Tribun_Populi Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Nemam skener.Može transkript, u kratkim crtama?
Filipenko Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Ljudi, otkrio sam čoveka za koga pojma nisam imao, a prema kome je po svemu sudeći Džejms Bond običan punoglavac.Mustafa Golubić.Atentator, špijun, član Crne ruke, musliman srpski nacionalista, razočaran u kralja, upoznaje komunizam, postaje general NKVD-a, glavni čovek NKVD-a za SAD, organizuje ubistvo Trockog, član Crvenog kamernog orkestra, član centrale komunističke partije SSSR-a, koordinator akcija u španskom građanskom ratu, lični prijatelj Staljina, prijatelj Apisa, doveo 1000 dobrovoljaca u srpsku vojsku u WW1 i to pre povlačenja 1915. godine, borio se na solunskom frontu, navodno mason, dobrovoljac u 1. balkanskom ratu.Dalje, član sekcije IV uprave NKVD-a za likvidiranje političkih ličnosti, zakleti neprijatelj monarhije SHS, osvetitelj Crne ruke po sopstvenom priznanju, digao u vazduh pola Smedereva kada je tu Nemačka napravila centralni magacin municije, pobornik balkanske federacije, bilo mu u nadležnosti da čuva Tita, pa je dobio naređenje da ga likvidira, mučenička smrt (navodno došao da smakne Tita po Staljinovom naređenju, da bi ga Joža prodao Gestapou pre nego što je ovaj stigao da završi posao, a ovi ga masakrirali...)Jednom rečju - JEBOTE!!! Ovo kao da se radi o nestvarnoj osobi. Zna li neko gde bi se moglo naći više o njegovoj biografiji...? Videh neku "Mustafa Golubić, čovek konspiracije", od Seada Trhulja, ali je to pisano u vreme Jugoslavije pa je verovatno nešto izostavljeno zbog pokušaja ubistva Tita...
čekmeže Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 E jebiga Filipe sad si me razočarao kao čovek i kao komunista da nisi čuo za Mustafu...čitao sam nešto oko atentata na Trockog al taj je valjda bio neuspešan....
kapetanm Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Ljudi, otkrio sam čoveka za koga pojma nisam imao, a prema kome je po svemu sudeći Džejms Bond običan punoglavac.Probaj i ovu.Inače, on je bio omiljena tema, tamo polovinom osamdesetih, kad je radoznalost dominirala. Mislim da je i Marić iz nekadašnje Duge pisao o njemu
čekmeže Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Probaj i ovu.Inače, on je bio omiljena tema, tamo polovinom osamdesetih, kad je radoznalost dominirala. Mislim da je i Marić iz nekadašnje Duge pisao o njemuČek, u linku piše da mu raka nije pronađena. Zar nije bila priča da kad su Rusi ušli u BG 44 da je po Staljinovom naređenju 1 ekipa došla da ga iskopa i odnese u Rusiju da ga pokopaju uz sve počasti?
kapetanm Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Ček, u linku piše da mu raka nije pronađena. Zar nije bila priča da kad su Rusi ušli u BG 44 da je po Staljinovom naređenju 1 ekipa došla da ga iskopa i odnese u Rusiju da ga pokopaju uz sve počasti?A ko će ga znsti,tad je bio haos, možda nije ni odnet. Izgleda da je vreme da se obratimo Homenu za jednu komisiju™ za otkrivanje istine
čekmeže Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Mene fascinira činjenica da 3ri godine posle njegove smrti usred tog ratnog haosa neko u Sovjetskom Savezu razmišlja o tome da je 41 negde u bgu ubijen njihov agent i da je došao trenutak da se pronađe i sarani ko čovek. To govori kakav je to bio fantom.
Filipenko Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 (edited) Probaj i ovu.Inače, on je bio omiljena tema, tamo polovinom osamdesetih, kad je radoznalost dominirala. Mislim da je i Marić iz nekadašnje Duge pisao o njemuZahvaljujem...samo, hm, Đurica Labović...Naručeno, pa kad stigne :)Mene fascinira činjenica da 3ri godine posle njegove smrti usred tog ratnog haosa neko u Sovjetskom Savezu razmišlja o tome da je 41 negde u bgu ubijen njihov agent i da je došao trenutak da se pronađe i sarani ko čovek. To govori kakav je to bio fantom....kao i o humanosti sovjetskog čoveka.Šta znam, ako je stvarno bio toliki baja, a izgleda da jeste, plus lični Staljinov prijatelj, ništa ne čudi. Edited August 26, 2011 by Filipenko
Yoda Posted August 26, 2011 Posted August 26, 2011 Zahvaljujem...samo, hm, Đurica Labović...Naručeno, pa kad stigne :)...kao i o humanosti sovjetskog čoveka.Šta znam, ako je stvarno bio toliki baja, a izgleda da jeste, plus lični Staljinov prijatelj, ništa ne čudi.Humanost sovjetskog coveka, licni prijatelj...Zasto te to cudi, Filipenko, tako se velike imperije ponasaju prema svojim zasluznim junacima. Golubic je svakako jedan od njih.
Filipenko Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Pa mene ne čudi, naravno da se ozbiljne države tako ophode prema tvoriteljima nacije & imperije. Sa druge strane, govnari tenisere i njihove rođake koji šire svoje kafiće preko grobova heroja svetskih ratova proglašavaju za najveće među sobom i zato tako i prolaze.
bigvlada Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Mnogo hoćeš od mene, stoga ćemo se zadržati na rekla-kazala tj. prenošenje četničkih izvora iz druge ruke ("pogledi" pre svega).Da, baš je čudno što želim da svoje kontroverzne stavove podržiš relevantnom građom. Jebiga, može pripadnik garde cara lazara da napiše pismo u kome tvrdi da je garda upravo oslobodila Prištinu pa to niko za pedeset godina neće uzimati kao relevantan izvor. Najčuvanija engleska tajna tokom ww2 je bio Blečli park, tj. Čerčilov lični "Oracle", koji je dešifrovao kako nemačke, tako i italijanske, japanske, sovjetske, američke i sve druge šifre, ubedljivo najveći obaveštajni centar u svetu u to vreme. Da bi prikrio izvore, Čerčil je stalno govorio kako ima agenta pod imenom boniface u vrhu vermahta. Lepo se priča o pokušajima zajedničke odbrane zemalja male antante, o martovskom prevratu i aprilskom ratu. Mogli su sasvim fino da čitaju poštu grupe armija E. O četničkim ofanzivama nema ničega. Prošetaj lepo do skriptarnice na Filozofskom fakultetu, nabavi knjigu Uvod u istorijske studije i nauči kako treba postupati sa raznim vrstama istorijskih izvora. Čak postoje neka tvrđenja da su Englezi podsticali saradnju s Italijanima, zbog nabavke oružja i nemogućnosti u prvim godinama rata da im isto dostave (po tvrđenjima engleskih istoričara, do 1943. dostavljena im je simbolična količina naoružanja).Čija tvrđenja? Kojih engleskih istoričara? Rekla kazala argumentacija može da prođe u osnovnoj školi,ovde ne. I preko svega toga bi Englezi prešli, samo da je odradio ono što su od njega tražili - sjebavao prugu Beograd-Solun. Izvor za ovu fantastičnu tvrdnju? Čerčilov plan o iskrcavanju u Dalmaciju ni jednog trenutka nisu hteli da podrže Amerikanci, a i Staljin je imao štošta protiv toga. Jedini plan koji je Čerčil podržavao je pomoć partizanima u osvajanju dalmatinskih ostrva, i tražio je da oslobode jednu luku kako bi im slao materijal brodovima. Pogledaj malo geografiju evrope, do Nemačke se lakše stiže preko Holandije nego preko Dinare. Ono što amerikanci nisu podržali je upad desno, sa severa Italije kroz Ljubljanska vrata kako bi se pretekli rusi u trci za Beč. Umesto toga se išlo levo, kako bi se pomoglo dragunu. Invazija Jugoslavije sa Jadrana nije postojala nigde, čak ni na papiru, sem u glavama četnika.
Tribun_Populi Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Ljudi, otkrio sam čoveka za koga pojma nisam imao
badenac Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Da, baš je čudno što želim da svoje kontroverzne stavove podržiš relevantnom građom. Jebiga, može pripadnik garde cara lazara da napiše pismo u kome tvrdi da je garda upravo oslobodila Prištinu pa to niko za pedeset godina neće uzimati kao relevantan izvor. Najčuvanija engleska tajna tokom ww2 je bio Blečli park, tj. Čerčilov lični "Oracle", koji je dešifrovao kako nemačke, tako i italijanske, japanske, sovjetske, američke i sve druge šifre, ubedljivo najveći obaveštajni centar u svetu u to vreme. Da bi prikrio izvore, Čerčil je stalno govorio kako ima agenta pod imenom boniface u vrhu vermahta. Lepo se priča o pokušajima zajedničke odbrane zemalja male antante, o martovskom prevratu i aprilskom ratu. Mogli su sasvim fino da čitaju poštu grupe armija E. O četničkim ofanzivama nema ničega. Prošetaj lepo do skriptarnice na Filozofskom fakultetu, nabavi knjigu Uvod u istorijske studije i nauči kako treba postupati sa raznim vrstama istorijskih izvora. Čija tvrđenja? Kojih engleskih istoričara? Rekla kazala argumentacija može da prođe u osnovnoj školi,ovde ne. Izvor za ovu fantastičnu tvrdnju? Jedini plan koji je Čerčil podržavao je pomoć partizanima u osvajanju dalmatinskih ostrva, i tražio je da oslobode jednu luku kako bi im slao materijal brodovima. Pogledaj malo geografiju evrope, do Nemačke se lakše stiže preko Holandije nego preko Dinare. Ono što amerikanci nisu podržali je upad desno, sa severa Italije kroz Ljubljanska vrata kako bi se pretekli rusi u trci za Beč. Umesto toga se išlo levo, kako bi se pomoglo dragunu. Invazija Jugoslavije sa Jadrana nije postojala nigde, čak ni na papiru, sem u glavama četnika.Cercil cesto u svojim memoarima pominje mogucnost invazije na Balkan.Za njega je to bilažo prihvatljivijeva od iskrcavanja u Francuskoj jer je smatrao da bi se saveznici lakse i brze domogli teritorije Treceg Rajha na tom pravcu(dosta je na te njegove zamisli uticao munjevit slom Solunskog fronta 1918.)Ruzvelt je imao uzrecicu - "Cercili i njegov dragi Balkan".Snage koje su planirale da se aktivno suprostave ovom eventualnom iskrcavanju subile Titove.To potvrdjuje i gore citiran deo dnevnika Koce Popovica,obojenu nedicevski duh.
badenac Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Probaj i ovu.Inače, on je bio omiljena tema, tamo polovinom osamdesetih, kad je radoznalost dominirala. Mislim da je i Marić iz nekadašnje Duge pisao o njemuU Milana Rakica broj 63 i danas postoji kuca sa dvoristem u kojoj je Golubic ziveo do smaknuca.
Recommended Posts