Jump to content
IGNORED

Utisak nedelje

Atreid

Recommended Posts

Posted

ja se sećam vrlo dobro.

tada je zapošljavanje na neodređeno bilo sasvim normalna stvar. ako i nije bilo značajno bolje, neke današnje anomalije nismo imali, i plate su postojano rasle.

sada je sasvim normalna stvar da firme traže, preko oglasa, besplatnu radnu snagu. 

koja crna stagnacija.

stvari su jednostavne: rast standarda od 2000-2008. od tada, sunovrat kome se ne nazire kraj.

Bez namere da kontriram tvojoj tezi, samo da napomenem da je jedan od ključnih uzroka ovako ekstremnog sunovrata sama priroda rasta™ koji je bio ostvaren u godinama pre toga. To je bio rast zasnovan na ludoj privatizacionoj žurki gde se nemilice sipao najbolji burbon i šmrkao najbolji koks dok se imalo šta prodati i upumpati u potrošnju tj nastavak žurke. Za sve vreme tog famoznog rasta™ industrijska proizvodnja je opadala kao i broj radnih mesta u njoj. U svim segmentima društva forsirala se potrošnja koje 90ih nije bilo pa su svi jedva čekali da povade revolving kartice iz kojih posle nisu znali da se izvuku. Država je prihode od privatizacije masovno spiskavala na fensi renoviranja administrativnih zgrada. Čitav model ulaganja bio je izgrađen oko zemljišta i nekretnina (da ne pominjem privatizacionu pljačku čiji plen su bili zemljište i nekretnine i koja je sprovedena uz punu pravnu, državnu i sistemsku podršku) uz nešto mikro špekulacija na berzi gde su ulagači sekli vene na akcije čuvenih domaćih banaka koje danas duguju stotine miliona evra.

Stvar je bila toliko naopako nasađena da je po okončanju žurke dovela do verovatno najgoreg mogućeg sunovrata. Neke tranzicione zemlje su se sunovratile mnogo manje jer nisu čitavu deceniju pre toga sve naopako radile.

Posted

uh. tako jasno i precizno opisano. i tacno.

Posted (edited)

prošetao i ja juče do b92. ja nemam pojma šta se tamo dešavalo unutra, kao i 4/5 skupljenih. nikakav bim, ozvučenje, poruke... kao skupili smo se i to je to.

šta se dešavalo, otprilike se najbolje moglo ispratiti samo preko twittera.

(da ne pominjem privatizacionu pljačku čiji plen su bili zemljište i nekretnine i koja je sprovedena uz punu pravnu, državnu i sistemsku podršku) 

neke elitne lokacije tipa luka beograd & imt ne idu u prilog tezi. zapravo u tom delu smo prošli mnogo bolje od 1 rumunije i ono što je išlo na tendersku privatizaciju je imalo klauzule koje su sprečavale takve stvari. neke su bile takve da tipa nisu mogli da iznesu 1 stolicu iz firme.

Edited by Ravanelli
Posted

Bez namere da kontriram tvojoj tezi, samo da napomenem da je jedan od ključnih uzroka ovako ekstremnog sunovrata sama priroda rasta™ koji je bio ostvaren u godinama pre toga. To je bio rast zasnovan na ludoj privatizacionoj žurki gde se nemilice sipao najbolji burbon i šmrkao najbolji koks dok se imalo šta prodati i upumpati u potrošnju tj nastavak žurke. Za sve vreme tog famoznog rasta™ industrijska proizvodnja je opadala kao i broj radnih mesta u njoj. U svim segmentima društva forsirala se potrošnja koje 90ih nije bilo pa su svi jedva čekali da povade revolving kartice iz kojih posle nisu znali da se izvuku. Država je prihode od privatizacije masovno spiskavala na fensi renoviranja administrativnih zgrada. Čitav model ulaganja bio je izgrađen oko zemljišta i nekretnina (da ne pominjem privatizacionu pljačku čiji plen su bili zemljište i nekretnine i koja je sprovedena uz punu pravnu, državnu i sistemsku podršku) uz nešto mikro špekulacija na berzi gde su ulagači sekli vene na akcije čuvenih domaćih banaka koje danas duguju stotine miliona evra.

Stvar je bila toliko naopako nasađena da je po okončanju žurke dovela do verovatno najgoreg mogućeg sunovrata. Neke tranzicione zemlje su se sunovratile mnogo manje jer nisu čitavu deceniju pre toga sve naopako radile.

dodaj na to i seku, zbog koje bismo se sunovratili i da smo sve radili da valja.
Posted

Čemu uopšte poziv na protest, ako se ne veruje da on nešto može promeniti?

Kakva je to onda poruka "javnosti, vladi, svima koji donose odluke u vezi ukidanja emisija"?

Pitanje za organizatore.

Pa to ti kao ono kad je Toma skupio milion potpisa trazeci izbore, uz recenicu "evo sakupili smo milion potpisa za raspisivanje izbora, iako znam da ih Tadic nece raspisati".

Preporucujem Olji strajk gladju i zecu, ocigledno daje rezultate...

Posted (edited)

Ахахаха, диктатура, хихихихи, гажење слобода, кекекекеке, укидање медија...

"Елита" нам је за под воз. К'о дрогирани сви, умиру од смеха, журка до јаја, идемо, руке горе...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/502020/Olja-vodila-Utisak-nedelje-ispred-B92-Stvari-su-otisle-u-mnogo-losem-pravcu

Едит: ево, гледам поново и стомак ми се стеже. Какав контраст у расположењу између јавих личности и анонимних грађана, страшно.

Zato sto su te javne licnosti od jutros na svojim poslicima, tezgama i generalno u delu svog politickog i medijskog kolaca koji uredno krckaju u ovo Doba Medijskih Nesloboda a anonimni gradjani su od jutros, isto kao i do juce, u svojim neizvesnim zivotima. Koje su neizvesnim ucinili i mnogi od ovih koji su se sinoc pojavili na zurci povodom ukidanja Utiska.

Ali, najbolja mi je ova slika Kesica i Somborca sa natpisom "koga ce od nas prvog da ukinu". Nijednog, momci. Koji je kralj ukidao svoje dvorske lude?

Edited by harper
Posted

Čemu uopšte poziv na protest, ako se ne veruje da on nešto može promeniti?

Kakva je to onda poruka "javnosti, vladi, svima koji donose odluke u vezi ukidanja emisija"?

Pitanje za organizatore.

Pa to ti kao ono kad je Toma skupio milion potpisa trazeci izbore, uz recenicu "evo sakupili smo milion potpisa za raspisivanje izbora, iako znam da ih Tadic nece raspisati".

Preporucujem Olji strajk gladju i zedju, ocigledno daje rezultate...

Posted

Ali, najbolja mi je ova slika Kesica i Somborca sa natpisom "koga ce od nas prvog da ukinu". Nijednog, momci. Koji je kralj ukidao svoje dvorske lude?

Ah, sumnjam da ima te logike ovde. Za Somborca mozda, za Kesica sumnjam. Onomad kada su letele brave i ostala gvozdjurija po Vladi, B92 (zajedno sa Blicom) je zbog Olje i Kesica bio grupno opisivan kao "ustaše". Ako su lagali mene i ja lažem vas.

Posted

Nijedan iole psihički uravnotežen kralj.

Avaj, Srbijom caruje umobolnik koji čak i dvorske lude doživljava kao neprijatelje koje treba uništiti bez milosti.

Posted

Zato sto su te javne licnosti od jutros na svojim poslicima, tezgama i generalno u delu svog politickog i medijskog kolaca koji uredno krckaju u ovo Doba Medijskih Nesloboda a anonimni gradjani su od jutros, isto kao i do juce, u svojim neizvesnim zivotima. Koje su neizvesnim ucinili i mnogi od ovih koji su se sinoc pojavili na zurci povodom ukidanja Utiska.

odlicno primeceno. kada razmislim, potpuno mi je tupavo da anonimni gradjani podrzavaju tzv. javne licnosti koje uredno krckaju svoj deo, ne samo medijskog, kolaca bas zbog toga sto anonimni gradjani imaju i preca posla u podnosenju svojih neizvesnih zivota za koje su zasluzni i ti sa jucerasnje pateticne zurke

Posted

1000 ljudi je odlicna baza za pocetak suvisle price. ali tamo ima more lelemuda poput zivkovica i dela DS ekipice koji ce ovo svojim cerekanjem ugasiti. umesto da se stvar dobro da izvinete konceptualizuje i izmenadzerise u pravcu zacetka novog medija koji ce kombinovati online i onsite i omasoviti kako drustvene mreze tako i dogadaje, ovo ce zamreti za par nedelja. u pravu je bio menadjment b92 koji se grohotom smejao na reakcije javnosti i bio u fazonu, lajace malo pa ce prestati.

A ko treba to da konceptualizuje i izmenadzerise?

Posted

A ko treba to da konceptualizuje i izmenadzerise?

neko kome je stalo da se stvar zapati u formi koja bi trajala duze od par dana. UN je paradigma lomljenja kicme medijima u srbiji i vec je od toga trebalo da bude napravljena platforma koja ce koncentrisati aktivizam koji se poslednjih nedelja gradi oko UN. platforma u vidu nekakvog portala na kome bi se ovaj atomizovani i rasparcani protest fokusirao i koji bi imao snagu da izmedju ostalog generise masu za buduce proteste. ako skrbavi NUNS moze da dozove 1000 ljudi, pametna platforma bi to mogla jos bolje i efikasnije.

ako mislis na konkretna imena, rekao sam da mislim da ovde jako fale ljudi koji nisu stranacka politika a imaju kvalitet, vreme, energiju pa i novac da se fokusiraju oko ovoga. meni licno ne bi smetalo da DS ovo uradi kroz svoje kanale, ali pod uslovom da platforma ne bude zute i plave boje.

nece biti moguce internacionalizovati slucaj ako se ne promeni nacin delovanja aktivista, to sam nazalost sasvim siguran.

Posted

inace, nas drugar empej se obilato sali sa ukidanjem utiska nedelje na tviteru. sav se iskido od smeja, nikad mu se nista lepse u zivotu nije dogodilo.

oduvek je bio jadan sa svojim glumljenjem panka i napamet naucenim humorom, ali nisam znao da je tolika smradina da podrzava alekovu™ cenzuru i jos se kliberi naokolo.

"Neidem odavde dok ne potpisem bar tri peticije i gradjanski neposlusam bar dva puta! Evropa mora vratiti Olju Balasevic na teve!!
Ja sam ispred Studija B ali izgleda da je cemzura i gradjanski stra preovlado jer niko sam mene nije dosao? Nema ni Olje Ivanjicki. #utisak
Ceo dan sam štrajikovo zglađu ispred Studija BK 92 da se vrate Matija Bećković i Saraga na televizore.
Upravo svatam da je mediski mrak proguto italo-disko emisiju na radio Futogu! 20 godina to je bio svetijonik gradjanske italo-disko muzike!"
Posted

Možda da pozovu bebu popovića da medijski artikuliše ovaj protest ...