Jump to content
IGNORED

Brza hrana - ostalo

yolo

Recommended Posts

Posted

ne bih rekao da je palestinski falafel manji od izraelskog - falafelometrija :blink: - palestinski imaju rupu u sredini i pljosnatiji su ali bih rekao da je metricki volumen dosta slican, mozda gresim. palestinac daje 5, telavivljanin 4. palestinac pakuje u supertanku tortilju koja se pece na licu mesta, telavivljan u pita bred. sofistikacija ukusa je na strani jevrejskog, recimo da je malo laksi u ustima i stomaku, mada moja drugarica izraeljcanka koja zivi ovde par godina kaze da ona tamo uvek ide kod palestinaca zato sto je njihov pogled na kuhinju real thing, dok je izraelski nadgradnja. pored toga izraelac je prvi izasao sa prosirenom ponudom tipa saksuke. meni svejedno, volim oba, i super mi je sto i jedni i drugi imaju taj love & heritage fazon, posteri makabija kod telavivljanina, stara predratna mapa palestine ogrnuta u arafatovu kefiju sa palestinskom zastavom na ivicama. meni to i jedno i drugo potresno na slican nacin.apropo falafela i saksuke, ja sam pregovarao da u moju saksuku obrok ne stave pomfrit nego da mi dodaju falafel. tako da mislim da to sto je ambasador dobio nije regularno, mada ko ce ga znati, mozda im se i ustali. ja zapravo od te kujne najvise volim razne mesane tanjire kad ti ture po malo od svega i onda se zabavljam mesajuci razne arome.e da, ne znam da li ste provalili, palestinac ima ceo gornji sprat za sedenje, tako da je to bonus poen.

Posted
jel radnja postoji i u balkanskoj? jesi probao?
U Balkanskoj nije wurst platz, nego Maximilian, iz nemackog lanca, imaju odlican currywurst i jos neke kobaje (probao sam samo kari kobaju - 150 din)
Posted (edited)

mislim, kari kobaja? kobaja sa kari punjenjem? to bre ne postoji u nemackoj. kurivurst (tako ga citaju) je ordinarna pecena kobaja, naseckana i posuta nekakvim homemade kecapom te kari i paprika prahom.

Edited by gazza1
Posted

Ne znam, u Svajcarskoj je currywurst nekako bas punjena tim karijem, jer je iznutra sva nekako zuta. Sad, ovo samo moj vizuelni utisak, jer naravno nisam probao, em sto apsolutno prezirem kari i smatram ga najgorim zacinom izmisljenim u univerzumu, em sto mi je poganisanje casnog nemackog mesnog proizvoda tim djavoljim zacinom neopisivo svetogrdje

Posted

a bem li ga, mozda su u medjuvremenu krenuli da bogohule i sa time. bilo kako bilo, kurivurst je ovo sto napisah gore, a sad sta danas prodaju pod tim imenom, ko ce ga znati.

Posted (edited)
Ne znam, u Svajcarskoj je currywurst nekako bas punjena tim karijem, jer je iznutra sva nekako zuta. Sad, ovo samo moj vizuelni utisak, jer naravno nisam probao, em sto apsolutno prezirem kari i smatram ga najgorim zacinom izmisljenim u univerzumu, em sto mi je poganisanje casnog nemackog mesnog proizvoda tim djavoljim zacinom neopisivo svetogrdje
Kari je začin dostojan prezrenja i u Indiji čak ni ne postoji, jer se mešavina začina tamo zove masala i svaka kuća pravi svoju. Kečap je još nedostojniji dodatak odličnim kobasicama, a ljute papričice im dodatno ubijaju ukus. Sve u svemu, currywurst je ultimativni treš fud dostojan zadriglih pivopija potrošenih nervnih završetaka koji reaguju još samo na jednostavne i brze prostačke nadražaje. To jest, dostojan je mene! Ja sam Marko M. Dabović i ja volim currywurst. Edited by Marko M. Dabovic
Posted
a bem li ga, mozda su u medjuvremenu krenuli da bogohule i sa time. bilo kako bilo, kurivurst je ovo sto napisah gore, a sad sta danas prodaju pod tim imenom, ko ce ga znati.
IIsto je bilo i u mom slucaju zimus a mislio sam da su u pitanju kobaje punjene karijem. Posle dve degustacije na razlicitim mestima sam se jednostavno okrenuo lokalnim turcima i njihovom kebabu.
Posted
Kari je začin dostojan prezrenja i u Indiji čak ni ne postoji, jer se mešavina začina tamo zove masala i svaka kuća pravi svoju. Kečap je još nedostojniji dodatak odličnim kobasicama, a ljute papričice im dodatno ubijaju ukus. Sve u svemu, currywurst je ultimativni treš fud dostojan zadriglih pivopija potrošenih nervnih završetaka koji reaguju još samo na jednostavne i brze prostačke nadražaje. To jest, dostojan je mene! Ja sam Marko M. Dabović i ja volim currywurst.
Znaci jos gore, nije samo potekao iz meni kulinarski mrske Indije, nego je nekakav zapadnjacki hibrid, nastao predpostavljam u zemlji bez ukusa - Velikoj Britaniji.A jebiga, ja sam fakticki prestao da pijem pivo. Sada sam vinorakijopijuci hipster koji nakon degustiranja lux rakije u rakia baru (uz meze od salame, sira, i krastavaca) trazi profinjenu brzu hranu :(
Posted

Curry wurst je ono sto je napisao gazza1 ... i gotivna je stvar! Imam jedan posebno mamojeban u kraju. Imaju i dobar kecap, cak i meni, iako mrzim kecap. Kao i kebab, currywurst je berlinska izmisljotina, bar tako kazu :).

Posted

e jbga, onda svicarski i svapski kurivurst nije isto

Posted
A jebiga, ja sam fakticki prestao da pijem pivo. Sada sam vinorakijopijuci hipster koji nakon degustiranja lux rakije u rakia baru (uz meze od salame, sira, i krastavaca) trazi profinjenu brzu hranu :(
Pa ti onda jedi falafel, to na Bliskom istoku jedu samo rafinirani levantinski intelektualci, posle obilazaka zadimljenih kafana Kaira, Bejruta i Damaska....
Posted

Svakako. Siguran sam da ima neka cuvena slika AP-a gde Edvard Said jede falafel dok britanskom kolonijalnom guverneru objasnjava pogubnosti imperijalizma

Posted

kupila sam klot humus u telavivu. veoma ukusan, nikad nisam uspela da proizvedem takav u domacoj radinosti.