Indy Posted October 18, 2023 Posted October 18, 2023 Skroz je Vladeta Jerotić (to nije kompliment.) 4 1
Filozof manijak Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 mene to duhoklonuće nekako previše asocira na erektilnu disfunkciju 1
I*m with the pilots Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 2 hours ago, Filozof manijak said: mene to duhoklonuće nekako previše asocira na erektilnu disfunkciju Ko o cemu, ti o .... Quote Drugo mesto zauzela je reč prohujak, a treća najlepša nova srpska reč je prikačica na javnom glasanju na drugom mestu reč beztebnost, a na trećem beznemož. Među prvih deset reči za koje se opredelio žiri su još i: smućak, susramlje, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica. Trebalo je da stave objasnjenja za ove reci, meni nisu bas jasne neke. Smucak? Prohujak? To neki vetric? Lasnolomna? Ich verstehe nur Bahnhof. 1 2
Filozof manijak Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 Meni se ovo smišljanje naših reči za usvojene tuđice ne dopada, niti mislim da će zaživeti bilo gde osim u nekom rečniku, niti će ih iko koristiti u svakodnevnom jeziku. Kao što neko gore reče, dok izgovaram ove reči naglas, u glavi mi se formira slika Vladete Jerotića kako blagosilja sa tri prsta. Lično, sviđa mi se usvajanje i forsiranje anglicizama u jezik i u govor, pogotovo za nove stvari i pojmove, jer se tako na neki način mnogo lakše razume strani jezik. 1 1
I*m with the pilots Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 (edited) I negde u tekstu stoji da je nasa rec za kreativnost - masta. Meni to nije bas isto? Ja sebe smatram donekle mastovitom osobom ali ne toliko i kreativnom, fali mi pretvaranje te mastovitosti u akciju. Tekst ide u krajnosti, ne znam koliko se recimo zbilja koristi benefit umesto koristi, nesto mi od navedenih reci deluje na silu - mozda su pokupili sa TikToka ili slicnog ili od nepismenih SNS kadrova. Edited October 19, 2023 by I*m with the pilots 2
Mel Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 44 minutes ago, Filozof manijak said: Meni se ovo smišljanje naših reči za usvojene tuđice ne dopada, niti mislim da će zaživeti bilo gde osim u nekom rečniku, niti će ih iko koristiti u svakodnevnom jeziku. Kao što neko gore reče, dok izgovaram ove reči naglas, u glavi mi se formira slika Vladete Jerotića kako blagosilja sa tri prsta. Lično, sviđa mi se usvajanje i forsiranje anglicizama u jezik i u govor, pogotovo za nove stvari i pojmove, jer se tako na neki način mnogo lakše razume strani jezik. Mene zanima zashto nam trebaju tudhe rechi sem za tehnoloshke pojmove i propratne procese. drugo, duhoklonuce, nashto to i chemu. Kaze se klonuo je duhom. Ne mora valjda da se kaze Obuzelo ga je duhoklonuce? 3
Ras Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 25 minutes ago, I*m with the pilots said: I negde u tekstu stoji da je nasa rec za kreativnost - masta. Meni to nije bas isto? Ja sebe smatram donekle mastovitom osobom ali ne toliko i kreativnom, fali mi pretvaranje te mastovitosti u akciju. Tekst ide u krajnosti, ne znam koliko se recimo zbilja koristi benefit umesto koristi, nesto mi od navedenih reci deluje na silu - mozda su pokupili sa TikToka ili slicnog ili od nepismenih SNS kadrova. Rekao bih da se benefit relativno često upotrebljava u poslovnom okruženju , ali ne vidim da je reč korist ugrožena. Polzu smo iskorenili. Lepo je videti i da neko upotrebljava prilog zbilja. 2
Svemir Zeka Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 Beztebnost je neko preveo mislim dal iz portugalskog, čini mi se frazu koja je neprevodiva. Nedavno se razvlačilo po internetu. Toliko o originalnosti
Filozof manijak Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 21 minutes ago, Mel said: Mene zanima zashto nam trebaju tudhe rechi sem za tehnoloshke pojmove i propratne procese. A zašto da ne? Nikad dosta novih reči i sinonima
Mel Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 7 minutes ago, Filozof manijak said: A zašto da ne? Nikad dosta novih reči i sinonima Pa nauchi strani jezik ako zelish nove rechi i nove sinonime. Mislim nije jezik kolekcija za jesen/zimu pa kao hajmo novi artikli. 1
Amelija Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 ove reči zvuče kao da su pronađene u nekom rečniku iz 16. veka jedino "prikačica" naslućujem da bi mogao biti "attachment" u mejlu (još jednoj praaaavoj srpskoj reči, da znam, ima elektronska pošta ali izeš ga, predugo je...) (na hrvatskom je "privitak" ) beztebnost, isuse inače kreativnost nije isto što i mašta nije baš isto ni edukacija i obrazovanje 3
Filozof manijak Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 4 minutes ago, Mel said: Pa nauchi strani jezik ako zelish nove rechi i nove sinonime. Mislim nije jezik kolekcija za jesen/zimu pa kao hajmo novi artikli. Pa neću, hoću da obogatim svoj jezik tuđicama i stranim rečima. Ne vidim problem u tome
Amelija Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 40 minutes ago, Ras said: Lepo je videti i da neko upotrebljava prilog zbilja. ja ga upotrebljavam inače strane reči su što se mene tiče dobrodošle pa će već naći svoje mesto u jeziku (kao što su i mnoge druge to davno uradile) 1
Mel Posted October 19, 2023 Posted October 19, 2023 14 minutes ago, Amelija said: ove reči zvuče kao da su pronađene u nekom rečniku iz 16. veka jedino "prikačica" naslućujem da bi mogao biti "attachment" u mejlu (još jednoj praaaavoj srpskoj reči, da znam, ima elektronska pošta ali izeš ga, predugo je...) (na hrvatskom je "privitak" ) beztebnost, isuse inače kreativnost nije isto što i mašta nije baš isto ni edukacija i obrazovanje attachment se u srpskom poslovnom jeziku kaze 'prilog'. Ja to nisam znala, pa sam neki mejl poslat od strane neke zene da joj u prilogu treba to i to pogreshno razumela, i krenula da se objashnjavam zashto kako... posle jedno treceg mejla ...Stavite u prilogu, treba mi prilog. Ja nisam do tad ukapirala da joj nikad nisam ni poslala taj dokument koji joj treba i koji joj trazim da shto pre obradi. 13 minutes ago, Filozof manijak said: Pa neću, hoću da obogatim svoj jezik tuđicama i stranim rečima. Ne vidim problem u tome Pa ja to radim, ne zato shto hocu nego ne znam ni sama, neka sklonost. Not good.
Recommended Posts