Miralem Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 ...Elem, ratna godištad će doći na naplatu. Ne moze to besplatno. A roditelji nek se zapitaju da li su dobri (prema deci i drugima), da se vratim na početak posta.slazem se da je neki nivo generalizacije neophodan za diskusiju, ali ne i ovolike simplifikacije. npr, (u duhu iste) uzmi onu generaciju u cije je ime djole spevao titu stih. ziveli su u najbolje vreme, krediti stizali sa zapada, putovali, bio new wave, etc. eto ih sad na vlasti. i sta? kompletni retardi. vidis kako nam dobro ide.sudbina 1 generacije zavisi od mnogo faktora- npr. situacije u svetu (a i sire ), ekonomije, trenutnog zeitgeista, etc. a ne samo od uslova pod kojima su odrastali. tako da ratna godistad imaju, odokativno, podjednako dobre sanse da postanu i najbolja i najgora generacija u proslih 100 godina. eto, nije izgledno da ce ratovati u dogledno vreme, sto uveliko kompenzuje tesko detinjstvo. ili hoce, ko ce ga znati.
pp34 Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Miraleme gde zivis ti ? U srbiji ili si preko ? Ako si ovde onda se samo pravis slepim i gluvim i bespotrebno generalizujes stvari. Kakva je to glupa konstatacija da ce se u masi demonstranata uvek naci grupica (ovde brate ne govorimo o grupici kao sto to mediji pokusavaju da marginalizuju, tipa grupica huligana ili 1000-1500 navijaca, vec o barem 80 % jedne generacije) koja ce se odvojiti od ostalih i razbijati i pljackati sve pred sobom ?! Ne secam se bas nesto da su se u centru grada proteklih godina pljackale SVE radnje i to od strane balavaca. Imao sam priliku da se mimoidjem sa grupom od njih 500-600 dan pre mitinga, i veruj mi tamo nema nikoga starijeg od 19 godina. Ono sto ja mislim da je najveci problem, jeste da su to sve deca roditelja koji su generacija recimo od 1967-1973, dakle onih koji su ubedljivo najvise najebali tokom ratova i koji su bili ciljna grupa cele jedne propagande tadasnjeg drustva. Ne bih da ulazim u dublju analizu ispascu teoreticar zavere :D
Nicol Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 pa da, ali nisu ti demonstranti cijela jedna generacija, niti su njihova djela moralno posrnuće te generacije. također ne stoji da jedan ili serija društvenih događaja (posebno u životima njihovih roditelja) može na jednoznačan način direktno formirat cijelu generaciju i ucrtat definitivni pravac njihova razvoja. naveo ja adam primjere koji direktno opovrgavaju takvu vrstu determinizma. ne vidim otkud mazohistički užitak u slanju takvih zdvojnih i beznadežnih poruka o upropaštenim generacijama, koje osim što nisu istinite, u sebi odmah negiraju i priliku za drugačiji osobni izbor i promjenu, koji svi imamo, mlađi pogotovo.
čekmeže Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 To što 80 posto onih koji su krali ima 19 godina ne govori o njihovim roditeljima nego o 19ogodišnjacima. Puno hormona, malo mozga, obaveze nikakve, nesigurnost...I 2000. su krali mlađi, sigurno nisu preovladavali ljudi sa poslom i porodicom(oni koji imaju šta da izgube). I bilo gde u svetu isto...Da se ovako nešto desilo kad sam ja imao 17-18 i ja bih možda targetirao prodavnice, samo bi mi izbor izloga bio drugačiji. To ko je koga napravio, da li je bio u ratu/vojsci ili nije, da li živi ovde ili tamo nema tolike veze sa ponašanjem pojedinca i predstavlja samo bedne izgovore.
Miralem Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Miraleme gde zivis ti ? U srbiji ili si preko ? Ako si ovde onda se samo pravis slepim i gluvim i bespotrebno generalizujes stvari. Kakva je to glupa konstatacija da ce se u masi demonstranata uvek naci grupica (ovde brate ne govorimo o grupici kao sto to mediji pokusavaju da marginalizuju, tipa grupica huligana ili 1000-1500 navijaca, vec o barem 80 % jedne generacije) koja ce se odvojiti od ostalih i razbijati i pljackati sve pred sobom ?! Ne secam se bas nesto da su se u centru grada proteklih godina pljackale SVE radnje i to od strane balavaca. Imao sam priliku da se mimoidjem sa grupom od njih 500-600 dan pre mitinga, i veruj mi tamo nema nikoga starijeg od 19 godina. Ono sto ja mislim da je najveci problem, jeste da su to sve deca roditelja koji su generacija recimo od 1967-1973, dakle onih koji su ubedljivo najvise najebali tokom ratova i koji su bili ciljna grupa cele jedne propagande tadasnjeg drustva. Ne bih da ulazim u dublju analizu ispascu teoreticar zavere :D na svakim demonstracijama, bilo gde u svetu, uvek se se naci dovoljno njih koji ce razbijati i pljackati. ako dobiju sansu. obrati paznju na boldovano. dobili su zeleno svetlo da divljaju, jer su se panduri povukli. rulja ima instinkt, predoseti to. plus, u toj "generaciji" ima podskupova- navijaca, huligana, slobodnih umetnika, nalozenih klinaca, pijanih, drogiranih itd. prepusti zenevu, amsterdam ili london slicnoj ekipi na sat- dva, napravice isto sranje. pogotovo, kad se setim kakvih je likova bilo u mojoj generaciji, i kad su imali max 19 godina, bojim se da bi bilo jos veceg razvaljivanja. a imali su "sve uslove".btw, ja nigde nisam spomenuo grupicu, ali onih 80% je, otprilike, tvoja slobodna procena.
đorđe geprat Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 Ne očekujem da dete deli moje poglede na život, moja interesovanja, ali moram da priznam da me šokira mogućnost da usvoji potpuno suprotne elemetnarne vrednosne stavove. Smatraću to SVOJIM najvećim promašajem. (Dakle, neću se pozivati na okruženje, loše okolnosti, lošu karmu...)To je to. Ja sam zadovoljan čovek. Duvam deci vetar u jedra jer znam da znaju da navigaju.
vinska musica Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 QUOTES Miralem>>>ko se, bre, okrece materijalnim vrednostima??? nasi matorci su svercovali leviske iz trsta, prodali bi bulju za rayban ili vespu.<<< Da ti malo pojasnim... Tvoji matorci su kupovali, a ne krali, leviske u Trstu, jer u to vreme nije ni bilo farmerica u domacim prodavnicama. Takodje, mnogi tadasnji studenti su ih svercovali i od toga se izdrzavali, uredno polazuci ispite, a nisu studirali kojekakve menadzmente po privatnim fakultetima, danju blejali po kaficima , a nocu po splavovima. Za Rayban u to vreme niko nije ni cuo, a vespe smo uglavnom vidjali po filmovima i daleko od toga da se omladina masovno palila na njih. Mozda u krugu dvojke, ali su, svakako, bile sasvim irelevantna socioloska cinjenica. >>>slazem se da je neki nivo generalizacije neophodan za diskusiju, ali ne i ovolike simplifikacije. npr, (u duhu iste) uzmi onu generaciju u cije je ime djole spevao titu stih. ziveli su u najbolje vreme, krediti stizali sa zapada, putovali, bio new wave, etc. eto ih sad na vlasti. i sta? kompletni retardi. vidis kako nam dobro ide.<<< Pozdrav od jednog ?kompletnog retarda? te generacije, uz napomenu da ti je za ilustraciju mentalnog profila onih koji su se u to vreme dokopali vlasti mnogo pogodnija Djoletova pesma Mali Bane. So, malo opreznije za tim generalizacijama i simplifikacijama. QUOTE pecey defender>>>Pa ipak, generacija naših profesora ima otprilike iste kritike na račun naše generacije, kao što mi sada kritikujemo ove mlađe. Paradoks je da su naši profesori stariji od nas više od 20 godina, a mi od ovih samo 10, što verovatno znači da su generacijske razlike postale zapravo povećane. <<< Mislim sasvim suprotno. Generacijske razlike izmedju dece i roditelja mojih ispisnika su bile veoma izrazene, jasno definisane, ali, u nekom kvalitativnom smislu, istoznacne i univerzalne i ticale su se nase bliskosti sa mladima Zapada i tendencijama koje su tamo vladale /solidarnost sa Vijentnamcima u ratu protiv USA, borba protiv siromastva i velikih socijalnih razlika, protiv patrijarhalnih vrednosti, zanimanje za duhovno nasledje Istoka itd./ Sto se tice danasnjih generacijskih razlika, slozila bih se da su naglasenije izrazene samo u seoskim sredinama, u onom standardnom smislu reci, ali ni tamo nisu alarmantne. Ja ih u svom okruzenju uopste ne vidim. Recimo, izmedju mene i mog detete ili dece mojih prijatelja uopste ne postoje. Verovatno su premoscene pod uticajem ?tehnoloskog? faktora, odnosno ?opismenjavanjem?, dostupnoscu i konzumiranjem sirokog spektra svakovrsnih informacija, koje podjednako oblikuju drustvenu svest obe generacije.
čekmeže Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 To što su različitim generacijama dostupne iste informacije ne znači da ih na isti način i konzumiraju. Jedna knjiga pročitana sa 16 i pročitana sa 36 se potpuno različito doživljava od iste osobe. To što je moj ćale naučio da koristi mejl i smanjio tehnološki jaz ne znači da smo mi bliži u razmišljanju, znači samo da ima još jedan način preko koga može da me smara vaskolikim informativnim đubretom sa neta. Ne uzimaj ovo za lično ali ako između roditelja i dece nema razlike u razmišljanju ili je tu neko podetinjio ili je neko ostario pre vremena.
morgana Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 a nisu studirali kojekakve menadzmente po privatnim fakultetima:Dnaravno, sta bi im to pored odbrane i zastite
Miralem Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 (edited) Da ti malo pojasnim... Tvoji matorci su kupovali, a ne krali, leviske u Trstu, jer u to vreme nije ni bilo farmerica u domacim prodavnicama. Takodje, mnogi tadasnji studenti su ih svercovali i od toga se izdrzavali, uredno polazuci ispite, a nisu studirali kojekakve menadzmente po privatnim fakultetima, danju blejali po kaficima , a nocu po splavovima. Za Rayban u to vreme niko nije ni cuo, a vespe smo uglavnom vidjali po filmovima i daleko od toga da se omladina masovno palila na njih. Mozda u krugu dvojke, ali su, svakako, bile sasvim irelevantna socioloska cinjenica.citali ste knjige, a uvece, uz solju caja, diskutovali o njima u kruzoku. isli ste u pozoriste, barem jednom mesecno. poselo na kalemegdanu je zvrjalo prazno, jer ste slusali klasicnu muziku. jedno drugom ste se obracali sa vi. prezirali ste materijalne vrednosti, sve sto ste zeleli da imate je slika predivnog zalaska sunca u izmaglici secanja. ah.Pozdrav od jednog ?kompletnog retarda? te generacije, uz napomenu da ti je za ilustraciju mentalnog profila onih koji su se u to vreme dokopali vlasti mnogo pogodnija Djoletova pesma Mali Bane. So, malo opreznije za tim generalizacijama i simplifikacijama.vi ste kompletni retardi taman toliko koliko su sadasnji klinci divljaci i lopovi. Edited February 29, 2008 by Miralem
Nicol Posted February 29, 2008 Posted February 29, 2008 citali ste knjige, a uvece, uz solju caja, diskutovali o njima u kruzoku. isli ste u pozoriste, barem jednom mesecno. poselo na kalemegdanu je zvrjalo prazno, jer ste slusali klasicnu muziku. jedno drugom ste se obracali sa vi. prezirali ste materijalne vrednosti, sve sto ste zeleli da imate je slika predivnog zalaska sunca u izmaglici secanja. ah.druže, raznježiste me
Indy Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 ...u toj "generaciji" ima podskupova- navijaca, huligana, slobodnih umetnika, nalozenih klinaca, pijanih, drogiranih itd. ..Izgleda je odbrana dveju plavusa ("pljackalo je njih 300.000"...) shvacena ovde ozbiljno, pa se eto prica o "celoj generaciji".
Budja Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 da da, nasa generacija je najbolja (kojagod), bili smo skromni i nista za sebe nismo zahtevali, borili se za demokratiju.... znao se, bre, neki red. a ovi posle nas su razularena amoralna banda, kradu, razbijaju, lazu i pohlepno jedu. pa nismo se mi za to borili!na svakim demonstracijama, bilo gde u svetu, uvek se se naci dovoljno njih koji ce razbijati i pljackati. ako dobiju sansu. tako je bilo i bice. a vi, ako nemate pametnija posla, razglabajte o socijalnim backgroundovima i uzrocno- posledicnim vezama. i generalizujte do besvesti.Jednom da se i ja slozim sa Miralemom.
gospa buba Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 (edited) Jednom da se i ja slozim sa Miralemom.a obojica se slazete sa starim grcima. njihova omladina je tek bila skandalozna! :Posim proste chinjenice da lopove treba u fijoku, oko koje vazda mozemo da se slozimo, jel vidite bre kolko obajatismo? ^_^ Edited March 1, 2008 by thermal bug
Indy Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 a obojica se slazete sa starim grcima. njihova omladina je tek bila skandalozna! :P <_< Danasnja omladina je stvarno skandalozna. I to nema veze da li je u Australiji ili u Srbiji (to je jedna od retkih stvari koja je ista u te 2 zemlje - skandalozna omladina). Devojke idu polugole (i zimi), a momci nikog ne postuju. Tetoviraju se (u moje vreme su se tetovirale samo dokazane barabe i ulicari, ljudi od respekta, dakle). Apismeni su, nista Dostojevski, Hese, samo video igre i Big Brader, nista Tarkovski, Fazbinder i Bunjuel. Ne piju alkoholna pica kao sto to radi posten svet, samo neke pilule i travke. Slusaju samo neke di-dzejeve sa kompjuterima, nista muzicari koji stvarno sviraju, k'o Cepelini i Dip Prpl. I, sto je najgore od svega, nista nece da slusaju sta im se kaze, i da to prosto prihvate jer dolazi od 1 autoriteta. <_<
Recommended Posts