Jump to content

Borba protivu dosadnih insekata

Featured Replies

On 28. 3. 2025. at 15:48, Boksi said:

Mravi u kući + miš na tavanu. Što činiti? (Ako može sa što manje žrtava.) Zahvaljujem.

moja majka tvrdi da je ovim sredila mrave. ona nije baš pouzdan izvor, ali vredi probati. dosta je skup, ali ga ima svuda, maksi, lili, dm... pa negde bude na sniženju oko 500 dinara

3838980105203_1.jpg

a protiv miševa imam samo đilasa, a za eko mišolovke sam čula odavno ali da nisu efikasne... možda su ih u međuvremenu usavršili

2948.jpg

zuta greda.

On 28. 3. 2025. at 15:48, Boksi said:

Mravi u kući + miš na tavanu. Što činiti? (Ako može sa što manje žrtava.) Zahvaljujem.

I za mrave i za miseve ti je esencijalno prvo da nadjes odakle ulaze i da zatvoris to. Onda da pohvatas i izbacis ove sto su ununtra.

Ako nije bas infested mravima, nego vidis po nekog tu i tamo, to su izvidjaci. Oni traze hranu i kad nadju, vrate se nazad u mravinjak prateci feromonske tragove koje su za sobom ostavili. U tom slucaju, stavis u neku posudu malo meda ili sta vec jedu negdje da ovi izvidjaci nadju. Oni ce se vratiti nazad u mravinjak da dovedu i ostale da pokupe to ali ti onda skloni to i kad oni svi dodju i ne nadju tu hranu, optuzice ovog izvidjaca da je lagao. Tako ces unijeti nepovjerenje i raskol medju njih i bice ti lakse da ih se kurtalises kad su podijeljeni.

Osim toga, cuo sam da ne vole klincice (karanfilcice), mozes to da postavis na mjestima gdje ih ima vise.

znači metoda zavadi pa vladaj, dokazana istorijski

zanimljivo

On 28. 3. 2025. at 17:36, Eleniko said:

znači metoda zavadi pa vladaj, dokazana istorijski

zanimljivo

mada opet, dosta se sporova u istoiji rešavalo dijalogom

ja sa svakim neželjenim insektom u kući prvo popričam

ja spremam predlog prelazne vlade

misevi: zatvoriti odakle dolaze i staviti lepak sa otrovom. ko je usao u prolece u kucu koju je zatvorio u jesen, a naselili se misevi, slozice se da je samo mrtav mis dobar mis. tkanine, namestaj, tapete, sve plasticno, kablovi... upropascene stvari, uredjaji i masine. jbt, progrizli su betonsku soklu da bi usli!

mravi: zivim u makondu, pa mogu da govorim merodavno.

posto imam pse, ne mogu vise da pospem u junu, kad stanu kise, oko kuce onaj beli smrt prah koji resava sezonu.

ni-kak-va hrana, ni mrvica ne sme da se ostavi na otvorenom, ili na podu. kad horda krene, radi neki rejd sa nastavkom za usmereno prskanje - za rupice i pukotine iz kojih izlaze. mrtve mrave ne skupljam. ostali kapiraju upozorenje i kad sredstvo ispari, i vise se tu ne pojave.

izvini na ovom izlivu ajhmanovstine, ali trazilo se nesto delotvorno.

poz

Zezam se sa zavadi pa vladaj, of course, ali je stvarno vazno naci kuda ulaze i tek onda je moguce rijesiti problem na duze staze. Ja zivim na prizemlju, imam bastu u kojoj svasta zivi i pokusava da udje, pa sam se dovijao sa svime i svacim. I oko miseva, pacova, osa, puzeva, vjeverica, lisica... name it. Doduse pacovi nikad nisu bili u kuci ali su se pojavili u basti kad je bio prvi lockdown u pandemiji, kad su restorani pozatvarani, trazili novi izvor hrane. Bilo je grozno. Tu sam prvi put koristio otrov. Sve ostalo mi je podnosljivo i trudim se da im ne dajem povoda da se zadrzavaju kod mene.

Za miseve postoje kill i live traps. Nisam imao potrebe do sad ali da trebam onda bih uzeo ove da ih ubiju jer nemam ih gdje nositi i pustati na slobodu. Ljepilo i otrov bi radije izbjegao jer se zivotinje strasno muce u ljepilu, a kad ih otrujes mogu se zavuci negdje da crknu i onda ti kuca smrdi na crkotinu mjesec dana.

ja rado platim 50e na početku svake godine da dušegupku potpuno rešim svih insekata. radimo sa simpa mlađom grkinjom koja dolazi da prska sa svojim tatom /penzioner/ pa nam i to pričinjava zadovoljstvo, porodični biznis, plus je sama predložila ekološke preparate zbog pasa koji uprkos mom početnom pesimizmu rade posao. verovatno zato što mesto još nije zasićeno otrovima. nikada nikakvi problemi, mrava nema u kući a bube ionako nemamo mada moram reći da sam prošlo leto u neke rupice vani sipao praškasti otrov. sa miševima smo imali razne dogodovštine pa o tome mogu naširoko. žena je jednom uhvatila miša na čašu /poklopila ga pa podmetnula kartončić/. onda je miša lansirala u dvorište što se pokazalo kao fatalna greška jer je ovaj sutra doveo još 10 svojih ortaka na provod i zezanje koje sam onda ja rešavao najbrutalnijim metodama o kojima ne želim da pišem. to je bilo recimo neke 2022, od tada ih nema. ranije su umeli da uđu kroz dimnjak, sada sam gore instalirao mrežicu pa će se videti ovo leto da li ćemo ponoviti miran život iz prethodna dva.

oh, ose... svaka cev, deo konstrukcije klupe, ograde ili odrine je zatvorena. imam komsijski zid kao iz prison break pa sam posadila neku puzavicu koja se hvata za beton. bilo je osa tamo-vamo, ali nam taj deo nije na putu pa se nismo sekirali. jesenas, kad je opalo lisce izronilo je sivo gnezdo velicine ljudske glave. nikad nisam videla nesto takvo. ph34r

da li se misevi muce, ne znam, jer ne dezuram u supi, na tavanu. zao mi je, ali mi je zalije mene koja radim, ulazem deo svog vremena, zivota u nesto sto male stetocine nepovratno upropaste.

a, nama su pijani pacovi ujesen padali sa odrine na terasu, od prezrelog grozdja. samo bupne obeznanjen na ledja. D

za sve zivotinje i deo insekata stos je da oko kuce napravis odrzavanu i cistu cistinu, da uklonis sve izvore hrane, vode i sklonista (trava, grmlje, ostaci gradjevinskih radova po coskovima, daske, ploce, crep, cigla, kamen...).

@Eleniko u jednoj mojoj kuci pas je sterao misa u cosak i dovrsio ga. kuja, vrebala ga je danima, nikako nismo kapirali sto se stalno mota po kuhinji, i docekala.

poz

Edited by le petit nicolas

Realno, za miševe ništa, ali ništa efikasnije nema od mačke. Najpitomiji primerak mačke će svakog miša uloviti za 5 sekundi. I najbitnije, neće se smiriti dok ga ne dokrajči. Nema posla do pola obavljenog.

Ne mora čak ni da bude vaša, nego neka koja živi blizu i hranite je, odnosno da obitava u vašem kraju, da je to njena teritorija (one to striktno dele). Plus, funkcioniše i kao deterent. Kad je miševi osete, neće više ni navaljivati na vašu kuću.

Ako imate zmije, takođe mačka.

Za mrave, tu tražite neku hemiju. Protiv njih su i mačke nemoćne.

ooo, @Pixisis divno resenje, ako nemas pse koji su do sada upokojili nekoliko komsijskih macaka, dovoljno glupih da udju u nase dvoriste. dry

zmije su posebna prica. najmanje agresivne i stetne od svih zivuljki koje smo pominjali. zmije gledaju svoja posla i u nacelu su plasljive, ne vole susrete. u mom dvoristu su nekada dugo mirno saegzistirale zmije i blavori, svako na svoju stranu.

nevolje nastanu kad ih covek ne vidi (a treba imati izvezbano oko da se spaze) pa bupne blizu njih. tad napadnu jer smatraju da su ugrozene. resenje je, opet, cistina, bez grmlja, visoke trave i siblja.

ako u prolece ides u sumu, nosis serum, i to je to.

poz

cry za mace

Za zmije i rastinje u dvorištu sam i ja prvo mislila da je bolje da sve bude čisto i pregledno, ali sam vremenom došla do zaključka da je suprotno bolje. Vrlo je verovatno da zmiju mogu i da propustim da vidim kako prelazi preko dvorišta. Ali šuškanje po rastinju/grmlju/cveću-to nema šanse da mi promakne i odmah mi budi pozornost. Nemam ništa protiv njih, ali ne moramo baš da se sretnemo.

i meni je zao macaka. za zalutale macke je zeznuto sto su dva psa. jedan tesko moze da doaka macki. ali dva love sa dve strane, jedan tera lovinu ka drugom. kad je stignu i uhvate u makaze, povuku svaki na svoju stranu i prekinu kicmu. onda mi je zao mene, sto moram na lopati da je nosim u polje preko puta. ali, tu na scenu stupaju oni mravi koji nece doci kod mene. ravnoteza i ciklusi ishrane u prirodi.

moji psi su krajnje neasertivni i neempaticni kad dodje do macaka. mozda ih drze debelo na rabosu jer ih komsijske macke rokoko zajebavavaju kroz zicanu ogradu. setaju, protezu se, dremaju, kao da s druge strane ne postoje dva nalozena kuceta koja se u produzenom lajvu ziva iskidase lajuci, trckarajuci i kidisuci na pola metra ispred njih.

jasno sa zmijama, svako ih hendluje kako mu je najbolje. )

poz

Dobro, sad te detalje sa mačkama sam mogla i da propustim 🙄