Jump to content
IGNORED

Kobasice, pršute, šunke, kuleni

slepa_koka

Recommended Posts

Posted

kad smo vec kod pihtija, moze li govedji rep da odradi zelatin? pravio bih a nekako mi je mimo puta da idem kod irca kasapina. imam super halal kasapina blizu, pada mi na pamet da dobar juneci rep moze da odradi poso. ili gresim?

Posted

kad smo vec kod pihtija, moze li govedji rep da odradi zelatin? pravio bih a nekako mi je mimo puta da idem kod irca kasapina. imam super halal kasapina blizu, pada mi na pamet da dobar juneci rep moze da odradi poso. ili gresim?

donekle da ali nisam siguran da moze bas da napravi klasicne pihtije. ja cesto spremam coda ala vaccinara, onaj rimski recept za sporo peceni rep sa povrcem, koji kada ga stavim na hladno dan kasnije, po difoltu zelatinira i pretvara se u neki zametak pihtija, posto ima dosta tog mekog tkiva i hrskavice oko prsljenova. mislim da bi verovatno morao da turis 2 govedja repa u nesto manje vode nego ovo sa nogicama. ali sa druge strane to meso je fenomenalno tako da bi mozda dobio nesto posebno.

Posted (edited)

dodas tu jos i neku junecu kosku i neki deo sa masnocom..

Edited by ivy
Posted

Sama rep ne može nikako. Ali dodaj malo stomaka i rebra pa će biti moguće

Posted

a vidi assucka :o. da si reko da dolazis spremili bismo ti knedle!

gomboce!  :mad:

Asik prvo dole na zenskim sisama, a sada na pihtijama. Sve to govori o coveku.

u se i poda se, mon cherie!

:lolol: živeo sam sa malim ašikom jedno vreme :mellow:

a onda si ga upoznao u pasazu kod Gusana i menjao za ono sjajno bebiste. potez zivota.

Posted

donekle da ali nisam siguran da moze bas da napravi klasicne pihtije. ja cesto spremam coda ala vaccinara, onaj rimski recept za sporo peceni rep sa povrcem, koji kada ga stavim na hladno dan kasnije, po difoltu zelatinira i pretvara se u neki zametak pihtija, posto ima dosta tog mekog tkiva i hrskavice oko prsljenova. mislim da bi verovatno morao da turis 2 govedja repa u nesto manje vode nego ovo sa nogicama. ali sa druge strane to meso je fenomenalno tako da bi mozda dobio nesto posebno.

i ja samo tako nekako razmisljao - kad god pravim nesto s repom krene pihtijanje kad se prebaci u frizider. a meso je savrseno. pa rekoh, mozda valja probati. ne bi se ni bacilo, smislio bih ja nesto s tim ako se ne zapihtija kako treba. al jedu mi se pihtije pa mislim da cu poslusati renea i dodati jos ponesto. opet, gledacu da mi rep bude osnova pa bas da vidim kako ce ispasti. javljam kad napravim, bice u sledecih par dana, fino je zahladilo ovde. 

Posted

samo jos par stvari da dodam:

- koza takodje stvara dobar zelatin (kad se skuva moz da se baci, posto i nema bas neki ukus)

- iz istog razloga, mama stavi curece noge, posto bi ih inace bacila :)

- mesavina suvo-sveze meso je zakon. 

- ja volim beli luk na samom kraju, kada se voda vec malo prohladila, pred samo nalivanje. tako mu ukus ostane svez (promeni mu se ukus od toplote i to ne volim u pihtijama)

- ko ne voli/ne sme, visak masti je najlakse skinuti pre razlivanja (tako da kuvanje i krsh kostiju/koza ne bude problem, ukus ostane u supi, mast se redukuje)

Posted

ja stavim beli luk u tepsiju pre razlivanja, tako me ucili. i super budu pihtije. sad prvi put cujem da se beli luk kuva s mesom, to mi je novost. i odvojim meso od masnoce i kostiju i samo meso koristim, ostatak bacim. i skinem mast pa kad razlijem budu fino prozirne pihtije. ne volim kad se skupi mast na vrhu. ne zbog zdravlja nego sam tako valjda navikao. i volim tucanu ljutu papriku odozgo, malo pikanterije. 

ni ja nesto ne volim razno voce i povrce u pihtijama, vidjao sam, probao sam, nije mi nesto. al pada mi na pamet da ako je rep osnova, mozda moze neki komorac da se ubaci u vodu pred kraj, da mu da malo zanimljiviju notu. ako zima bude duga i hladna, mozda krenem u eksperimentisanje. sad mi se jedu domace pihtije, nisam ih okusio ima nekoliko godina. 

Posted

i ja samo meso koristim, ali odvojim mast. probaj da kuvaš bluk, fenomenalno

Posted

i ja samo tako nekako razmisljao - kad god pravim nesto s repom krene pihtijanje kad se prebaci u frizider. a meso je savrseno. pa rekoh, mozda valja probati. ne bi se ni bacilo, smislio bih ja nesto s tim ako se ne zapihtija kako treba. al jedu mi se pihtije pa mislim da cu poslusati renea i dodati jos ponesto. opet, gledacu da mi rep bude osnova pa bas da vidim kako ce ispasti. javljam kad napravim, bice u sledecih par dana, fino je zahladilo ovde. 

zapravo, zasto tu gde imas rep ne bi mogao da kupis i ceo juneci ribic sa koskom (meso za osobuko), siguran sam da bi ti to vec prilicno zavrsilo posao, sto zbog te koske, sto zbog strukture tog misica koji ima jako puno tog tkiva koje je takodje puno zelatina.

sto se tice povrca za dodati u ovo, pored anisa prvi kandidat je po meni zelena stabljika celera, obavezno ociscena od lista.

to sa belim lukom je pitanje toga kako se kuvaju u razlicitim delovima srbije. sumadija dodaje beli luk na kraju u tanjire ili posude u kojima se pihtije stezu, ne kuva se. tako su mnogo dominantnije u finalnom ukusu dok ako se kuvaju taj ukus vuce na slatko. ja cu kada jednom budem konacno krenuo da kuvam, verovatno eksperimentisati sa kuvanjem cele glavice, iz koje bih pre nalivanja u sud prosto istisao skuvani bluk, za jedan smek, i uz to dodao malo svezeg, za drugi. sta cu kad volim bluk  :cry:

Posted

to sa belim lukom je pitanje toga kako se kuvaju u razlicitim delovima srbije. sumadija dodaje beli luk na kraju u tanjire ili posude u kojima se pihtije stezu, ne kuva se. tako su mnogo dominantnije u finalnom ukusu dok ako se kuvaju taj ukus vuce na slatko. ja cu kada jednom budem konacno krenuo da kuvam, verovatno eksperimentisati sa kuvanjem cele glavice, iz koje bih pre nalivanja u sud prosto istisao skuvani bluk, za jedan smek, i uz to dodao malo svezeg, za drugi. sta cu kad volim bluk  :cry:

ovo je i moja neka ideja

Posted

zapravo, zasto tu gde imas rep ne bi mogao da kupis i ceo juneci ribic sa koskom (meso za osobuko), siguran sam da bi ti to vec prilicno zavrsilo posao, sto zbog te koske, sto zbog strukture tog misica koji ima jako puno tog tkiva koje je takodje puno zelatina.

sto se tice povrca za dodati u ovo, pored anisa prvi kandidat je po meni zelena stabljika celera, obavezno ociscena od lista.

imas pravo. rep i ribic, tesko da moze da omane.

inace ja celer mecem u sve. u pihtije stavim lovor, biber, glavicu luka i celer - uvek. pa posle izbacim. nekako ne mogu kuvati jako meso bez luka i celera. bluk - mogao bih da ubacim nekoliko cenjeva dok se kuva a posle kako sam navikao. samo mislim da cu ga ubaciti u gazu da mi se ne raspada okolo, to bas ne volim. bluk i ruzmarin mi uvek ide u gazu, ne volim da mi se to smuca u hrani. 

mislim da imam plan, bice to dobro. 

• 2 weeks later...
Posted

pMHQ4ij.jpg

DIY verzija svinjskog bifteka,nezno usoljen,dva dima na bukovini..fantazija!Meso je meko,topi se u ustima,dim je dovoljno prozeo meso taman da malo promeni boju i dobije ukus istog

Posted

DIY verzija svinjskog bifteka,nezno usoljen,dva dima na bukovini..fantazija!Meso je meko,topi se u ustima,dim je dovoljno prozeo meso taman da malo promeni boju i dobije ukus istog

u mom selu poznato kao popovsko meso :)

btw. ako imas sljivu, jos je bolja je za susenje od bukve