JozoMujica Posted November 11 Posted November 11 49 minutes ago, Eleniko said: da li neko na forumu koristi toplotnu pumpu ili ako ne, da li može da mi objasni u čemu je tajna tolike popularnosti i upotrebe u grčkoj vidim da je to uslov da dobiješ ekološki sertifikat A+++ za objekat sa kojim si u najnižem cenovnom razredu pa se ugrađuje Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune. Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja).
Eleniko Posted November 11 Posted November 11 1 hour ago, JozoMujica said: Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune. Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja). Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten.
JozoMujica Posted November 11 Posted November 11 2 minutes ago, Eleniko said: Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten. Ma ja ću da uzmem vazduh-vazduh, u narodu poznatiju kao inverter klima, to je 600-700 evra, nešto ovako. "Prave" toplotne pumpe koje energiju vuku iz zemlje jesu skupe, zahtevnije za postavljanje ali su i mnogo efikasnije.
Venom Posted November 11 Posted November 11 Ne znam koliko košta kao rešenje za grejanje cele kuće, ali popularnost se zasniva na njihovoj enormnoj efikasnosti. Moderne toplotne pumpe imaju energetsku efikasnost od recimo 300% (ne znam koliko u realnosti), što znači da isporučuju višestruko više toplote od energije koju koriste. Ipak ima par sitnica koje sam video skoro: rade na mnogo manjim temperaturama od uobičajenog grejanja i imaju smisla tek upareni sa moderno izolovanim kućama koje ne rasipaju toplotu kroz prozore ili krov. Bilo je sumnji koliko dobro rade na ekstremno niskim temperaturama, ali velika popularnost u Skandinaviji je tu teoriju za sad gurnula u stranu. 1
Recommended Posts