Аврам Гојић Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 (edited) Čekaj, a pre deset godina je stanje bilo značajno bolje? Ja sam 2004. doduše još kao studirao i radio tek ponešto tu i tamo, pa nemam neki uvid kako su tačno stajale stvari na tržištu rada, ali prilično se jasno sećam opštih vapaja oko nezaposlenosti i relativne neupotrebljivosti fakultetskih diploma. Stvarno nemam utisak da se stvari kreću iz dramatičnog kolapsa u dramatični kolaps, više mi deluje kao neka stagnacija koja (prirodnim tokom stvari) samo postaje sve manje održiva za većinu nas. ja se sećam vrlo dobro. tada je zapošljavanje na neodređeno bilo sasvim normalna stvar. ako i nije bilo značajno bolje, neke današnje anomalije nismo imali, i plate su postojano rasle. sada je sasvim normalna stvar da firme traže, preko oglasa, besplatnu radnu snagu. koja crna stagnacija. stvari su jednostavne: rast standarda od 2000-2008. od tada, sunovrat kome se ne nazire kraj. Edited October 10, 2014 by Грешни Василије
teacher Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Čekaj, a pre deset godina je stanje bilo značajno bolje? Ja sam 2004. doduše još kao studirao i radio tek ponešto tu i tamo, pa nemam neki uvid kako su tačno stajale stvari na tržištu rada, ali prilično se jasno sećam opštih vapaja oko nezaposlenosti i relativne neupotrebljivosti fakultetskih diploma. Stvarno nemam utisak da se stvari kreću iz dramatičnog kolapsa u dramatični kolaps, više mi deluje kao neka stagnacija koja (prirodnim tokom stvari) samo postaje sve manje održiva za većinu nas. Jel ti živiš sam ili kod mamičke, pa ne vidiš koliko ti para ostaje svakog meseca od plate i da se krpi zakrpa zakrpe? Meni je ove godine Vučićeva lopovska družina uzela već nekih 100k, a do kraja će mi ukrasti još jednu platu. No, bitno mi je da su rukovodioci namireni, a meni ako bude-bude. Neka Danica Drašković pokupi moju šestomesečnu platu ovog meseca i nije mi žao. Sent from my iPad using Tapatalk HD
Кристофер Лумумбо Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Jel ti živiš sam ili kod mamičke, pa ne vidiš koliko ti para ostaje svakog meseca od plate i da se krpi zakrpa zakrpe? Meni je ove godine Vučićeva lopovska družina uzela već nekih 100k, a do kraja će mi ukrasti još jednu platu. No, bitno mi je da su rukovodioci namireni, a meni ako bude-bude. Neka Danica Drašković pokupi moju šestomesečnu platu ovog meseca i nije mi žao. Sent from my iPad using Tapatalk HD bio sam ubedjen da ce barem prosvetari izaci na ulice, ali mrka kapa.
Turnbull Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 (edited) Ne, ne, ovo će se skupljati i eksplodirati u jednom trenutku. Vučić je već politički mrtav, a da toga nije ni svestan. problem je samo u tome da je to vrlo slaba uteha. Edited October 10, 2014 by Turnbull
Caligula Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Vučić je već politički mrtav, a da toga nije ni svestan. jeste mrtav al ce jos dugo da jebe. Tako da nije bas mrtav.
Singer Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 jel to znači da će dačić dizdominira u nekom momentu?... jer ne može jedna opcija biti mrtva a da druga ne doživi "revival", zar ne?
Turnbull Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Slutim da znači. Ako ne lično Dačić, onda SPS. Ako prežive ovaj period krivičnog progona, postaju kalifi umesto kalifa.
Аврам Гојић Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 jel to znači da će dačić dizdominira u nekom momentu?... jer ne može jedna opcija biti mrtva a da druga ne doživi "revival", zar ne? Izdominiraće svako ko iskoristi populistički vakuum koji če nastati kada se shvati da od reformi nema ništa, da nema apsolutno nikakvih investicija i da je sve bilo laž, pusta laž. Naredni demagoški obrt biće nekakav lažljivi, nominalni socijalizam iza koga će se kriti ovo isto. Mislim da bi se Dačić dobro uklopio u tu priču. U nekom trenutku nekome će, naravno, pasti na pamet i da odvrne slavinu u kovnici novca, a onda - drži gaće.
ficfiric Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Slutim da znači. Ako ne lično Dačić, onda SPS. Ako prežive ovaj period krivičnog progona, postaju kalifi umesto kalifa. Ne slazem se. Naslednik SNS-a moze doci iz drugog, treceg plana. Imali smo slucaj 2000. Na pocetku godine Savez za promene nije mogao skupiti ni trocifren broj ljudi na svojim protestima, da bi tu godinu zavrsila sa dvotrecinskom vecinom u skupstini. Kad dodje do sloma, nezadovoljstvo ce zakaciti i SNS-ove partnere u vladi.
Weenie Pooh Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Jel ti živiš sam ili kod mamičke, pa ne vidiš koliko ti para ostaje svakog meseca od plate i da se krpi zakrpa zakrpe? Meni je ove godine Vučićeva lopovska družina uzela već nekih 100k, a do kraja će mi ukrasti još jednu platu. No, bitno mi je da su rukovodioci namireni, a meni ako bude-bude. Neka Danica Drašković pokupi moju šestomesečnu platu ovog meseca i nije mi žao. Ko ti je kriv kad si legalista. Da radiš isključivo na crno kao mi veliki underground mislioci svoga vremena... ... pa, živeo bi krajnje bedno, istina, ali niko ti ne bi zakidao 100 hiljada godišnje jer ne bi imao od čega. Zdravstveno bi ti pokrivao Biro za nezapošljavanje, za internet i kablovsku bi se grebao od komšije, a minimalni broj kalorija potreban za dnevno funkcionisanje bi unosio kad i kako uspeš da skrpiš od milion sitnih i potpuno nepouzdanih honorara za razne usluge. OK, moja perspektiva je ne-baš-objektivna jer sam u podjednakoj bedi kao sada živeo i u to vaše vreme blagostanja pre 2008., ali sećam se da se i tada bukvalno isti tip ljudi snalazio i manje-više komotno plivao. Kao što je tada bilo firmi koje odlično posluju a prijavljuju pozitivnu nulu od prihoda i sve zaposlene na minimalcu, kao što tada država nije bila voljna/sposobna da to spreči, tako je i sada. Kako se argentinski scenario najavljivao tih godina, najavljuje se i ovih. Ne kažem ja da vam se pričinjava, ni da umišljate te fluktuacije u životnom standardu - verujem da postoje iako ih ja baš i ne osećam - kažem da ih pogrešno vidite kao simptome nekog novog Sloma, koji je presudan i fatalan i neizbežan, evo ovaj put baš stvarno. Nema smisla svakih par godina kukati o nekoj novoj krizi samo zato što je novo dupe zaselo na Iron Throne. Živimo u nefunkcionalnoj državi, koliko puta mora da se postavi ta ista dijagnoza?
April Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Ne slazem se. Naslednik SNS-a moze doci iz drugog, treceg plana. Imali smo slucaj 2000. Na pocetku godine Savez za promene nije mogao skupiti ni trocifren broj ljudi na svojim protestima, da bi tu godinu zavrsila sa dvotrecinskom vecinom u skupstini. Kad dodje do sloma, nezadovoljstvo ce zakaciti i SNS-ove partnere u vladi. +1 Naslednik SNS-a može jedino doći iz drugog plana. Videti pod Slovenija. Ovog puta, međutim, to bi lako mogao da bude neki evroazijski lobista.
Verterdegete Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Ton i sadrzina onog "dajte mi jos dve godine" govora ukazuju da mu ne ide bas najbolje po pitanju rejtinga. Ispucao je sve demagoske karte: kandidaturu, Miskovica, sporazum, kapitalne projekte itd. Sad ga ceka dve godine pijenja zuci, bez imalo meda da zaseceri.
Krošek Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 zaboravio si da dolazi putin. to ce da mu naspe bar par godina goriva. ljudima je dovoljno sto miskovica razvlace po sudovima i sto su ga drzali u pritvoru, prosto 'napaceni narod' to vidi kao mig i ono kao "raja smo" potez. to se trazi.
Turnbull Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Ne slazem se. Naslednik SNS-a moze doci iz drugog, treceg plana. Imali smo slucaj 2000. Na pocetku godine Savez za promene nije mogao skupiti ni trocifren broj ljudi na svojim protestima, da bi tu godinu zavrsila sa dvotrecinskom vecinom u skupstini. Kad dodje do sloma, nezadovoljstvo ce zakaciti i SNS-ove partnere u vladi. Pazi, nisam ja nana Hava da proričem budućnost, naravno da može da uleti i neko iz drugog plana, ali evo vrlo jednostavne računice zbog koje mi se SPS čini kao safest bet, bilo kao samostalan igrač, bilo kao jezgro neke nove koalicije: politička igra u Srbiji se, baš kao i sve ostalo, ubrzano svodi na pitanje elementarnog finansijskog preživljavanja. DS i DSS su stranke na ivici bankrota, koje od toga može spasiti samo izdašna donacija iz inostranstva (za DS je neće biti, DSS možda iskamči nešto od Rusa, ako Sandica pobedi), SPS jedini može da preživi i silazak s vlasti, jer ima sigurne izvore prihoda u vidu nekretnina nasleđenih od KP. Oni su tako prživeli godine kad nisu bili na vlasti. Sve ostale stranke su neposredno zavisne od budžetskih izvora i kad padnu s vlasti nemaju od čega da prežive. To je moja prognoza koju naravno može da poremeti milion stvari.
Recommended Posts