dekss Posted June 27, 2012 Posted June 27, 2012 ma nemoguce da je 3.l.j. spasemora biti spasia mnozina, ajd nek bude spasu, ali mi zvuci veoma cudno.
Ulven Posted June 27, 2012 Posted June 27, 2012 (edited) Malo ste pobrkali, u pitanju su dva različita oblika. :)spasti - ja spasem, on spase, oni spasu, ja sam spasao, ona je spasla, on je spasen, spasenje (imenica) - spasavati (nesvršeni oblik)spasiti - ja spasim, on spasi, oni spase, ja sam spasio, ona spasila, on je spašen, spašenje (imenica) - spašavati (nesvršeni oblik)Klajn, SJP i Pravopis MS daju prednost ovom prvom. (ђ) За глагол спасти, спасем (спасеш, они спасу, спасао, спасла, спасен) још нема сагласности међу стручљацима да ли се као књижеван може признати и облик спасити, спасим (спасиш, они спасе, спасио, спасила, спашен). Уколико се допусти и овај други облик (као што је учињено у Речнику уз Правопис), мора се признати и трајни облик спашавати (поред досадашњег спасавати). За сада је свакако боље дати предност облицима спасти и спасавати.A vreti je vrim, vriš, vri... oni vru. Edited June 27, 2012 by Ulven
le petit nicolas Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 da parafraziram: miloglede, bem te radoznalog! Malo ste pobrkalija pobrkala skroz za spasti bih uvek pomislila da je reč o spadanju (kad je napisano). osim toga, zvuči mi "ko moja baba - ih, ta nemojte kasti".al dobro, neću sad da se svađam s autoritetima, valjda <_< .e, ovo vru-fru-fru ću zaista da zapamtim!poz
Amelija Posted June 28, 2012 Posted June 28, 2012 Malo ste pobrkali, u pitanju su dva različita oblika. :)Aaaaa u tome je fora :)Mada, ja nisam pobrkala ^_^ , ja jednostavno nisam uzela u obzir varijantu "spasiti" (nikada ga ne koristim pa mi valjda zato nije ni pao napamet)Btw "spasti" sa kratkim "a" je pasti sa nečega, a "spasti" sa dugačkim "a" je, pa, "spasiti" :DA vreti je vrim, vriš, vri... oni vru.Fala!
Milogled Bluff Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 Vranjansko bi valjda oznacavalo pozoriste koje pripada nekom Vranjancu.
Lancia Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 Vranjansko bi valjda oznacavalo pozoriste koje pripada nekom Vranjancu.a? ne kapiram, pripada Vranjancima. eto kazes, Vranjanac a ne Vranjac.
dig_chohano Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 Vranjansko bi valjda oznacavalo pozoriste koje pripada nekom Vranjancu.Onda bi bilo Vranjančevo.
Lancia Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 znaci vranjsko pripada vranju, a vranjansko vranjancima?¿
Lancia Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 jes vala.kako ide ona pesma: volela me jedna vranjka?¿
slepa živana Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 Banja - banjskoVranje - vranjsko.:lol:sarajevo - sarajlija - sarajkainđija - inđinac - inđinka
Recommended Posts