Jump to content

Stambeni krediti

Featured Replies

Sve što može da ti se upiše kao nekretnina ti se računa u prvi stan, bez obzira na poreklo - kupiš, dobiješ, naslediš, šta god. Ali samo to prvo. Sve naredno - gule te.

• 2 weeks later...

može ukratko kakve sve troškove imam pri kupovini sekundarnog. meni je prvi. kolko posto i od čega ide prenos aps prava. overa ugovora, nema posrednika...

koliko ti samo imaš

Plaćaš 3% od cene stana na porez za prenos, oslobođen si poreza za 40kvm ako ti je prvi stan i još za još po 15kvm za svakog člana domaćinstva. Overa u sudu zavisi od ukupne sume, tačnu cifru možeš naći na sajtu suda, ja sam ukupno platio oko 700e. Imaš i trošak transfera sa računa na račun, on je oko 150e, gledaj da prodavac otvori račun u tvojoj banci, jeftinije je. Imaš i troškove za razne administracije i zajebancije i naravno za advokata 150-200e.

ako sam dobro razumeo:(kvadratura - 40) x 0,03 x cena kvadrata + oko150 + 200 + razne administracije i zajebancije. hvala na odgovoru!

2,5% je porez na prenos apsolutnih prava.

Pardon 2,5%, Barry je u pravu.

al to klizi jebote, pročitah negde 5, šljaker kaže 3, ti 2,5, a meni nešto zvoni da mi neki advokat pominjao 2 :lol:

2,5% je, pomešao sam sa provizijom agenciji za nekretnine koja je 3%

Plaćaš 3% od cene stana na porez za prenos, oslobođen si poreza za 40kvm ako ti je prvi stan i još za još po 15kvm za svakog člana domaćinstva. Overa u sudu zavisi od ukupne sume, tačnu cifru možeš naći na sajtu suda, ja sam ukupno platio oko 700e. Imaš i trošak transfera sa računa na račun, on je oko 150e, gledaj da prodavac otvori račun u tvojoj banci, jeftinije je. Imaš i troškove za razne administracije i zajebancije i naravno za advokata 150-200e.
Ja sam imao "trougao" ja i kupac mog stana smo bili u kombank i tu je naknada "po ugovoru" je 5000 din. Ja sam morao da imam transfer u drugu banku za kupovinu i to je 0,8% od iznosa i to je dranje još čeka se 5 radnih dana, ali to sam izbegao već sam opisao ranije tu pustolovinu :-( U KBC je naknada 8000 "po ugovoru" .Send from WC šolja by BVK
  • 3 weeks later...

cale je oslobodjen poreza na kapitalnu dobit prilikom prodaje stana (vlasnik je 10+ godina). je l treba da ide u poresku da mu lupe pecat da je oslobodjen placanja ili nema potrebe?

pogresan topic.

Edited by Takanohana

У Креди Агрикол банци не постоје трошкови отварања наменског рачуна и трансфера новца (под условом да су оба рачуна у Креди Агрикол банци). На сајту Пореске управе има закона, правилника, упутстава везаних за порезе на имовину. Није лоше све то прочешљати и спремити се за квалитетну расправу са пореским органима до које ће кад тад доћи :s_d:http://www.poreskauprava.gov.rs/

Edited by dekki

cale je oslobodjen poreza na kapitalnu dobit prilikom prodaje stana (vlasnik je 10+ godina). je l treba da ide u poresku da mu lupe pecat da je oslobodjen placanja ili nema potrebe?
chek chek, po kom osnovu je tachno oslobodjen, tako sto je vlasnik 10+? jel ima to negde zvanichno?(a laichki, sa poreskom je uvek bolje biti na lupljen pechat, ko zna sta ce da im padne za sledecih 10+ :s_w:)

tako stoji u zakonu. porez na kapitalnu dobit se ne placa kada od trenutka kupovine do trenutka prodaje prodje vise od 10 godina.