Halvard Posted July 5, 2012 Posted July 5, 2012 ako hoćeš vode znači da si žedan a ako hoćeš vodu znači da si izabrao od ponuđenog vodu.sent from planet SaturnNe baš, ali si na tragu. Partitivni genitiv podrazumeva određenu, izvesnu meru ili količinu nečega. Npr. "Popio je vodu" može da znači da je popio svu vodu koje je bilo, dok "Popio je vode" podrazumeva da je popio samo određenu količinu i da vode još ima. Mada mislim da se u savremenom jeziku da razlika u popriličnoj meri izgubila i da se u mnogim slučajevima (kakav je i ova Hamletov) mogu uporebiti i akuzativ i genitiv bez ikakve razlike u značenju, tj. da bi razlika više bila stilske prirode.
Father Jape Posted July 10, 2012 Posted July 10, 2012 Stucco, mislim.S tim šro je značenje nešto šire od našeg izraza.
cmrlj Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 (edited) pogresih, treba mi genitiv :Dodnosno, treba mi pojela si pola..... (cega)?ja ceo zivot govorim bataka, al ima neki sto kazu batka, a ako uporedim sa menjanjem patka to ima smisla :zbun: Edited July 16, 2012 by cmrlj
cmrlj Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 (edited) pola bataka, tako govorim (ne jedem) i govorićugovorim i ja, i ne jedem ni ja, i verovatno cu nastaviti ovako :D ali, volela bih da znam ako sam u krivu. a i ako sam nisam, zanima me zasto se patak i batak razlicito ponasaju, jebo me bob radoznalu. Edited July 16, 2012 by cmrlj
Milogled Bluff Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Mozda ima neke veze sa dugim, odnosno kratkim akcentom?
Div Posted July 16, 2012 Posted July 16, 2012 Je ne bih rekao pola bataka, uvek pola batka.Ako se radi o pola jednog batka, a ne o polovini gomile bataka.
Malvo Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 (edited) i oblik genitiv jednine je 'bataka', a oblik genitiva mnozine ima postakcenatsku duzinu na drugom i trecem slogueditispravka netocnog navoda Edited July 17, 2012 by Evropejac
Frau Gabrijela Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 i oblik akuzativa jednine je 'bataka', a oblik akuzativa mnozine ima postakcenatsku duzinu na drugom i trecem slogusi siguran za ovo? genitiv jednine jeste bataka, a akuzativ je jednak nominativu kod imenica muškog roda koje se završavaju na suglasnik, tj. nultu morfemu, a označavaju nešto neživo. valjda jedem batak, a ne jedem bataka.@divja bih to tvoje pola batka shvatila kao priču o nekom bugarinu koji je prepolovio brata. jadan batko.
Malvo Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 siguran sam da ne mislim to gledao sam pocetni post... cmrlja pa sam se nadovezao na lapsus(akuzativ mesto genitiva). dakle, moj post se odnosio na genitiv.
cmrlj Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 i meni taj batko isto cudan, ali nisam ga jednom cula. sad kad smo se usaglasili (valjda) da je pola bataka, zasto je to tako, zna li ko?
Frau Gabrijela Posted July 17, 2012 Posted July 17, 2012 siguran sam da ne mislim to dobro, dobro. gledao sam pocetni post... cmrlja cmrljke i meni taj batko isto cudan, ali nisam ga jednom cula. sad kad smo se usaglasili (valjda) da je pola bataka, zasto je to tako, zna li ko?valjda zato što ova imenica nema nepostojano a ni u jednom obliku. gramatička osnova je batak- i na nju se dodaju nastavci za oblik. nastavak za genitiv jednine je -a (kratko) i za genitim množine -a (dugo).
Recommended Posts