Jump to content
IGNORED

Forum/Internet/Kompjuterski rečnik žargona


dare...

Recommended Posts

Elem, tražio sam neki topik gde bih postavio ovakva pitanja, međutim svi mi delovaše nekako uskostručno, a cenim da je potreban jedan poseban topik za nas laike, koji engleski i druge jezike govorimo samo kad odemo u inostranstvo, ili čitamo uputstva za upotrebu novokupljenih stvari, što nije baš često...A i malo nam neprijatno, da stalno ispadamo neznalice i zapitkujemo ove mlađe forumaše koji su "IN" sa ovom forumskom terminologijom. Crveni autobuse i Boleče, ukoliko već postoji topik primeren ovim pitanjima, a ja ga nisam video, slobodno prebacite tamo ovo moje pisanije...Dakle:stalkiranje/stalkovanje/ - Tu pođoh od nečega što znači "biti stalker" i tu rečnik (onaj normalni) kaže sledeće u ovom našem konetkstu:stalk - prikradati se/ šunjati se/ kebati/ oholo koračati (a ima još i stabljika/drška/fabrički dimnjak)stalker - lovac prikradalac/ nabadalac/ dostojanstven koračalaclurkovati/lurkovanje - Pa opet pođoh od onog "biti lurker"lurk - vrebati/ prevara/ skrivati se/ biti u zasedi/ čekati nekog u zasedilurker - cunjalo / vrebač/ zasednik/ čovek u zaseditrolovati - Tu krenuh od "trolovati nekog ili nešto":troll - pevuckati/ mamac/ pecati/ vući udicu/pevati naizmence/ vilenjaktroller - dotično nisam našao, a cenim da nije da nije rođak red bus-a sa trolom na krovu... ;) banovati - Pođoh od " biti banovan"ban - zabrana/ zabraniti/ prokleti/ prokletsvo/ anatema/ progonstvo/ isključenje iz crkve Dakle, sa ovim bi započeo ovo forumsko žargonsko pisanije, jer su to prve reči sa čijim sam se značenjem sudario kada sam svoj kafanski život, zamenio forumskim... <_< Dakle, moji zaključci su sledeći, a molm vas ispravite me ako grešim...Ako ste forumski stalker tj. "lovac prikradalac, nabadalac, koji oholo i dostojanstveno korača" ili lurker tj."vrebač, skrivač u zasedi", a pritom i trolujete tj."pecate pevuckajući ili vučete udicu, ili ste vilenjak", e onda ste u opasnosti, da budete banovani tj. "biće vam izrečena zabrana, bićete prokleti, anatemisani i isključeni iz crkve", što bi značilo da ćete morati da potražite drugu crkvu ili druge bogove...Naravoučenije: Ne nabadaj forumskog druga svoga... Ne vrebaj, ne pecaj, i ne bacaj mamce, čekajući u zasedi da nabodeš forumskog druga svoga... Ne koračaj dostojanstveno i oholo Pdfovima forumskim...I sad, kako da se dobronamerni pecaroš sportista bavi svojim omiljenim hobijem... život je jedna velika opasnost... Uvek si na ivici i marici... Ni u ovom forumskom životu nije ništa drugačije...Elem, ukoliko sam ja nešto pogrešno laički preveo, ili pogrešno shvatio (ili su mi postavke pogrešne) molio bih naše stručno forumsko jezičko telo, da reaguje, kako ne bih sebe, a i druge neupućene dovodio u zabludu...Takođe, postoje još mnoge strane reči u forumskoj/internet/kompjuterskoj upotrebi, a kojih ovoga trenutka, ne mogu da se setim i mislim da je ovo pravi topik za pitanja takve vrste, za nas neupućene,,,Toliko. Hvala! :rolleyes:

Edited by dare...
Link to comment

dare, u pravu je indy... nece to biti na recnicima, nego pogledajte recimo sta znace ti termini na wikipediji (u smislu elektronskih komunikacija)btw, lurker je neko ko uglavnom cita a manje pise na forumima... negde je sinonim za newbija (novajliju), a negde je jednostavno ime za 90% ljudi u on-line komunikacijama.trolling je totalno izgubio smisao na srpskim forumima... (igrom slucaja, ovo naucih, bas ove nedelje, moje razumevanje trollovanja je bilo skretanje s teme). troll je osoba koja je iskusni forumas i baca udicu novajlijama tako sto postira kontradiktorne stavove koji ce izazvati emocionalnu reakciju kod novajlija i ostalih forumasa. ovo sve iz ciste zezancije... recimo, na relativno liberalnim politickim forumima kaciti postove kako diktatura proleterijata mozda i nije tako losa stvar... na vecini (stranih) bordova se sankcionise a ucesnici se ohrabruju da ne padaju na te fore (najcesce sa reklamama tipa, ne hranite trolove...). iz nekog bizarnog razloga, trolling je na nasim forumima postao sinonim za skretanje sa teme, te se uglavnom koristi kao nacin da se neobavesteni korisnici kaznjavaju i iskljucuju iz diskusija u smislu kontrolisanja toka istih.stalkovanje je kad se prati neki korisnik kao senku... gde on tu i stalker, odvraca mu paznju glupostima, a sve sa ciljem umanjenja njegovog/njenog doprinosa... na nekom bordu u nas, nekaznjivo ponasanja...

Link to comment

@LurkerHvala na objašnjenjima. Ja se pomalo šalim, ali stvarno nisam bio načisto sa tim izrazima. Ako neko ima još neko pojašnjenje... Samo napred!

Link to comment
trolling je totalno izgubio smisao na srpskim forumima... (igrom slucaja, ovo naucih, bas ove nedelje, moje razumevanje trollovanja je bilo skretanje s teme). troll je osoba koja je iskusni forumas i baca udicu novajlijama tako sto postira kontradiktorne stavove koji ce izazvati emocionalnu reakciju kod novajlija i ostalih forumasa. ovo sve iz ciste zezancije... recimo, na relativno liberalnim politickim forumima kaciti postove kako diktatura proleterijata mozda i nije tako losa stvar... na vecini (stranih) bordova se sankcionise a ucesnici se ohrabruju da ne padaju na te fore (najcesce sa reklamama tipa, ne hranite trolove...). iz nekog bizarnog razloga, trolling je na nasim forumima postao sinonim za skretanje sa teme, te se uglavnom koristi kao nacin da se neobavesteni korisnici kaznjavaju i iskljucuju iz diskusija u smislu kontrolisanja toka istih.stalkovanje je kad se prati neki korisnik kao senku... gde on tu i stalker, odvraca mu paznju glupostima, a sve sa ciljem umanjenja njegovog/njenog doprinosa... na nekom bordu u nas, nekaznjivo ponasanja...
:lol: meni neky stalno govoru da trolujem. ja se ne slažem da je to to.

optužbe bi mogli, eventualno da dokažu, ako bi me pustili da završim digresiju, a ne uspem da je povežem sa temom.

ako je tema jaka može je kvariti minorni značaj nečije digresije. moderator takve upadice zna obrisati, splitovati, a svojim učešćem i svojom opomenom vraćati diskusiju glavnom toku, ili spakovati u spojler manje bitno i sl.

tako, barem ja, shvatam pojam modersanja.

i naravski

da moderator ne skače oma na plač mlađeg kindera.

 

 

upadice pišem jer ne mogu da odolim. inspirišu. svetionik.trolovanje može biti namerno i nenamerno. a može, još biti zlonamerno i dobronamerno. ili ozbiljno i neozbiljno. glupo i duhovito...čitava nauka.za razliku od nauke o trolovanju, stalkovanje ko da je iz paklenog lonca izašlo. odgoj zloća, ali i vežba odbrambenog sistema "žrtve".

imao sam sreće, pa svoj forumski doprinos opštoj stvari, započeh na forumu gde je bila dozvoljena promena
nick-a
kad god poželiš. tako
našiljen
,
nick
sam pojmio kao
identifikator
nekog
posta
o kojem do daljeg iznosim svoj eho.

Link to comment
:lol: meni neky stalno govoru da trolujem. ja se ne slažem da je to to.
nema moj komentar veze sa ovim forumom, jer vas tek odnedavno citam redovnije.ali, sto da se ne objasni u pravilniku ili pinnuje negde za nas volove da ne mucemo za dzaba. a ono objasnjenje nije moje - nego ono sto pise na wikipediji za troll & trollovanje.
Link to comment
trolling je totalno izgubio smisao na srpskim forumima... (igrom slucaja, ovo naucih, bas ove nedelje, moje razumevanje trollovanja je bilo skretanje s teme). troll je osoba koja je iskusni forumas i baca udicu novajlijama tako sto postira kontradiktorne stavove koji ce izazvati emocionalnu reakciju kod novajlija i ostalih forumasa. ovo sve iz ciste zezancije... recimo, na relativno liberalnim politickim forumima kaciti postove kako diktatura proleterijata mozda i nije tako losa stvar... na vecini (stranih) bordova se sankcionise a ucesnici se ohrabruju da ne padaju na te fore (najcesce sa reklamama tipa, ne hranite trolove...). iz nekog bizarnog razloga, trolling je na nasim forumima postao sinonim za skretanje sa teme, te se uglavnom koristi kao nacin da se neobavesteni korisnici kaznjavaju i iskljucuju iz diskusija u smislu kontrolisanja toka istih.
Upravo.
Link to comment

'aj', da ne ostanemo duzni i za troll (izvorni),ali bilo bi interesantno pokusati definisati i troll (srpski) - billaden dao dobar opis, da li je sinonim za upadicu ili off-topic, skretanje sa teme?

Link to comment
nema moj komentar veze sa ovim forumom
nisam ni pomislio. ja sam na ovi topic došao po uputama našega veleposlanstva iz valjeva.
ali, sto da se ne objasni u pravilniku ili pinnuje negde za nas volove da ne mucemo za dzaba.
slažem se. bilo bi lepo da ima na forumu pinnovano: to parasmatramo za to... negu, znade li se,stručni naziv za ono medicinsko osoblje što sagovornika lako kvalifikuje da je "bolestan"?

mislim na autore rečenica tipa "ti si..." i sl.

pitam, da i ja postanem dotur :lol:

 

Edited by billadni
Link to comment
nisam ni pomislio. ja sam na ovi topic došao po uputama našega veleposlanstva iz valjeva.
ja to cisto da se ne uvredite na moj deseti post (sramota da komentarisem ovaj forum, kad tek dodjoh...)a za medicinsko osoblje... ti su jos i dobri... nego kako se zovu popovi? oni koji drze propoved i imaju svakakve komentare (negde bi rekli uvrede) o moralno/vrednosnim strukturama...
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...