Jump to content
IGNORED

Utisak nedelje

Atreid

Recommended Posts

Posted
24 minutes ago, munze said:

tuzba postoji

Na tome mora da se insistira. Bilo gde u Srbiji, i u najmanjem mestu, lekari imaju poseban status u drustvu. Ovi su ih poslali pravo u klanicu.

http://www.lks.org.rs/in-memoriam-covid-19/cid208/index/

Posle doktor smrt prica da ih je samo 13 umrlo od covida koji su bili u sistemu covid bolnica. A ovi drugi su valjda bili neodgovorne budale koje su onako, za svoj racun, lecili druge bolesnike u vreme pandemije? Ili su isli po splavovima i provodili se?

A medicinske sestre? One se ne broje, ili su imune na covid?

Uf, jebote, skoci mi pritisak kad krenem o tome da mislim.

Posted

medicinske sestre se nikad ne broje, to je mnogodecenijski odnos prema zenskim pomazucim profesijama

• +1 7
  • Hvala 1
Posted
1 hour ago, pbg12345 said:

e jbg

ako je sta vidljivo, vidljivo je da su prosirili aktivnosti i van gradskog jezgra

Koliko je pominjao u Utisku dobacuju 30tak km u širinu.

Posted (edited)

Ne smeta meni što su pomenute klimatske promene zato što mislim da NDB-u ekologija ne bi trebalo da bude prva tema čak i na lokalnim izborima, nego zato što postoje važnije ekološke teme za Beograd od klimatskih promena. Ima dana kada je Beograd grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. U takvim uslovima je van mozga dati prioritet globalnom zagrevanju nad lokalnim zagađenjem  - programski, marketinški i zdravorazumski. Pomreće Beograđani od raznih Linglongova i deponija pre nego što klima stigne da se drastično promeni. Uz to, adresiranjem lokalnog zagađenja se adresira korupcija i suludi ustupci investitorima. Iza toga može i trebalo bi da se bave i klimatskim promenama koje jesu svetska tema broj jedan. Iza u smislu prioriteta, ne hronološki.

Edited by Heaviside
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted

Ima to logike, ali onda moramo da znamo tačno protiv čega se borimo, ako sve svedemo na lokal. Često se pominje Ling Long, kada se razgovara o ekologiji. Imamo fabrike gume već dugo u Srbiji i nisam prometio da su do sada značajno zagađivale okolinu. Gume zagađuju, ali na kraju ciklusa. Prosec je prljav, uglavnom zbog čađi, ali to nije neki problem. Jedno je kada je proces prljav, a drugo je kada proces zagađuje okolinu. Još nisam video nijednu dobru analizu koja jasno indentifikuje koliko i šta utiče na zagađenje u Beogradu. Da radim taj posao, proverio bih prvo fosilna goriva u Beogradu, železaru u Smederevu, deponije, pa bih onda išao dalje. Pored toga, ekološki pokreti se ovde usredsređuju na random mete. Dobar je promer sa Rio Tintom i rudnikom Čukaru Peki. Mogući problem u budućnosti vs problem koji traje već neko vreme. Svaki put kada je bila tema ekologija, iznerviran saam gasio tv, radio ili podkast, samo da ne slušam više gluposti. Ekološki problem No1 u Srbiji su ulja zbog vode/zemljišta. Reciklaža je jedna lepa bajka, za neke i profitabilna, možete da mi verujete i ne morate, ali odokativno sa 95% otpada može cela kugla da se slika po pitanju reciklaže.

Po mom mišljenju, jedino što može da uklopi lokalne ekološke pokrete u globalne i da im da neophodnu podršku da postanu politički jaki je da se bore prvenstveno protiv globalnog zagrevanja, a operativno sa lokalnim slučajevima koji imaju regionalni značaj. Što se tiče veze sa korupcijom, tu nema dileme, samo da se primenjuju postojeći zakoni, problema sa zagađenjem bi bilo značajno manje. Samo što i po tom pitanju mora da postoji jasna podrška makar evropskih organizacija, pogotovo kada se uzme u obzir čiji kapital stoji iza zagađivača.

• +1 3
Posted
52 minutes ago, Heaviside said:

Ne smeta meni što su pomenute klimatske promene zato što mislim da NDB-u ekologija ne bi trebalo da bude prva tema čak i na lokalnim izborima, nego zato što postoje važnije ekološke teme za Beograd od klimatskih promena. Ima dana kada je Beograd grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. U takvim uslovima je van mozga dati prioritet globalnom zagrevanju nad lokalnim zagađenjem  - programski, marketinški i zdravorazumski. Pomreće Beograđani od raznih Linglongova i deponija pre nego što klima stigne da se drastično promeni. Uz to, adresiranjem lokalnog zagađenja se adresira korupcija i suludi ustupci investitorima. Iza toga može i trebalo bi da se bave i klimatskim promenama koje jesu svetska tema broj jedan. Iza u smislu prioriteta, ne hronološki.

na 16:41 ulece nicim izazvan s tim da su kilmatske promene tema broj 1.

kad sledeci put dodje do reci, na 26:35 - pocinje da objasnjava sta su njihove politike, da bi na 27:30 izrekao "zagadjenje vazduha, ... to je tema broj 1... zato sto ubija 7000..."

onda na kraju sekvence opet "zato su klimatske promene top tema". ocigledno je pomesao lokalni globalni problem. da je glupo ispalo, ispalo je, ali ja verujem da to ide na dusu njegovog upitnog javnog nastupa ili milicinog neodoljivog prisustva, a ne na racun neznanja, inteligencije ili prioriteta pokreta ili nekakve predizborne strategije.

zato je poredjenje onog djindjicevog nastupa sa ovim dobricinim tako brutalno. kod zorana kad zapocne recenicu, znas da ce je zavrsiti i da ZNA kako ce je zavrsiti. kod Dobrice kao i kod vecine iz slicne kategorije, govor se cesto pretvara u brzi tok svesti, stalno su pod pritiskom improvizacie, sto se kaze - sto na um, to na drum, i to dovodi do iskakanja osiguraca. da se to ne bi desavao, javni nastup mora da se vezba i trenira i pazljivo priprema za svaku priliku.

https://nova.rs/emisije/utisak-nedelje-2/

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
16 minutes ago, Braća Strugacki said:

Svaki put kada je bila tema ekologija, iznerviran saam gasio tv, radio ili podkast, samo da ne slušam više gluposti.

Neko veče Rada na N1 priča sa nekom tetom iz Pranjana koja organizuje ekološki otpor i koja reče: komunisti su naneli najveća zla ovom narodu. Baš da vidim da se beogradski eko-levičari uklope s tom ekipom. Priča se da su i pokušavali više puta zadnjih par godina, al dobili odjeb. A i na Ćutinom Ustanku (ne-partijskom, sa izuzetkom "pokreta" i Zelenovića), se skupila domaćinska ekipa u fazonu "ne damo srpske šume strancima". Na TV čujem eko-aktiviste koji lupaju o tehnologiji ("litijumske baterije prošlost, pređite na vodonične ćelije"). A lično pizdim od ekološke preplašenosti nuklearnom energijom, uz tradicionalne kuknjave o osiromašenom uranijumu. 

Na lokalnom nivou imamo nemar, zagađivanje vodotokova, nedostatak kanalizacije (daleko smo od postrojenja za prečišćavanje), gradove koji se guše od "individualnih ložišta", toplane koje rasipaju energiju jer su neodržavane i sa zastarelom tehnologijom, stambene zgrade gde su gubici energije ogromni... Tema koliko hoćeš. Prostora za zajednički rad onoliko. Ali svi vuku na svoju stranu: neko na prepisivanje od eko-levice na Zapadu, neko u domaćinluk, neki u "nećemo političare"...

• +1 2
  • Hvala 2
Posted
30 minutes ago, Zabalujev said:

Neko veče Rada na N1 priča sa nekom tetom iz Pranjana koja organizuje ekološki otpor i koja reče: komunisti su naneli najveća zla ovom narodu. Baš da vidim da se beogradski eko-levičari uklope s tom ekipom. Priča se da su i pokušavali više puta zadnjih par godina, al dobili odjeb. A i na Ćutinom Ustanku (ne-partijskom, sa izuzetkom "pokreta" i Zelenovića), se skupila domaćinska ekipa u fazonu "ne damo srpske šume strancima". Na TV čujem eko-aktiviste koji lupaju o tehnologiji ("litijumske baterije prošlost, pređite na vodonične ćelije"). A lično pizdim od ekološke preplašenosti nuklearnom energijom, uz tradicionalne kuknjave o osiromašenom uranijumu. 

Na lokalnom nivou imamo nemar, zagađivanje vodotokova, nedostatak kanalizacije (daleko smo od postrojenja za prečišćavanje), gradove koji se guše od "individualnih ložišta", toplane koje rasipaju energiju jer su neodržavane i sa zastarelom tehnologijom, stambene zgrade gde su gubici energije ogromni... Tema koliko hoćeš. Prostora za zajednički rad onoliko. Ali svi vuku na svoju stranu: neko na prepisivanje od eko-levice na Zapadu, neko u domaćinluk, neki u "nećemo političare"...

Pa eto, samo prenesi to na covid, pa ces da dobijes jednaku konfuziju. Jednima je ova vlast kriva sto ne preduzima odgovarajuce mere da zaustavi virus i ne uvodi obaveznu vakcinaciju, drugima sto uopste vakcinise protiv izmisljenog virusa i tera da se nose maske od kojih truli mozak. A psiho zadovoljno trlja ruke i vergla sta mu fokus grupe tog dana serviraju uz dorucak. Moze i jedno, moze i drugo. Jesi muzicar? Jesam? A jesi? Ma, ne, nisam. I to prolazi fantasticno, pa se ti buni, ali da bi se bunio pod jednim kisobranom s tetom iz Pranjana, nece da moze. Ili ako se nekako i dogovoris, kiptace na sve strane dok se ne poubijati.

Ali kao i uvek kad se to sve pomene, meni je najfascinantnije kako babe Tadic, Jeremic, Djilas i kompanije, koje su do juce sedele za istim stolom, danas ne mogu da se dogovore o koaliciji, a o nekakvoj zajednickoj stranci iz koje su svi potekli da ne govorimo.

• +1 1
Posted
58 minutes ago, Zabalujev said:

A lično pizdim od ekološke preplašenosti nuklearnom energijom, uz tradicionalne kuknjave o osiromašenom uranijumu.

Globalno da, lokalno - hvala bogu što su preplašeni.

Ulazak u nuklearni program sa SNS rukovodećim kadrom u regulatornom telu, Vinči i JP Nuklearni objekti Srbije ravno je kolektivnom samoubistvu.

• +1 7
Posted

Pa dobro, ja sve nešto mislim da neće njihovi rukovodeći kadrovi večito biti tu, al to je već moj neki optimizam, ne obraćajte pažnju.:D

Posted (edited)
57 minutes ago, chandra said:

Ali kao i uvek kad se to sve pomene, meni je najfascinantnije kako babe Tadic, Jeremic, Djilas i kompanije, koje su do juce sedele za istim stolom, danas ne mogu da se dogovore o koaliciji, a o nekakvoj zajednickoj stranci iz koje su svi potekli da ne govorimo.

Koalicija će ovih dana da bude dogovorena (bez Tadića), a sve u svemu funkcionišu mnogo bolje nego što bi se očekivalo na osnovu njihove nekadašnje saradnje za tim istim stranačkim stolom. A Tadića, navodno, niko ne voli, pa ne znam šta ima i da se s njim petljaju. S druge strane, DS-SSP ujedinjenje ima pre smisla, ali je jednako malo verovatno. Ali to ne vidim kao nešto tragično, naročito ne u ovom trenutku. 

2 minutes ago, pt 2.0 said:

Da ne davim dalje, potalnuta sam ovim što se po medijima (N1 i Pink) vrti nakon AV izjave da idemo u partnerstvo sa susedom… Kosa mi se diže na glavi od pomisli da bi to mogli da krenu da realizuju.

Ništa, onda, ugalj do daljnjeg.

Edited by Zabalujev
  • +1 1
Posted
1 minute ago, Zabalujev said:

Ništa, onda, ugalj do daljnjeg.

Stvarno mi je žao što je tako ali tako ispada. :sad:

Posted
18 hours ago, Facundo Orellana said:

Najslušljivi su tu Pavle Grbović, Marinika Tepić, Ćuta i Žujović, eventualno Radomir Lazović. Ostali su neartikulisani, loše dikcije, vrte pogrešne teme, nesposobni da poentiraju. Tadića ne računam, on je za mene mrtvac.

predrag voštinić iz kraljeva ume da govori. 

• +1 3
  • Wub 1