Weenie Pooh Posted July 9, 2011 Posted July 9, 2011 Već spomenuta Leva ruka tame- Ursula Legvin, Više nego ljudski-Teodor Sterdžen, Susret sa Ramom-Artur Klark i Grad i grad -Čajna Mjelvil, a da zaokružim do 10 mesta dodala bih i Dinu -Frenk Herberta, Bespuće-Jan Mekdonald, Uzdizanje zvezdane plime -Dejvid Brin, Grad i zvezde -Artur Klark, Hiperion- Den Simons i Vrli novi svet -Aldus Haksli.Nije nimalo loš izbor, a za boldovane je karakteristično da ih slede nastavci daleko, daleko slabiji od originala. (Mislim da to važi i za Grad & Zvezde, ali stvarno nisam siguran.) Kod Dine ne mislim na Mesiju itd. nego na ono baljezganje što je Herbert junior dodavao.Ovog Sturgeona nisam čitao ili se ne sećam, što mu dođe na isto.
goofs Posted July 9, 2011 Posted July 9, 2011 Kod Dine ne mislim na Mesiju itd. nego na ono baljezganje što je Herbert junior dodavao. :isuse: Na lomaci da odgovara za pocinjena nedela. Apsolutno necitljivo.Na sta mislis pod nastavke Hiperiona? Uspon? Ili oba Endimiona? Ja na to nikad nisam gledao kao na zasebne celine, vec kao na 1 delo.
Arkadija Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 (edited) Kad kažem Hiperion, mislim na sve, čak i na Siročiće Heliksa :P Edited July 10, 2011 by Arkadija
Arkadija Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 (edited) Na sta mislis pod nastavke Hiperiona? Uspon? Ili oba Endimiona? Ja na to nikad nisam gledao kao na zasebne celine, vec kao na 1 delo.Kad kažem Hiperion mislim na sve, čak i na Siročiće Heliksa :)Izvinjavam se , dva puta sam pritisnula add dugme Edited July 10, 2011 by Arkadija
goofs Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 Ma jasno to, na taj nacin i ja gledam na Hiperion delo. Nego ViniPu kaze da su nastavci losi, pa me zanima na sta tacno misli.
Arkadija Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 Ma jasno to, na taj nacin i ja gledam na Hiperion delo. Nego ViniPu kaze da su nastavci losi, pa me zanima na sta tacno misli.Ja sam sve to pročitala odjednom, tako da ne mogu da sudim o pojedinačnom umetničkom dometu. Možda je Uspon Endimiona za nijansu lošiji od prethodnika, ali sve zajedno čini odličnu priču.
Jean-Luc Picard Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 Hiperion i Pad Hiperiona su jedna celina dok su Endimion i Uspon Endimiona druga celina definitivno. I definitivno je ova druga celina mnogo lošija od prve.
Dankan Ajdaho Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 Nakon Pada Hiperiona štancovao je na reč. Više no očigledno.
Weenie Pooh Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 Hiperion i Pad Hiperiona su jedna celina dok su Endimion i Uspon Endimiona druga celina definitivno. I definitivno je ova druga celina mnogo lošija od prve.Ovo sam hteo da kažem. S tim što je Endimion još i OK, koliko je Uspon tralala road movie u koji se moralo ubudžiti nekakav transhumanistički happy end.
Jean-Luc Picard Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 Nakon Pada Hiperiona štancovao je na reč. Više no očigledno.:) Još dok sam čitao Hiperion palo mi je na pamet da je ona jedna mala epizoda u okviru "Pesnikove priče" iz Hiperiona ( kada je Pesniku izdavač tražio nove i nove nastavke Speva :D) u stvari neprikrivena kritika tokova u modernoj književnosti ( i filmu )...
dare... Posted July 29, 2011 Author Posted July 29, 2011 (edited) Završio drugog Eriksona... To sa prvom knjigom "Mesečevi Vrtovi" čini preko 1400 strana... Priličan broj likova, ali se ipak zna glavnina koja kolo vodi... Bude tu i tamo pomalo haotično, ali je pripovedanje sasvim OK i svih 1400 strana sasvim se lepo kotrljaju...Uzgred trećina knjige je epska SF bitka na Neretvi, Sutjesci, a i šire, gde vi umirete više puta zajedno sa junacima bitaka...Završio i sa prvom knjigom "Zemljomorja" drage nam Usrulje Lengvin. Lepo i brzo, jerbo nema greške u tako osmišljenim pričama , kada junaka/čarobnjaka pratimo od malena, kroz školovanje i avanture... Tja moglo je to i bolje da se zaplete, ali ajde... Važno je da je identifikacija čitaoca i junaka uspostavljena i tu smo svi onda spremni da romanopiscu puno progledamo kroz prste, samo da bi našeg ljubimca mogli da ispratimo do kraja priče... Edited July 29, 2011 by dare...
freakns Posted July 30, 2011 Posted July 30, 2011 Ne znam dal je neko citao ovo,ali ja sam izgubio strpljenje kod dvestaineke strane Crvenog Marsa.Politicke intrige,ekonomija,visemesecno kretanje(mrcvarenje) modula ka Marsu i spremanje za teraformiranje i kolonizaciju,lagano busenje Marsa i iskoriscavanje ruda...suvise dosadno za moj ukus,mada je trilogija nagradjivana prevashodno zbog vrhunskog spoja fantastike i naucnih cinjenica i dostignuca.Prakticno,roman koji bi jednog dana lako mogao da postane stvarnost.Ko zna,mozda se i nateram da procitam sva tri Marsa,da ne ispadne da sam ih dzabe kupovao.moj drugari bali na Mars trilogiju. mene pak Kim Stanly Robinson smara za sve pare ovog svetaVeć spomenuta Leva ruka tame- Ursula Legvin, Više nego ljudski-Teodor Sterdžen, Susret sa Ramom-Artur Klark i Grad i grad -Čajna Mjelvil, a da zaokružim do 10 mesta dodala bih i Dinu -Frenk Herberta, Bespuće-Jan Mekdonald, Uzdizanje zvezdane plime -Dejvid Brin, Grad i zvezde -Artur Klark, Hiperion- Den Simons i Vrli novi svet -Aldus Haksli.Što se tiče Vrabca, na jednom sajmu knjiga, nabasala sam na štand Zorana Živkovića, koji mi je lično preporučio tu knjigu, cene se ne sećamlista na kojoj nema Kinga i Barkera nikako se ne moze nazvati top :PMa jasno to, na taj nacin i ja gledam na Hiperion delo. Nego ViniPu kaze da su nastavci losi, pa me zanima na sta tacno misli.ma daj bre, ko da Weenie zna o cemu prica :Pdoduse, ovaj put je bio u pravu(ali slucajno samo). Endimion je OK, kao neki tek malko losiji nastavak sage, ali Uspon je toliko govno nastancovano cisto da bi overweight americke tinejdzerke imale o cemu da mastaju da se normalnom coveku dodje zapitati da li je to ziasta pisao isti covek koje je napisao Pesmu Boginje Kali...
Weenie Pooh Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 ma daj bre, ko da Weenie zna o cemu prica :P doduse, ovaj put je bio u pravu(ali slucajno samo). Endimion je OK, kao neki tek malko losiji nastavak sage, ali Uspon je toliko govno nastancovano cisto da bi overweight americke tinejdzerke imale o cemu da mastaju da se normalnom coveku dodje zapitati da li je to ziasta pisao isti covek koje je napisao Pesmu Boginje Kali... !Song of Kali je i dalje fenomenalna, nedavno sam je slučajno pročitao još jednom. To što je Simons pod stare dane prolupao i krenuo da izdaje antiislamističke traktate na hiljadu strana maskirane u SF oblandu i začinjene Prustom... to ne menja činjenicu da je ranije umeo da izbaci poneku hororističnu genijalnost.
Arkadija Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 (edited) lista na kojoj nema Kinga i Barkera nikako se ne moze nazvati top :P MIsliš Klajv Barker i Stiven King? Zar oni ne pišu horore? Ovo je bila lista SF-a.BTW, od Barkera sam uživotu priočitala samo dve knjige ( ne znam koje, bilo je jako davno), i znam samo da noćima nisam mogla da spavam, samo su me progonile kojejkakve prikaze i monstrumi. A King zaslužuje sopstvenu top listu :D Edited July 31, 2011 by Arkadija
Tastatura Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 moj drugari bali na Mars trilogiju. mene pak Kim Stanly Robinson smara za sve pare ovog sveta Kim Stenli ubija u pojam kolko smara.P.S procitao cuveni Metro 2033.Nije lose,al sam mnogo vise ocekivao.Za sad nemam zelju da citam nastavak.Moracu da iskopam nesto od Isaka Asimova da se malo oporavm od Metroa.
Recommended Posts