le petit nicolas Posted November 17, 2009 Posted November 17, 2009 (edited) na poledjini knjige jedne edicije: "do sada izIslo"...izaslo ili izislo?izaci/izici?ili ravnopravno?poz Edited November 17, 2009 by le petit nicolas
Lrd Posted November 18, 2009 Posted November 18, 2009 na poledjini knjige jedne edicije: "do sada izIslo"...izaslo ili izislo?izaci/izici?ili ravnopravno?pozRečnik SANU, sedmi tom. Kod "izići" piše "v. izaći", a kod "izišao" veli "u prid. službi: r. pr. od izići". Doduše, treba naglasiti i da je od svih nabrojanih primera za "izići" i "izišao" najnoviji iz 1948. godine i, što je daleko važnije, da bih ja spalio svakog ko mi 2009. napiše "izišlo". :)Lingvisti će ti sada reći šta se preporučuje i da li je ravnopravno.
le petit nicolas Posted November 18, 2009 Posted November 18, 2009 ako mislis na mlaz: u svasta :P poz
bus Posted November 18, 2009 Author Posted November 18, 2009 У шта се још може бризнути? Briznuti u plač - da, baš dobar primer okamenjene kolokacije čiji je jedan član za najveći (?) broj govornika izumro. Ja ne znam ni jedan drugi kontekst u kome bih koristio taj glagol. Kao na što na engleskom pridev torrential (skoro baš) uvek mora da ide sa rain.
Joshua Posted November 18, 2009 Posted November 18, 2009 Ovo Bolekovo pominjanje sastavljenog i rastavljenog me podseti na drugara iz osnovne i njegovo shvatanje pravopisa.U drugom ili trećem imali neki kontrolni iz srpskog u kome je jedan od zadataka bilo famozno 'nađi grešku i prepiši pravilno'.Jedan od primera je bio/bio je "Zali cveće" što je narečeni drugar ispravio na "Za li cveće", pošto se, je li, "li" uvek piše odvojeno. :D
Quizmaster Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Ovo Bolekovo pominjanje sastavljenog i rastavljenog me podseti na drugara iz osnovne i njegovo shvatanje pravopisa.U drugom ili trećem imali neki kontrolni iz srpskog u kome je jedan od zadataka bilo famozno 'nađi grešku i prepiši pravilno'.Jedan od primera je bio/bio je "Zali cveće" što je narečeni drugar ispravio na "Za li cveće", pošto se, je li, "li" uvek piše odvojeno. :DA zapravo je pravilno ZALIJ.
le petit nicolas Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 (edited) Ja ne znam ni jedan drugi kontekst u kome bih koristio taj glagol.bez recnika pri ruci.briznuti znaci izbaciti mlaz (pod pritiskom). blisko: strcnuti.postoji neka buba koja brizne neku tecnost na zrtvu kojom je paralise; nekakve masine se zovu brizgalice.kao sto rekoh: moze se briznuti u svasta :D poz Edited November 19, 2009 by le petit nicolas
woodooinstalater Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 (edited) Masine koje brizgaju se zovu Injection machines.Deo koji brizga, bilo gde ili bilo sta se zove nozzle..Edit: sto se prevodi na cisti srpski kao dizna... Edited November 19, 2009 by woodooinstalater
mammy two shoes Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 u borovu su se proizvodile gumene čizme - brizgane čizme brizela
расејан Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Бризгати, убризгавати, убризгати - то у реду, то се редовно користи. Али свршени (помилујте јадни pun) облик бризнути никад нисам чуо ван оне једне фразе. Чак ми није ни пало на ум да би бризнути и бризгати могли да имају неке везе - бризгати је преносни глагол, увек се нешто убризгава (серум, гориво, пластика), а шта се бризга у плач?
le petit nicolas Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 а шта се бризга у плач?neko brizne jedared, a neko briznjava svako malo ;) "briznuti" je trenutni glagol."brizgati" je malo drukce.(kad su je ukljucili) "iz fontane je briznuo mlaz vode"."krv je brizgala iz rane." to ona, arterijska.poz
расејан Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 "krv je brizgala iz rane." to ona, arterijska.Артиљеријска (рана)? :)
le petit nicolas Posted November 19, 2009 Posted November 19, 2009 Артиљеријска (рана)? :)moze i od noza. bitan je ritam.hint: krv iz vene otice. krv iz arterije izlazi u ritmu. pulsa. moze da brizga ili siklja. zavisi od velicine. rupe.poz
Recommended Posts