le petit nicolas Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 (edited) Rečnik Matice srpske beležimèdvedina ž. - augm. i pej. od medved (druga značenja su i medveđe krzno i medveđe meso )lìsičina ž. - augm. od lisica (druga značenja isto krzno, jama u kojoj lisica prebiva i neke biljke :D)hvala ucesnicama u razresavanju dileme i vlasniku ms recnika + posedniku autoriteta :D resenje kviza:lisica - lisicina, lisicetina.medved - medvedina.uciteljku vam, u slucaju negativne reakcije, prosledjujem poz Edited April 26, 2010 by le petit nicolas
расејан Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 od kojih sto?Оно издање "српска књижевност у сто књига"... излазило годинама док нису изашле све.
slepa živana Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 Оно издање "српска књижевност у сто књига"... излазило годинама док нису изашле све.nisam sigurna šta je to... ali nije to. fotkala sam knjigu iz kompleta, sabrana dela, štampano 1963.
ajgor Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 nisam sigurna šta je to... ali nije to. fotkala sam knjigu iz kompleta, sabrana dela, štampano 1963.Расејани мисли на ”Нолитов” комплет, зелених тврдих корица са златотиском. Ако се добро сећам, излазио је током осамдесетих година прошлог века.
bus Posted April 26, 2010 Author Posted April 26, 2010 Ulvene, meni taj naglasak mEdvedina za augmentativ nikako ne paše. Za meso da. Ko zna odakle su ga kompilatori izvadili.Ja bih svakako rekao medvEdina (i još bio tempted da ubacim ono Č for good measure ). Siguran sam da se prisutni slažu.
Frau Gabrijela Posted April 26, 2010 Posted April 26, 2010 Ulvene, meni taj naglasak mEdvedina za augmentativ nikako ne paše. Za meso da. Ko zna odakle su ga kompilatori izvadili.Ja bih svakako rekao medvEdina (i još bio tempted da ubacim ono Č for good measure ). Siguran sam da se prisutni slažu.Saglasna, posebno sa medvedčina i to bez ikakvog peglanja po zvučnosti. I lisičetina bih pre rekla nego lisičina, mada mi ima pejorativan prizvuk.Baš me zanima šta će učiteljica da kaže Daltonu. (A šta će tek da mu zada u trećem razredu!? )
bus Posted April 26, 2010 Author Posted April 26, 2010 E stvarno. Ne mogu da verujem da govore o augmentativima u prvom razredu. Da li su ti ljudi normalni? :o Mi smo padeže učili u četvrtom i najveći deo razreda pojma nije imao o čemu se tu radi još brat bratu 3 godine.
onamonamo Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 lisicina, medvedcinalisicetina mi zvuci ko da treba da se jede
vinska musica Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 E stvarno. Ne mogu da verujem da govore o augmentativima u prvom razredu. Da li su ti ljudi normalni? :o Ma, preteruješ u brizi za juniore. Mojoj ćeri je pravljenje deminutiva i augmentativa bilo omiljenazabava kad je imala tri godine. Posebno je volela da joj zadam neku "šugavu" reč. Normalno, nekadapogodi, nekada odvali neku smejuriju, ali se bar slatko naigra. Sećam se da joj je deminutiv od"slovo" bio "slovence", a od "tepih" - "tepison".
bus Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Da, Vinska, ali ne govorim o sposobnosti da se proizvede augmentativ kad je potreban u komunikaciji (to mogu deca čim počnu da koriste izvedenice), nego o razumevanju metalingvističkog koncepta augmentativa i, što je najcrnje, učenju same reči augmentativ u uzrastu kad jedva da umeš da vežeš pertle samostalno i crtaš mamu kao čiča Glišu.
Indy Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 o razumevanju metalingvističkog koncepta augmentativa Ja to ne razumem ni sada, a malo sam prestareo za I razred. :(
le petit nicolas Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Da, Vinska, ali ne govorim o sposobnosti da se proizvede augmentativ kad je potreban u komunikaciji (to mogu deca čim počnu da koriste izvedenice), nego o razumevanju metalingvističkog koncepta augmentativa i, što je najcrnje, učenju same reči augmentativ u uzrastu kad jedva da umeš da vežeš pertle samostalno i crtaš mamu kao čiča Glišu. dobro, ovde sam ja uletela s recju augmentativ :D , oni koriste izraze "umanjeno" i "uvecano".ipak, ostaje kao suludarija da se to uci/vezba tako sto ce se od neceg sto je inace veeeliko praviti jos vece (medved). i, kakva je to velika, grdna lisica? @stormy: ih, dok stignemo do treceg, treba da prezivimo drugi (subjekat, predikat - gde treba obeleziti i pom. gl., itakoto).@indy: meni se cesto ucini da nisam dovoljno stara za I razred. :( poz
gospa buba Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 hvala ucesnicama u razresavanju dileme i vlasniku ms recnika + posedniku autoriteta :D resenje kviza:lisica - lisicina, lisicetina.medved - medvedina.uciteljku vam, u slucaju negativne reakcije, prosledjujem pozbobe zeno, pa to je kod nas bilo bezbolno, osim sto me ovaj borac za ljucka prava smarao da je babetina - uvredljivo i da on to ne moze da napishe.ali dobro, kod nas su sekundarni problemi uvek primarni ^_^@indy: meni se cesto ucini da nisam dovoljno stara za I razred. :( da pogadjam, uchiteljica ima cirka 400 godina? :P
Ulven Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Ulvene, meni taj naglasak mEdvedina za augmentativ nikako ne paše. Za meso da. Ko zna odakle su ga kompilatori izvadili.Ja bih svakako rekao medvEdina (i još bio tempted da ubacim ono Č for good measure ). Siguran sam da se prisutni slažu.I meni, mada ja i ne bih koristio augmentativ od tih reči. Triput sam proveravao da li sam dobro video. Ali kod akcenata me više ništa ne može iznenaditi - pazi kad Stevanović beleži jèzičina (a RMS i jèzičina i jezìčina)
Recommended Posts