Jump to content
IGNORED

Problem sa klimom

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted
49 minutes ago, Eleniko said:

da li neko na forumu koristi toplotnu pumpu

ili ako ne, da li može da mi objasni u čemu je tajna tolike popularnosti i upotrebe

u grčkoj vidim da je to uslov da dobiješ ekološki sertifikat A+++ za objekat sa kojim si u najnižem cenovnom razredu pa se ugrađuje

Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune.

Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja).

Posted
1 hour ago, JozoMujica said:

Ja planiram da je nabavim za dogrevanje u proleće i jesen kad me mrzi da se jebavam sa loženjem vurune.

Tajna je u prilično manjoj potrošnji struje od bilo kog drugog načina grejanja/hlađenja na struju jer deo energije crpi iz okoline (vazduh ili zemlja).

Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten.

Posted
2 minutes ago, Eleniko said:

Zar se isplati samo za dogrevanje? To košta nekih 5k evra ili sam loše obavešten.

Ma ja ću da uzmem vazduh-vazduh, u narodu poznatiju kao inverter klima, to je 600-700 evra, nešto ovako. "Prave" toplotne pumpe koje energiju vuku iz zemlje jesu skupe, zahtevnije za postavljanje ali su i mnogo efikasnije.

Posted

Ne znam koliko košta kao rešenje za grejanje cele kuće, ali popularnost se zasniva na njihovoj enormnoj efikasnosti. Moderne toplotne pumpe imaju energetsku efikasnost od recimo 300% (ne znam koliko u realnosti), što znači da isporučuju višestruko više toplote od energije koju koriste.

Ipak ima par sitnica koje sam video skoro: rade na mnogo manjim temperaturama od uobičajenog grejanja i imaju smisla tek upareni sa moderno izolovanim kućama koje ne rasipaju toplotu kroz prozore ili krov.

Bilo je sumnji koliko dobro rade na ekstremno niskim temperaturama, ali velika popularnost u Skandinaviji je tu teoriju za sad gurnula u stranu.

• Hvala 1