Jump to content

Problem sa klimom

Featured Replies

49 minutes ago, Eleniko said:

da li neko na forumu koristi toplotnu pumpu

ili ako ne, da li može da mi objasni u čemu je tajna tolike popularnosti i upotrebe

u grčkoj vidim da je to uslov da dobiješ ekološki sertifikat A+++ za objekat sa kojim si u najnižem cenovnom razredu pa se ugrađuje

Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune.

Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja).

• Replies 341
  • Views 50.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• to je tuzno... kada su mi pre 1/4 veka namestali prvu samsung klimu to su bili majstori koje si mogao da posaljes u bakingemsku palatu da odrade posao i da se ne obrukas. ovo danas sto namesta kl

• Ovi su moji prodavci i serviseri, iako sam na totalno drugom kraju grada, Krnjaca, na Zrenjanincu, bukvalno cim se prođe most, sa leve strane. Jako su profi. https://www.acs-klime.rs/

• Onda Vox 12BE

1 hour ago, JozoMujica said:

Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune.

Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja).

Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten.

2 minutes ago, Eleniko said:

Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten.

Ma ja ću da uzmem vazduh-vazduh, u narodu poznatiju kao inverter klima, to je 600-700 evra, nešto ovako. "Prave" toplotne pumpe koje energiju vuku iz zemlje jesu skupe, zahtevnije za postavljanje ali su i mnogo efikasnije.

Ne znam koliko košta kao rešenje za grejanje cele kuće, ali popularnost se zasniva na njihovoj enormnoj efikasnosti. Moderne toplotne pumpe imaju energetsku efikasnost od recimo 300% (ne znam koliko u realnosti), što znači da isporučuju višestruko više toplote od energije koju koriste.

Ipak ima par sitnica koje sam video skoro: rade na mnogo manjim temperaturama od uobičajenog grejanja i imaju smisla tek upareni sa moderno izolovanim kućama koje ne rasipaju toplotu kroz prozore ili krov.

Bilo je sumnji koliko dobro rade na ekstremno niskim temperaturama, ali velika popularnost u Skandinaviji je tu teoriju za sad gurnula u stranu.

• 6 months later...

Imam klimu od prošlog avgusta (prvu u životu), mislim da je inverter, nova.

Tad je radila lepo jedno mesec dana, i zimus nije uključivana.

Sad smo je 2 dana uključivali, i na zidu ispod unutrašnje jedinice, tek nakon isključivanja se pojavi vlažna traka, curi niz zid, malo, ali curi.

Jel neko zna šta bi moglo da se dešava?

Desi se to kad se crevo zapusi ili si prepunio posudu u kojoj skupljas vodu (Nadam se da nisi pustio vodu da kaplje po prolaznicima).

Crevo treba da bude otpuseno i da ima pad

Kakvu posudu?

Nemam posudu, imam unutrašnju jedinicu, i od nje crevo u padu do spoljne jedinice. Tamo ima ono crevce iz koga kaplje voda.

Klima je nova, 10 meseci, od toga je radila mesec dana max prošlog leta, od čega je mogla da se zapuši?

3 minutes ago, SNARC said:

Desi se to kad se crevo zapusi ili si prepunio posudu u kojoj skupljas vodu (Nadam se da nisi pustio vodu da kaplje po prolaznicima).

Crevo treba da bude otpuseno i da ima pad

Ja tu vodu skupljam u posudu da ne pada po ulici i prolaznicima, praznim dva puta dnevno. Elem ako to crevo nema full propuh, onda hoce da procuri unutra

desilo se meni prošle godine, bio majstor i rekao jbg stra je klima mora da je menjaš

posle sam nabudžio presavijeni ubrus između zida i klime gde je kapalo

više se nije ponovilo celo leto

sad, šta će biti

videću

😬

Ja sem iskoristio to crevo za odvod kondenza da mi zaliva nanu koju sam posadio ispod klime.

s_d

• 2 weeks later...

Jedna od retko pametnih stvari koje sam uradio je da zamenim klimu na primarnoj lokaciji.

Prekjučer na sekundarnoj standardna klima, isti proizođač, obična 12, ili hladno ili toplo, nikako namestiti da valja.

Ova radi, ne čuješ je, lagano dođe do zadate temp. održava je bez pali/gasi. Spavao pored nje kao jagnje

Svake godine radim onaj check za par iljada dinara, zna da zafali freona i onda bas pomogne. Nikad problem a imam je 15 godina.