Malvo Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 (edited) s obzirom na to da se covek ne zove goca, vec goce, onda je ulica goce delceva nepravilno.gocea takodje ne moz biti, a jedina dilema je goca delceva ili goceta delceva. problem mozda nastaje i zbog toga sto goce ima kratkosilazni akcenat, pa se ne moze uporediti sa slicnim problematicnim vlastitim imenicama koje se zavrsavaju na e. Edited October 27, 2012 by Evropejac
darling Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 ja bih rekla da to moz da se izmenja po padezima kako se uobicajeno menja u tvom selu. kako god, pravilno je. u mom selu nikad ne bismo rekli ni gocea ni goceta, nego goce, ko sto nikad ne bismo rekli ni tosea, toseta, vec kazemo tose. niti kazemo anteta, nit iveta, nit krsteta, nit djordjeta. mileta kazemo.
Amelija Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 Za mene postoji samo "evo ih", a to "evo su" mi para uši k'o šmirgl papir. Uostalom, nigde ga nisam ničula osim u Srbiji.. i to uglavnom u vokabularu onih koji redovno rabe reči poput: heliHopter, parHet, brijAm se i sl.uf, da se samo čuje kod "tih" ne bi me toliko bunilokao što rekoh i ja to često rabim, i evo juče-prekjuče je i dete počelo :isuse:a grešim najviše u smislu "gde su mi cipele? evo su mi cipele!", jer kako da kažem "evo ih mi cipele"?!
Frau Gabrijela Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 uf, da se samo čuje kod "tih" ne bi me toliko bunilokao što rekoh i ja to često rabim, i evo juče-prekjuče je i dete počelo :isuse:a grešim najviše u smislu "gde su mi cipele? evo su mi cipele!", jer kako da kažem "evo ih mi cipele"?!kažeš: evo ih cipele.nisam, poput vinske, čula te konstrukcije u govoru ljudi koji dosledno greše, pa im se to može otpisati na neobazovanje i mislim da nema veze sa tim.najčešće sam to evo smo i evo su čula od ljudi iz beograda, pa sam to doživela kao neku vrstu teritorijalnog jezičkog varijeteta.
mammy two shoes Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 uf, da se samo čuje kod "tih" ne bi me toliko bunilokao što rekoh i ja to često rabim, i evo juče-prekjuče je i dete počelo :isuse:a grešim najviše u smislu "gde su mi cipele? evo su mi cipele!", jer kako da kažem "evo ih mi cipele"?!ja bih rekla (možda i pogrešno) - evo mi cipela ili evo mojih cipela.
Amelija Posted November 4, 2012 Posted November 4, 2012 ja bih rekla (možda i pogrešno) - evo mi cipela ili evo mojih cipela.pa da, tako je dobro :)ali odakle meni jebeni poriv za jebenim "evo su mi cipele" nemam pojma <_<
Amelija Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 (edited) hm, imam još jedan problem:igrati se igračkama* vss™ igrati se S igračkama?jer naravno, društvo ima S a sredstvo nema, ali igračke* mi nekako nisu ni društvo ni sredstvopa mi smetucka i jedna i druga varijanta, ali nešto mora biti pravilno*ne moraju biti igračke kao takve već bilo šta u tom kontekstu Edited November 5, 2012 by Amelija
fonTelefon Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 Stranku je napustio... Dao ostavku na funkiciju i stranku. Lideri niskog LDP napustili partiju. Novinari se muce sa nasom politickom scenom. Da li se nase stranke sad osecaju napustene? Podneti se moze ostavka na funkciju ali ne i clanstvo u nekoj partiji koje je dobrovoljno.
Malvo Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 (edited) hm, imam još jedan problem:igrati se igračkama* vss™ igrati se S igračkama?jer naravno, društvo ima S a sredstvo nema, ali igračke* mi nekako nisu ni društvo ni sredstvopa mi smetucka i jedna i druga varijanta, ali nešto mora biti pravilno*ne moraju biti igračke kao takve već bilo šta u tom kontekstupa dobro, ipak jesu sredstvo - sredstvo za igru.mada bismo možda mogli da kažemo da se ti i još neko igrate igračkama, a ako ste tu samo ti i igrače, onda se igraš s igračkama što je tužno :( Edited November 5, 2012 by Evropejac
Amelija Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 hm, što više razmišljam sve više mi je potrebno S :lol:ili npr kažeš klincima "nemojte da se igrate s vratima!"nekako mi totalno čudno "nemojte da se igrate vratima"
gospa buba Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Stranku je napustio... Dao ostavku na funkiciju i stranku. Lideri niskog LDP napustili partiju. Novinari se muce sa nasom politickom scenom. Da li se nase stranke sad osecaju napustene? Podneti se moze ostavka na funkciju ali ne i clanstvo u nekoj partiji koje je dobrovoljno.za sluchaj da je ovo zelelo da bude primeceno, a siroto nije, pa da mu izadjemo u susret. u kontekstu
luba Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 citam sad ovo na index.hr Nakon što je uništeno nekoliko automobila među kojima su bili i službeni policijski, a masa krenula prema osiguranju, upotrijebljen je suzavac kako bi se rastjeralo prosvjednike. zar ne bi trebalo, cak i u novom hrvatskom rastjerali prosvjednici? valjda se glagol uklapa sa tom imenicom, a ne sa unisteno?
Otto Katz Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 Da bi se to razumjelo i prihvatilo, potrebni su dalji primjeri.
mire Posted November 27, 2012 Posted November 27, 2012 a toliko su zamrmoljili novogovor, da ni sami ne znaju šta je ispravno...meni smiješno kako, recimo, koriste ijekavicu
Recommended Posts