gagilija Posted October 17, 2018 Posted October 17, 2018 da li se kaže u poodmaklim ili podmaklim? meni nekako vuče da je sa dva o; dobila sam tekst koji treba da prekucam u kojem piše "podmaklih godina" , pa rekoh da proverim, ali nisam nigde našla pravilo. hvala
halloween Posted October 17, 2018 Posted October 17, 2018 Poodmaklim. Nije mi Pravopis pri ruci, ali slobodno piši sa dva o.
gagilija Posted October 17, 2018 Posted October 17, 2018 hvala ti. zbunilo me to što kad sam ukucala u google, izašlo mi barabar tekstova i novinskih članaka i sa dva i sa jednim o....pa rekoh bolje da proverim ipak. u prilog tome koliko se u novinama ne vodi računa o pravopisu.
mustang Posted November 3, 2018 Posted November 3, 2018 tek sad videh ovaj kutak...jebote sva pitanja sam ostavljala na knjizevnost pod laguna i nedoumice nije cudo sto mi niko nije odgovorio....
mustang Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 kako se pise treca, trece u brojkama? 3.-a 3.-e ?
mustang Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 Znaci “poslednja 3. faza” se cita poslednja treca faza ? ili osvojeno trece mesto osvojeno 3. mesto? onda moze 3. da bude: treci, treca, trece? a kako se pise trecim? 3.-im?
Jumanji Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 Redni broj se pise samo i iskljucivo...broj sa tackom. Tacka.Pise se 3. bez ikakvih slovnih nastavaka, iako je rasireno broj, crtica, nastavak (sa tackom izmedju vidim prvi put), ali u svakom slucaju oba sa nastavcima su nepravilna. Iz recenice se vidi kog je roda. Trece mesto - 3. mestoOna je 3. na svetu -Ona je treca na svetuBili su 3. na EP - bili su treci na EP Trecim? Sta trecim? Trecim nije redni broj i pise se slovima... zadovoljni su trecim mestom.
vememah Posted November 23, 2018 Posted November 23, 2018 (edited) 3 hours ago, Jumanji said: Trecim nije redni broj i pise se slovima... Nego šta je ako nije instrumental rednog broja treći? I naravno da se i u tom slučaju piše na isti način. Npr. "u Beogradu, 24.11.2018.", "startuje sa 3. pozicije", "zbog poledice na 12. kilometru autoputa od Beograda došlo je do lančanog sudara", "bilo je to 1. maja", itd. Edited November 23, 2018 by vememah
Jumanji Posted November 24, 2018 Posted November 24, 2018 Naravno da je redni broj, pogresno sam se izrazila, napisala, jer sam bila usredsredjena na pisanje rednih brojeva, htela sam da stavim da je nepravilno pisanje sa padeznim nastavcima, nesto sam brisala pa ispalo nakaradno.A redni brojevi se menjaju i po rodovima i po padezima, ali jedno je menjanje, a drugo pisanje, tj njihovo citanje.Ali isto tako pozeljno je sto manje pisanje brojeva u vidu brojeva u tekstovima, vec se pisu uglavnom slovima. Naravno izuzeci su godine, datumi, veliki brojevi. U svakom slucaju nikada ne bih napisla ...Zadovoljni su 3. mestom, vec zadovoljni si trecim mestom, startuje sa trece pozicije, obisao je petog u trci....itdI redni broj se pise, kada se pise, samo broj sa tackom, nikako drugacije.
Frile Posted November 24, 2018 Posted November 24, 2018 30 minutes ago, Jumanji said: ... htela sam da stavim da je nepravilno pisanje sa padeznim nastavcima... Zbog ovoga šizim godinama. Toliko je uzelo maha da će uskoro ući u pravopis da su 3eg i slične egzibicije opšteprihvaćene i ispravne.
Vapad Posted November 24, 2018 Posted November 24, 2018 (edited) . Edited November 24, 2018 by Vapad sporos i glupos
Recommended Posts