Jump to content
IGNORED

Stanje u zdravstvu(TM)

JozoMujica

Recommended Posts

Posted
Ne placa se ako si vojni osiguranik. Onda i ne mozes nigde osim na VMA, bar koliko ja znam.
Možeš gde hoćeš, i uvek je moglo. Samo od pre par godina ne šalju zdravstvene ustanove fakturu (koja im nikad neće biti plaćena) vojsci nego RFZO-u (takođe, nikad im neće biti plaćena).
Posted
Ne placa se ako si vojni osiguranik.
Ili ako poznaješ lekare, onda ti ne treba ni osiguranje, ni knjižica, ni uput, ni ništa.
Posted
Možeš gde hoćeš, i uvek je moglo.
Pazi, znam licno da nekad nije moglo. Doduse davno je to bilo kad sam bio osiguran preko oca, ali kao vojni osiguranik nisam mogao da odem nigde osim na VMA (bili su i neki VMC-ovi, npr na Ceraku, negde oko Slavije, ne znam ni ja). Eventualno bi mogao da se dobije onda, putem komisije, uput za neku civilnu ustanovu. Ali samo ako ona bas radi nesto sto se na VMA uopste ne radi, a bolesniku je bas-bas neophodno.
Posted

Za primarnu zaštitu, ako si u okviru garnizona gde VMC postoji, ideš na njega, pa odatle dobijaš uput na VMA, VB ili u neki drugi VMC ukoliko ima potrebe. Ako si van garnizona i treba ti pregled, primaju te u bilo kom civilnom domu zdravlja, pa dalje nisam siguran, ali kontam da zavisi od teritorije na kojoj se nalaziš, ne verujem da bi nekoga iz Sombora cimali u Beograd ako ista stvar može da se obavi u Novom Sadu ili Subotici... U svakom slučaju, na VMA formalno ne možeš više bez uputa na institucionalno lečenje bilo koje vrste, a civilni i vojni pacijenti imaju slična prava i ravnoparavno se tretiraju (osim na par klinika tipa stomatologija i štatijaznam).

Posted
o da. moja strina pedijatar u sezoni virusa pregleda i po pedesetoro dece dnevno, a tridesetak je sasvim normalan dan. to je potpuno sumanuto, niko normalan ne moze da odrzi paznju dovoljno da sa interesovanjem aktivno saslusa o svim tim slucajevima, koji su najcesce medjusobno jako slicni. jbt, ja kad sam u situaciji da tri puta zaredom drzim isto predavanjce, treci put tiltujem i vise ne znam da li sam nesto rekla ili ne. ona jos daje svoj broj mobilnog pacijentima sa malim bebama, tako da i izvan radnog vremena radi. lekari su prosto jedan hodajuci burn-out. potpuno mi je jasno zasto (posebno u bolnicama) obracaju paznju samo na ono sto moze da bude presudno za lecenje (sto kvrgav dusek nije), i zasto je odnos prema pacijentima dehumanizovan do krajnosti. problem je sistemski. uopste ne bih volela da sam im u kozi.
da prostiš, tvoja strina je amater :fantom: - moj lični rekord je 89 pacijenata i 2 terena (od toga jedan udes) za smenu. Prosek u opštoj praksi za godinu dana mi je bio 46 pacijenata dnevno.
Posted
Nemoj da me smaras za 100 do 150 evra, ako mladi covek nema, doniraj mu ili organizuj low coast kompaniju i vozi Treskove sugradjane na pregled u bgd.
Ne dolazi u obzir, otkad je izbio ovaj skandal sa kvrgavim dušecima.
Posted
Nemoj da me smaras za 100 do 150 evra, ako mladi covek nema, doniraj mu ili organizuj low coast kompaniju i vozi Treskove sugradjane na pregled u bgd.
Ja zaista ne razumem tvoj post. U Srbiji je lista čekanja na magnetnu rezonancu 2,3 ili 4 meseca, u zavisnosti od ustanove. Privatni MR je oko 50-60€. Kakve crne low cost kompanije o čemu ti pričaš?
Posted
Ne dolazi u obzir, otkad je izbio ovaj skandal sa kvrgavim dušecima.
:D el slucajno znas cene kod vas za privatno mr i ct. cisto radi orjentacije.
Posted
da prostiš, tvoja strina je amater :fantom: - moj lični rekord je 89 pacijenata i 2 terena (od toga jedan udes) za smenu. Prosek u opštoj praksi za godinu dana mi je bio 46 pacijenata dnevno.
si uspeo da kazesh dobar dan 89 puta, ali sa razumevanjem, pobogu choveche? :okako moze tako da se radi? i koliko traje ta smena :unsure:
Posted
Ja zaista ne razumem tvoj post. U Srbiji je lista čekanja na magnetnu rezonancu 2,3 ili 4 meseca, u zavisnosti od ustanove. Privatni MR je oko 50-60€. Kakve crne low cost kompanije o čemu ti pričaš?
Pa za CT sam platio caletu vise i od MR, a ovo su cene u BGD za MR ovo tvoje mi je prejeftino toliko su neki US doppler i tako to.
Posted
si uspeo da kazesh dobar dan 89 puta, ali sa razumevanjem, pobogu choveche? :okako moze tako da se radi? i koliko traje ta smena :unsure:
moze moze uzima anamnezu a ne da zvalavi o tetkama strinama vremenu i sl. dobar dan meni to i to a kako vam je to da pogledamo i uzmite ovo 3x pre jela ciao. sad gnjave na kopjuterima. samo su gospodjinu doktorku kaznili jer je prepisivala previse lekova u prosloj turi plasenja lekara. mos misliti.
Posted (edited)
moze moze uzima anamnezu a ne da zvalavi o tetkama strinama vremenu i sl. dobar dan meni to i to a kako vam je to da pogledamo i uzmite ovo 3x pre jela ciao. sad gnjave na kopjuterima. samo su gospodjinu doktorku kaznili jer je prepisivala previse lekova u prosloj turi plasenja lekara. mos misliti.
naravno. chula sam to sa plashenjem, fond stavi skup lek na listu, a onda namigne na dom zdravlja - nemoj da bi neko pisao! i onda magarche ljude kad dodju sa specijalistichkim nalazima, kao - sta ce vam to, ili josh gore - to je mnogo skupo i ja to ne mogu da pishem. pa kad se ljudi pozale fondu, ovi kazu - vash lekar je kriv. odlichna smo ekipa. goveda <_<edip. ali! ali! pa mora se reci dobar dan! :D Edited by thermal bug
Posted
smena traje standardnih pola8 do 2. klopao sam u ordinaciji a popušio 3 cigarete (2 na terenu).koliko se sećam bilo neko crveno slovo pa se sve iz varoši sjatilo u DZ. Video sam da će biti zajebano kad nisam mogao od gužve da udjem u isti u 7 ujutru. :D još kad su mi kartone prve ture pacijenata unele dve službenice,bio sam siguran da ću najebati. Al nije bilo strašno. To je stvar vežbe. :Dmogu da ti kažem da sam svakom od njih uneo u karton istoriju bolesti, pregled i terapiju :D čak sam i onima koji su došli samo po lekove izmerio pritisak*.*doduše tu mi je pomagala sestra, koja je merila dok sam ja samo pisao recepte. :D
Posted
I mene je to oduvek zanimalo, da li to baš mora tako iz nekog razloga. :unsure: Kad god sam imao posla sa lekarima, to su bile gužve, redovi, čekanje, a onda jednom završim na hitnoj na VMA, i za sat vremena koliko sa bio tamo pored mene prošlo jedno 650 lekara i drugog osoblja, potpuno besposlenog u tom trenutku. :mellow:
Posted
naravno. chula sam to sa plashenjem, fond stavi skup lek na listu, a onda namigne na dom zdravlja - nemoj da bi neko pisao! i onda magarche ljude kad dodju sa specijalistichkim nalazima, kao - sta ce vam to, ili josh gore - to je mnogo skupo i ja to ne mogu da pishem. pa kad se ljudi pozale fondu, ovi kazu - vash lekar je kriv. odlichna smo ekipa. goveda <_<edip. ali! ali! pa mora se reci dobar dan! :D
ja sam ostao bez 9k u vreme kad mi je plata bila 24k jer sam prepisao 9 injekcija nekog antibiotika sa otpusne liste. Ispalo je da on jeste na listi pozitivnih lekova al je 1.5k po ampuli što je preveliki izdatak pa sam morao biti kažnjen. :Dnema veze, dogovorio sam sa onima iz pravne da mi podele na tri rate. :D