Friday at 19:074 days Upravo sad(ne može u spojler)Ovako se ukipio dok je trajao foto sešn. Čim smo završlili pobegao u nepoznatom pravcu 😁Pišem još za mrave i miševe.
Friday at 19:124 days takav ti je ppp. surov, ali iskren i koristan.izvini, ali mozda ti moze koristiti da sacuvas svoju macku.poz
Friday at 19:164 days Kod mene je moto live and let live sve dok se svi drzimo svojih stanista. Zivotinje vani, ja unutra. Nikad ne koristim nikakve hemije, basta mi je puna insekata, leptirica, pcela i svega i svacega. To tako treba radi ravnoteze eko sistema. Ose su pokusale da se ugnijezde iznad vrata koje vode u bastu, otjerao sam ih uljem od peperminta. Ponekad se zna puz golac provuci ali ga vrlo lako stignem, skupim u nesto i izbacim vani. Isto tako i za pauke, mrave i slicnu gamad. Ovdje kod mene zive i ptice grabljivice, jastrebovi i sove, samo radi njih vrijedi da ne trujem okolo.
Friday at 19:224 days I bez tih živopisnih, grafičkih detalja svakom ko ima više od 2 godine života je jasno da psi jure mačke, a one koje stignu najčešće završe loše. Nisam reagovala na tu činjenicu, nego na slikovit prikaz detalja sa nekim apetitom koji je nepotreban, a tbh i čudan (bizaran). I prikaz i apetit. Psi su mi naučeni da ne love mačke, tako da su komšijske mirne. Zato i nemam miševe
Friday at 19:364 days 5 minutes ago, Seabass said:Kod mene je moto live and let live sve dok se svi drzimo svojih stanista. Zivotinje vani, ja unutra. Nikad ne koristim nikakve hemije, basta mi je puna insekata, leptirica, pcela i svega i svacega. To tako treba radi ravnoteze eko sistema. Ose su pokusale da se ugnijezde iznad vrata koje vode u bastu, otjerao sam ih uljem od peperminta. Ponekad se zna puz golac provuci ali ga vrlo lako stignem, skupim u nesto i izbacim vani. Isto tako i za pauke, mrave i slicnu gamad.Ovdje kod mene zive i ptice grabljivice, jastrebovi i sove, samo radi njih vrijedi da ne trujem okolo.mozda zvucim kao da zagovaram surove metode, ali kad bih u mom makondu (mlaka i vlazna klima) skupljala sve mrave, pauke i ostalo, da ih izbacim, nista drugo ne bih radila.svakog proleca uklonim najmanje dvadesetak-tridesetak zacetaka gnezda osa. pauka, nisam ni znala da ima toliko vrsta. bez usisavanja svake dve nedelje, imali bismo lukove po coskovima. jos i kojekakve gmizave sorte, skorpije, neka megagadna smrdljiva stonoga, i drugo. dobro, sad vise nije tako lose jer je kuca odgusena od bliskog rastinja, osvetljena i redovno provetrena. ni jedna od tih zivotinja/insekata ne voli svetlost, cistocu i provetravanje.u dvoristu razne ptice, vrapci se ujutro ciste u prasini, mnogo volim da ih gledam dok pijem jutarnji caj. oni su pametni i brzi, psece bestije im ne mogu nista.iz ulaznog antrea sam skidala pocetke lastinih gnezda.na zalost, zbog pasa vise nema kornjaca i jezeva. ostala je samo jedna velika zaba koja je i njima previse gadna.ponekad, visoko, sestari orao ili soko. u polju preko puta zimi zavijaju gladni cagalji (sakali). komsije na brdu se bore sa divljim svinjama.eto, tako ti je kod mene u pogledu eko sistema. i ljudi se ne femkaju mnogo, nego zive sa svim tim.poz Edited Friday at 19:394 days by le petit nicolas
Friday at 19:444 days 17 minutes ago, Pixisis said:I bez tih živopisnih, grafičkih detalja svakom ko ima više od 2 godine života je jasno da psi jure mačke, a one koje stignu najčešće završe loše. Nisam reagovala na tu činjenicu, nego na slikovit prikaz detalja sa nekim apetitom koji je nepotreban, a tbh i čudan (bizaran). I prikaz i apetit.Psi su mi naučeni da ne love mačke, tako da su komšijske mirne. Zato i nemam miševe izvini jos jednom. medjutim, ne znam da li si nekada videla psa kog je duboko izgrebala macka?cenim macke. mnogo su pametnije i srcanije nego psi, u lovu 1:1 pas nema sanse. samo sam opisala stvarnost koju sam dozivela.nije mi pri ruci fotografija jednog od mojih ranijih pasa i macke. on lezi, s glavom medju sapama, a ona na njemu, s glavom medju sapama. slazem se da je pitanje vaspitanja, ali i iskustava. zato sam opisala scenu "provociranja" kroz ogradu.no, da stanemo ovde jer je pitanje bilo o mravima i misevima.poz Edited Friday at 19:474 days by le petit nicolas
Friday at 20:224 days Trenutno u dvorištu obitava pet do šest mačaka. (Pas je u kući i mačke kad je vide izvode organizovani napad, to ću drugi put.) Love miševe i donose ih redovno. Nije ih u kući bilo godinama. A skapirali smo da su se pojavili kad su potamanili kivi. Od tih mačaka mogu da se uzdam u jednu i po. Tupsona, koga sam pominjala i delimično u Belog (uvalio se kod komšija u kuću, dobro ga hrane i dodje samo ako mu se tamo ne svidja ručak). Da probam prvo to?Mravlja cesta se proteže nekih 10 metara od bašte, preko fasade do prozora od trpezarije. Roditeljka je u medjuvremenu naprskala neki miks sode bikarbone i nečega. Znaćemo stanje ujutru.
Friday at 20:404 days Sad mi nije jasno, ako mačke love miševe, kako su se nakotili?Ja sam kod jedne veće najezde (nadam se da se nikad neće to iskustvo ponoviti) postavila lepak. Koliko god da su se lepili i ti mislio da je to-to, nije. Onda sam taj rezidual preživelih koji su bili dovoljno pametni da ne hrle na lepak jednom prilikom terala nekom metlom napolje kroz terasu. Tamo ih je sasvim slučajno dočekala mačka koja se tu zatekla. Bukvalno je u 2 poteza kao nindža rešila stvar. Nisam stigla pogledom da ispratim šta se izdešavalo, već je bilo gotovo. Da je mačka živela ili boravila u kući, bukvalno bi 0% šanse bilo da se namnože.
Friday at 20:424 days 1 hour ago, le petit nicolas said:mozda zvucim kao da zagovaram surove metode, Ne sudim ja nikome, svako svoju bitku bije kako zna i umije. Kod mene nije dotle doslo da moram tesku artiljeriju da koristim i fino se dovijam i ovako.
Friday at 20:464 days Ima i razlike da li se u nečemu stalno boravi ili se povremeno dolazi pa se razne živuljke nekontrolisano zapate preko granice do koje gandijevske metode rade. Jednog miša bih i ja vijala tom metlom da izađe napolje, ali kad se namnoži njih 20ak, priča se skroz menja
Friday at 20:474 days 2 minutes ago, Pixisis said:Sad mi nije jasno, ako mačke love miševe, kako su se nakotili?Nekako su se probili kroz liniju odbrane, našli ulaz negde ispod krova i odomaćili se. Recimo u podrumu ih nikada nema jer mačke oko podruma redovno ordiniraju.
Friday at 20:534 days Jasno. Pa ili da pustiš mačku unutra da boravi neko vreme, ali tu znaš da sa njima nema teranja nego one kad hoće, tad će i da love 😃..znači, strpljenje i čekaš. Ili ova kombinovana metoda, odnosno neko sredstvo + mačka za ostatak. I da ti budu u dvorištu blizu kuće da odbijaju buduće napadače preventive radi. Kod miševa je najbitnije sprečiti to razmnožavanje po eksponencijalnoj stopi.E da, ako ulaze preko krova, možda da pustiš mačke u potkrovlje da borave/spavaju. Da ih počiste na izvoru 😬 Edited Friday at 20:554 days by Pixisis
Friday at 20:544 days 3 minutes ago, Boksi said:Nekako su se probili kroz liniju odbrane, našli ulaz negde ispod krova i odomaćili se. Recimo u podrumu ih nikada nema jer mačke oko podruma redovno ordiniraju.Neces se nikako rijesit dok ne nadjes kako se penju gore i to nekako zaprijecis. A onda zamke po tavanu. Imaju one sa kantom i klackalicom, pa se bucnu i utope. Nemas bas mnogo izbora i trebas to sto prije jer ce se nakotiti i imaces veci belaj.