Jump to content

Jezičke adoumice™

Featured Replies

"Gospodin Petrović?", upitala je službenica."Gospodine Petroviću?", upitala je službenica, "Pa gde vam je formular?"
ova dva su ok, ona druga dva najn
  • Replies 5.9k
  • Views 698.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Egon Fekete: https://dais.sanu.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/fekete.kad.pridev.postane.pdf?sequence=1&isAllowed=y   Prezimena pak idu po pridevskoj promeni.   Iv

• @mammy two shoes dobro, zamisli da je pička materina materina od/iz piča (kao brač, brački ... bračka luka, bračkoj luci)

• kad se u selu otvorila prva picerija,  drugarova baba, na pitanje gde je xy -  ...ma, očšo da jede ono brezobrazno!      

Posted Images

"Gospodine Petroviću", upita službenica, "gde vam je formular?"
naravno može i ovobwt ja bih stavila upitnik i u prvu rečenicu (kao u prethodnom postu) ako su bile razdvojenetipa: gospodine Petroviću? <mala značajna pauza> Pa gde vam je formular?a ako nema pauze, onda tačno onako kako gore piše

Znači, interpunkcija ipak ide unutar navodnika, a indirektni deo se uvek odvaja zarezima? Je li to neko opšte pravilo? Ja od srednje škole vučem nedoumice po pitanju tog upravnog govora, gde, kad, kako, i šta odvojiti...

Znači, interpunkcija ipak ide unutar navodnika, a indirektni deo se uvek odvaja zarezima? Je li to neko opšte pravilo? Ja od srednje škole vučem nedoumice po pitanju tog upravnog govora, gde, kad, kako, i šta odvojiti...
meni je logicno da uvek ide unutar, jer se i interpunkcija odnosi na ono sto govori onaj cije reci navodimo u upravnom govoru-da li pita ili vice, da li izjavljuje i sl.

meni, pak, najzanimljivije da se posle navoda ne stavlja interpunkcija. To nisam znao.Čak mislim da bi bilo:"Gospodine Petroviću?"Pitala je službenica."gde vam je formular?"U verziji sa dva znaka pitanja.Ali, naravno, nisam siguran.

zarez i tacka posle navodnika, sem na kraju pasusa.znak pitanja i uzvika unutar navodnika, odvaja se zarezom ako se ubacuje indirektan govor.

"Gospodine Petroviću?", upitala je službenica, "Pa gde vam je formular?"
s tim sto ovde p ide malo, jer je indirektna, ne umetnuta recenica. bar tako kaze zuta gramatika.

Edited by luba

zarez i tacka posle navodnika, sem na kraju pasusa.znak pitanja i uzvika unutar navodnika, odvaja se zarezom ako se ubacuje indirektan govor.s tim sto ovde p ide malo, jer je indirektna, ne umetnuta recenica. bar tako kaze zuta gramatika.
Ah, sada mi je jasnije.Hvala !

koja je mnozina reci zajutrak? i kako ide taj zajutrak u genitivu?

Rekao bih zajutarci i zajutarka.... najgluplji i najnepraktičniji obrok tako zvuči još gluplje i nepraktičnije.

Edited by Oxymoron

what the hell iz zajutrak?!?!

to je jedan od mnogobrojnih Cmrljinih obroka tokom dana. vecina obicnog sveta to i nema

dorucak preko drine.

to je dakle kad Cmrlj posle jednog relativno obilnog dorucka u beogradu odjezdi preko drine da doruckuje i tamo. a ako predje koji kilometar istocno i resi da doruckuje i u bugarskoj, ukoliko su svi doruchci tog jutra bili pomalo nezadovoljavajuci, onda je to dojutrak

Edited by sherman

a na kraju u Vojvodinu na jedan pošten fruštuk ;)

sinonim za 1 zornjak.