Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

Skoro im je sve tamo dobro. Imaju i sudzuka.

Posted

Takođe sam tamo kupio najbolji sjenički sir koji sam možda ikada kupio u Bgd, barem u smislu higijene i čistog ukusa. Jeste kravlji pa samim tim i dosadniji, ali je retko normalno usoljen za tamošnje standarde plus ne deluje kao izvorište potencijalne zaraze. Ono što ovi indijanci prodaju po pijacama je skoro pa nejestivo od presoljenosti i ja to kupujem samo da dodam u pitu.

gledaj na to optimisticki: gde ima tolko soli, nema problema sa bakterijama :)

Posted

gledaj na to optimisticki: gde ima tolko soli, nema problema sa bakterijama :)

kako da ne

Posted

misljah da je ocigledno da ne mislim ozbiljno :(

Posted

a onda dobro ,nisam te razumeo, :) so jeste jedna od najstarijih supstanci za konzerviranje hrane ali nije svemoguca.

Posted

dobar je i u bežanijskoj, pored bivšeg perpera

Posted

dobar je i u bežanijskoj, pored bivšeg perpera

To na početku od glavne kad se krene?
Posted

Za vikend u Pirotu:

http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2015&mm=01&dd=13&nav_id=946425

http://www.juznevesti.com/Zabava/Kesic-promoter-Sajma-peglane-kobasice-u-Pirotu.sr.html

http://www.pirotskevesti.rs/zivot-drustvo/cuvaju-vekovnu-tajnu-proizvodnje-peglane-kobasice/

Stiže tridesetak autobusa iz Evrope i 3-4 iz Makedonije, i desetak iz okolnih gradova.

PS

Cene su otišle u nebo, preteraše ga ovi moji skroz!

Pre par dana nabavio sam (ispod ruke) kilo za 3200 dinara. Sada obećavaju za vikend da cena raste na 30 evra/ kg.

Posted (edited)

kakav primitivni šabanluk! navadili se na turiste, pa deri! pre tri godine je bila oko 10 evra kilo, ja kupovao. (istina, tad i više nikad)

kilo Sen Danijele pršute, od svinje određene rase, hranjene određenom hranom, sušena i fermentisala dve godine, sa svim taksama za zaštitiu geo porekla košta 12 evra na veliko, a 20 evra u maloprodaji.

ili da dođemo bliže: kilo prvoklasnog kulena od slavonske crne svinje, samo but i leđna slanina, godinu dana fermenentisao, je 20 evra

na koju foru onda, istina specifična kobasica, ali napravljeno od mešane bezlične mesne mase (od ovčetine ne može jeftinije!) i to sa dodatkom kukuruznog brašna, sušena tek od jesenas košta bezmalo 30 evra?

drugo, koja bre energetksa bomba, kad nema masnoće? go protein i kukuruz... a tek "tajne vekovne tradicije"... nemam komentar.

Edited by banatjanin
Posted (edited)

na koju foru onda, istina specifična kobasica, ali napravljeno od mešane bezlične mesne mase (od ovčetine ne može jeftinije!) i to sa dodatkom kukuruznog brašna, sušena tek od jesenas košta bezmalo 30 evra?

Na foru videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.

Mene prosto oduševljava cena kulena od mangulice iz Zasavice - beše 50 eur kilo. Mogli su i 100 eur kilo - isto im ciljno tržište, a dva puta bi više zaradili. Ali se nisu toga eto setili.

Valjda se to deli okolo za džabe raznim "VIP"-ovima, pa onda treba na kraju i neko sve to da plati djuture. Drugo objašnjenje nemam.

Edited by JakeBlues
Posted (edited)

To što "svaki cara ne poznava" i sve što liči na eurokrem nije baš eurokrem ne daje vam za pravo da blatite nešto o čemu nemate pojma. Ako su vas prevarili sami ste krivi što ste naivni i niste se raspitali kod poznavaoca ili lokalnih majstora!

1. Tek od 2 do 2,5 kg sirove kobasice dobije se jedan osušene peglane.
2. Za sirovu kobasicu neophodno je:

obrano meso bez ikakvih masnoća,

par sati mešanja sa začinima (isključivo beli luk, paprika, sol i ponešto u tragovina drugih,

dvadeset do četrdeset dana sušenja na hladnoj promaji 

i ručnog peglanja mlakom staklenom flašom.

NEMA žitarica, masti, svinjskog jeftinog mesa, nema termičke obrade i katranisanja svakakvim dimovima, ......... NEMA.

Edited by zmanic
Posted

Stvarno me oduševe neki koji razmišljanje o mesu počinju i završavaju mislima o svinjskom mesu.

Posted (edited)

Žao mi i kad ovčetinom podrazumevaju ono meso od australijskih ovaca, zamrznuto pre rata, a koje su se napasale na veštačkim travnjacima i krmile koštanim brašnom, ili one jadne cigaje koje brste oko kanala i ritova između njiva i močvara.

Ne, ne radi se o tome.

Ovde se radi o staroplaninskoj ovci koja u sezoni brsti oko 650 lekovitih trava na prirodnim pašnjacima, koja pije bistru vodu, i koja pola godine provede na otvorenom a pola u bačijama na preko 1800m nadmorske visine.

Zaostalo je premalo i zato je skupa, preskupa, papreno skupa...

Edited by zmanic