Jump to content
IGNORED

NOVI SAD

melankolic

Recommended Posts

Posted
Heh, ja sam valjda jedini ovde koji može bez problema da dobije mađarsko državljanstvo a kome ne pada na pamet da ga uzme.
bravo! ma bravo!! vel'ki vlada (srbin), he's going places. zaobratiti paznju na to ime.naklon.
Posted
Heh, ja sam valjda jedini ovde koji može bez problema da dobije mađarsko državljanstvo a kome ne pada na pamet da ga uzme.
daj babu i dedu!!!
Posted
bravo! ma bravo!!vel'ki vlada (srbin), he's going places. zaobratiti paznju na to ime.naklon.
Da si pratio moj forumski život znao bi da su mi pola familije Srbi a pola Mađari a da ja sebe smatram Jugoslovenom. Nije me odavde oterao Sloba pa neće ni ovi neonacisti/roze radikali/ naprednjaci. Dokle god funkcionišu Internet i bankarski sistem ja sam zadovoljan. Kada se ta situacija promeni razmišljaću i ja o promeni.
Posted

(pra)babe i pra(dede) austougari, al po ovoj mapi drugoj, tata mi kvari rodoslovnu vertikalu™, nije rodjen u ww2 madjarskoj nego ndhhttp://austria.centa...kumentacija.phpwtf??ako je ovo za stvarno, pa uzme se 6 meseci za ucenje jezika i eto EU pasos?>??

Posted

stvarno je. vise od 350.000 zahteva je podneto do sada.

Posted
stvarno je. vise od 350.000 zahteva je podneto do sada.
pa vidim sad da je uslov da je BILO ko od pomenutih rodjen na toj teritoriji a ne svidakle verovatno pola stanovnistva srbije moze da iscacka pretka rodjenog u madjarskom delu austo ugarskecitam ovde na tu temu http://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5050.0350k?? :o skoro ceo novi sada madjarski ne znam da beknem, mozda prihvate turski
Posted

nije bas tako. madjarska je usla u sve to uz ozbiljnu prethodnu analizu, pa otprilike znaju koliko ljudi mogu da ocekuju. 350k zahteva je primljeno iz celog sveta ;) iz vojvodine negde desetina tog broja do sada. slovacka vec duze vreme nudi slicnu kombinaciju vojvodjanima, ali kod njih ipak osoba mora biti slovacke nacionalnosti.

Posted
Danas
Godišnjica kada su fašisti pod led bacili 1.300 NovosađanaAutor: BetaNOVI SAD - - U Novom Sadu se obeležava godišnjica Racije tokom koje su u Drugom svetskom ratu mađarski fašisti 1942. godine pod led bacili najmanje 1.300 Novosađana. Manifestaciji će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič.Predsednik organizacionog odbora Miroslav Ilić rekao je na konferenciji za novinare da će program početi u podne na Keju žrtava racije, a istog dana u 14 sati na kupalištu "Štrand" biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama. "Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i amasadori Izraela Jozef Levi i Mađarske Oskar Nikovic", rekao je Ilić. Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić izrazio je zadovoljstvo što se ponovo "zajedničkim pristupom i srodnim stavovima obeležava godišnjica Novosadske racije". Simić je zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću što je organizacija tog događaja poverena Eparhiji bačkoj "kao najzaslužnijem čuvaru sećanja na žrtve Racije". Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da je veoma važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike. "Obeležavanje Novosadske racije služi da se upozori na to šta se desilo pre 71 godinu i šta može da se desi nedužnim građanima. Jedino nam je stalno podsećanje na to garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada više nikada neće ponoviti", rekao je Levi. Kako je najavljeno, građanima će se na platou spomenika "Porodica" obratiti gradonačelnik Miloš Vučević, a potom će uslediti komemorativni obred Jevrejske zajednice. Nakon toga biće upriličen pomen Srpske pravoslavne crkve, koji će održati episkop bački Irinej, a potom će sa broda biti spušten venac u Dunav. Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na žrtve pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.
Posted
Nasim kvazi-hriscanskim bradonjama bi bilo bolje da se malo pozabave aktuelnim fasizmom u sopstvenim redovima, umesto sto konstatno paradiraju nad starim fasizmom u tudjim redovima. A usput bi mogli malo i da proniknu u sustinu religije koju propovedaju..
Posted
Потпредседник Савета за међунационалне односе Скупштине Новог Сада Ласло Галамбош затражио је састанак овог тела и оценио да градска власт "вређа мањине", јер не поштује њихово право на службену употребу језика и писма већ уместо тога уводи ћирилицу као једино писмо у граду.Галамбош који је из Савеза војвођанских Мађара, навео је да исписивање једино ћирилицом назива Културног центра града, назива линија градских аутобуса, табли са називима највећег броја градских јавних предузећа и табли са називима улица, не доприноси очувању вишенационалног идентитета Новог Сада.Он је у тексту за данашњи новосадски "Мађар со" (Magyar Szo) оценио да то не доприноси мултикултурализму, толеранцији и равноправности, нити доприноси иницијативи да Нови Сад 2020. године постане Европска престоница културе.Галамбош је оштро осудио изјаве заменика градоначелника Борка Илића као "директно увредљиве" за мањине."По њему (Илићу), не само да овдашње мањине уживају највећа права, него треба да будемо захвалне што наша деца могу да у школама бесплатно уче на мађарском. Зар ми не плаћамо порез?", упитао је Галамбош.Додао је да је добио обећање да ће седница Савета за међунационалне односе бити идуће седмице, и позвао и друге политичке партије, као и Национални савет Мађара да се побуне против потеза градске власти.
Posted (edited)

dolazi visoki mađar što je lepo, ali bivši faš ga ugošćava, a eparhija bačka je "najzaslužniji čuvar sećanja na žrtve Racije"

Godišnjica Novosadske racijeIZVOR: BETANovi Sad -- U Novom Sadu se obeležava godišnjica Racije tokom koje su u Drugom svetskom ratu mađarski fašisti 1942. godine pod led bacili najmanje 1.300 Novosađana.
163635280850ff1a6d60026243050203_368x244.jpg

Foto: Beta, arhiva

Manifestaciji će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič.Predsednik organizacionog odbora Miroslav Ilić rekao je na konferenciji za novinare da će program početi u podne na Keju žrtava racije, a istog dana u 14 sati na kupalištu "Štrand" biće otkrivena i spomen-ploča žrtvama."Ovaj događaj će svojim prisustvom uveličati Aleksandar Vučić I potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i amasadori Izraela Jozef Levi i Mađarske Oskar Nikovic", rekao je Ilić.Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić izrazio je zadovoljstvo što se ponovo "zajedničkim pristupom I srodnim stavovima obeležava godišnjica Novosadske racije".Simić je zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću što je organizacija tog događaja poverena Eparhiji bačkoj "kao najzaslužnijem čuvaru sećanja na žrtve Racije". Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da je veoma važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike."Obeležavanje Novosadske racije služi da se upozori na to šta se desilo pre 71 godinu i šta može da se desi nedužnim građanima. Jedino nam je stalno podsećanje na to garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada više nikada neće ponoviti", rekao je Levi.Kako je najavljeno, građanima će se na platou spomenika "Porodica" obratiti gradonačelnik Miloš Vučević, a potom će uslediti komemorativni obred Jevrejske zajednice.Nakon toga biće upriličen pomen Srpske pravoslavne crkve, koji će održati episkop bački Irinej, a potom će sa broda biti spušten venac u Dunav.Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na žrtve pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske fašističke okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima, ukupno stradalo je preko 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba I Jevreja.

Edited by Ravanelli
Posted

Prastajte na upadu u ozbiljne teme - treba mi preporuka za restoran(e) u NSu.Bicu tu za vikend, pa ce trebati neko mesto za rucak/veceru i tako to.Tip hrane nebitan, samo da nije klasicna srpska klopa - ostalo moze sve, od francuske do kineske.Hvala.

Posted
Prastajte na upadu u ozbiljne teme - treba mi preporuka za restoran(e) u NSu.Bicu tu za vikend, pa ce trebati neko mesto za rucak/veceru i tako to.Tip hrane nebitan, samo da nije klasicna srpska klopa - ostalo moze sve, od francuske do kineske.Hvala.
Paprika, ugao Radničke i Lovćenske - italijanska i azijska hrana (weird, ali super)Mačak, Gradić u Pertovaradinu, odmah kad se spustiš s mosta Duge, sa leve straneAko imaš ozbiljniji budžet:Sečuan u Dunavskoj (ustvari ne znam kakve su sad tamo cene, nisam bila jako dugo - u svakom slučaju nije kineski fast fud)Kastel, na tvrđavi na terasi, riblji