Jump to content
IGNORED

Islam kroz vekove

Аврам Гојић

Recommended Posts

Posted
Pa ja sam trazio u vezi bitke Azincourt.
Izvini, malo sam se zaleteo. U pravu si, nema mnogo izvora za Azincourt, ipak nadje se tu i tamo ponesto, zanimljivo :http://cairnworld.free.fr/guideremains.phpFollowing the Battle of Agincourt, for example, the body of the recently killed Duke of York was boiled down and his bones returned to England for burial (Curry 2000, 165). Evidence of such treatment to the skeleton might, to the untrained eye, resemble practises similar to those of cannibalism.A ima i kod Shakespear-a :http://www.opensourceshakespeare.org/views/plays/play_view.php?WorkID=henry5&Act=3&Scene=7&Scope=scene&LineHighlight=1726#1726History of Henry V, Act III, Scene 7, The French camp, near Agincourt:Duke of Orleans : The Dauphin longs for morning.Rambures : He longs to eat the English. Constable of France : I think he will eat all he kills. Duke of Orleans. By the white hand of my lady, he's a gallant prince.
  • Replies 127
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• No7

22

• Аврам Гојић

19

• Indy

12

• Pontijak

9

Posted

Види, има неких назнака али супротно од мојих очекивања.

Posted (edited)

Meni izgleda da je to bio deo ratne propagande, kao Filaretova lobanja ili ogrlica od decjih prstica...

Edited by braca
Posted

sa onog foruma (valjda si to ti pisao)

Za vreme Edvarda I (1272 – 1307) veliki luk je postao nacionalno oruzje Engleza. Sasvim je potisnuo samostrel koji je dotle dominirao medju bacackim oruzjem. Verovatno je velskog porekla odakle se postepeno prosirio celom Engleskom. To je moralo dugo trajati, kroz nekoliko generacija, jer rukovanje ovom tehnicki prostom spravom nije bilo nimalo lako. Samo intimno prilagodjavanje coveka oruzju i obratno, moglo je dati rezultate. To je, mozda, jedan od razloga zbog kojih se veliki luk nije mogao prosiriti na Kontinentu do pojave vatrenog oruzja, tako da ce veliki luk ostati iskljucivo englesko oruzje.
To ih je i dokrajcilo. Bilo je vrlo skupo obucavati nove trupe a i odrzavati vec obucene trupe. To su bili profesionalni vojnici koji su se trenirali preko citave godine.Francuzi su bili malo humaniji od engleza :P Umjesto da pobiju zarobljenike, oni su im sjekli prste da bi ih onesposobili za dalje rukovanje velikim lukom.Francuska "osveta" se desila u bitci Patay kada su sa strane napali engleze i rasturili im sve vodove koji su koristili veliki luk.
Posted
sa onog foruma (valjda si to ti pisao)To ih je i dokrajcilo. Bilo je vrlo skupo obucavati nove trupe a i odrzavati vec obucene trupe. To su bili profesionalni vojnici koji su se trenirali preko citave godine.Francuzi su bili malo humaniji od engleza :P Umjesto da pobiju zarobljenike, oni su im sjekli prste da bi ih onesposobili za dalje rukovanje velikim lukom.Francuska "osveta" se desila u bitci Patay kada su sa strane napali engleze i rasturili im sve vodove koji su koristili veliki luk.
Ne znam odakle ti podatak o 'profesionalnim' vojnicima: 'Long Bow' Engleze cine jos uvek slobodni seljaci i to im je najveca prednost, tehnologija na stranu. Jesu vezbali tokom cele godine, ali iz sasvim drugih razloga - luk je bio i ostao oruzje za individualca, i to motivisanog. Kad smo kod Stogodisnjeg rata, Francuzi su ti koji su morali da se uteknu najamnicima, samostrelcima iz Djenove, recimo...Al' da ne trolujemo :P
Posted

iz odlicnog stripa warrena ellisa crecyhttp://asylums.insanejournal.com/scans_daily/697605.html

this is a story about the english and the french and why the english hate the french. which is because they eat frogs, they smell bad and they are twenty-five miles away.