Jump to content

Trčanje

Featured Replies

Ja sam isao logikom da su mi ove Brooks od 32cm malo velike pa kao moze i 31 jer je 31.5 tesko naci ali opasan zajeb, izgleda da taj 1cm pravi ogromnu razliku kao i u nekim drugim aspektima zivota

Svakako sam prosecno vreme laganog osrednjeg dzoginga spustio sa 5 i kusur minuta po kilometru (i to na 7km koliko obicno trcim) na ovih 4:53 min/km na 10km pre neki dan i nisam osetio umor u plucima i pored prilicne vrucine, definitivno je lakse sa novim djonom. Naravno, sto da sve prodje kako treba kad ne mora, 200m pred kraj me zategla zadnja loza desne noge, osecaj kao grc onako celim zadnjim delom noge, od lista do gluteusa. Starost je grozna.

• Replies 3.3k
  • Views 311.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• burekdzija
    burekdzija

Dve nedelje kasnije cu pokusati da saberem utiske o ovoj, za mene po svemu neverovatnoj trci.   Prosle godine sam na berlinskom maratonu prvi put uspeo da spustim vreme ispod 4 sata i istrca

• ehej evo me, 4:02 za preko sat sam popravio vreme iz Atine u novembru. staza je sjajna, otprilike je 41km sve ravno postoje 2 fine nizbrdice i 1 smesno brdasce. organizacija savrsena! voda, izo, banan

• Nije loše za prvi put 😀 zadnjih sedam km lagano džogirao i polivao sa vodom, nisam hteo da forsiram 

Posted Images

Večeras istrčala poslednji long run pred polumaraton u Geteborgu koji je za dve nedelje. Nemam neki poseban cilj, sve ispod 2h bi bilo super, ali neću biti nezadovoljna ni ako bude preko toga, staza je sa dosta uspona i baš mnogo učesnika, a moguće je da će biti i baš toplo.

Pored toga imam još par kraćih trka ove godine, a onda u septembru glavni dogadjaj za ovu godinu, 30 km terenska trka kojoj se baš radujem.

Inače sam se prijavila i za lutriju za londonski maraton sledeće godine, ja i još 1 100 000 ostalih. 😄 Prijaviću se i za Berlin, a ako ne upadnem ni u jedan od njih, onda bih trčala Midnight Sun maraton u Tromsu u junu sledeće godine.

• 2 weeks later...
  • Popular Post

Danas sam uspela da se dočepam startnog mesta na polumaratonu preko Öresund mosta izmedju Danske i Švedske. 😃 Ko je gledao seriju Most razume radost! 4 km kroz tunel, 4 preko veštačkog ostrva izmedju tunela i mosta, 8 km preko mosta. Preostalih 5 km su od starta u Danskoj do tunela i od mosta do cilja u Švedskoj.

Trka se održava jednom u 25 godina, prvi i jedini put do sad je bila 2000. kad je most otvoren. Svih 40 000 startnih mesta je prodato u roku od 2 sata 1. februara 2024, mesecima pre nego što sam i saznala da ta trka uopšte postoji. Od septembra pokušavam da nadjem nekog ko prodaje mesto, skoro sam se bila pomirila s tim da će mi sledeća prilika biti pred penziju. hihi

Inače je ceo taj deo tunel-ostrvo-most zatvoren za pešake, trka je jedina prilika da se predje peške. Vremenski uslovi mogu biti katastrofa, kiša, magla i vetar, ali pošto je 15. juna, moglo bi se desiti i da bude lepo vreme. Cut-off je 3 sata, i to 3h nakon starta prve grupe, ali ne bi trebalo da bude problem ni ako startujem u poslednjoj.

Ali sad prvo Geteborg u subotu, pa nedelju dana pauze od trčanja jer već u nedelju idem u Jordan gde će biti 40 stepeni, pa tek onda priprema za most.

Zvuci odlicno!

I ja sam krenuo na sever, upravo cekam let za Helsinki, maraton u subotu. To je bila rezervna trka nakon sto sam pao na ledu zimus, medjutim kako sam se ipak oporavio i trcao Cirih, ostalo je pitanje sta sa ovom prijavom. Placeno je placeno, tako da ce opet biti back to back trkanje, dve trke u 5 nedelja. Helsinki sam izabrao jer sam poslom bio nekoliko puta u njemu poslednjih godinu i po, i zaljubio se u grad. Staza je neravna, bice hladno, vetrovito i padace kisa. Jebes sve to, idemo da se trkamo.

• Popular Post

Da se prijavim: uzasno teska staza, prosao sam sa „respektabilnih“ 3:37, sto je skoro 10 minuta sporije od Ciriha pre 5 nedelja, ali staza ne daje vise. Vrlo neravna, trce se 2 kruga tako da su 10-20 i 30-40 km skroz kroz brda, nema 100m ravne staze. Smrt za ritam, a i za noge ko nije trenirao (kao ja sto nisam, gde u Berlinu brdo da nadjem). Prvi krug sam istrcao kurcevito, „ma nisu ova brda uopste strasna“, cak sam na 30 km bio brzi nego pre 5 nedelja, negde oko svog pb. A onda je dosao drugi krug, tj. drugi put brda (ni ostatak staze nije potpuno ravan, ali ovih 2 x 10km su ekstremni) i raspao sam se. Blokirale se noge, uz brdo jedna, niz brdo druga boli, mucenje zivo. Kad sam video da je vrag odneo salu, usporio sam (treba preteci za neki drugi dan), i bez daljih problema zavrsio trku. Bilo je besmisleno bez treninga za ovakvu stazu trcati moj standardni tempo, ali naucio sam sada da postujem brdo. Nikad do sad ovakvu stazu nisam trcao, obicno se prave da budu ravne i brze. Ne i ova. Vreme je na kraju bilo najmanji problem, ni (mnogo) vetra ni kise, samo to prokleto gore-dole. Cilj u olimpijskom stadionu je lep momenat.

Helsinki je divan grad, i vraticu mu se cesto, ali ovoj trci vise ne, i ne preporucujem je, sem ako neko bas ne voli neravne staze.

On 3. 5. 2025. at 7:23, Zli Gli said:

Ja ako odem na neki pregled kolena dobicu dozivotnu zabranu trcanja verovatno

Ove patike Adidas Questar 3 sto sam uzeo su verovatno ok ali nikakav spektakl, cini mi se da mi noga ne dise kao u starim Brooks, plus sam uzeo 48 (31cm) a to mi je ipak teski knap i treba da uzimam 31.5 ili 32cm, dakle kod Adidasa bar 48.5 broj jer ovako nabijam prste. Naravno, posto su nove a u starim potrosenim imam filing da gazim skoro pa bosom nogom na beton, dosta mi je lakse i brzi sam, ko na federima.

I dalje trazim neke skuplje dobre, cekam da iskoci neka dobra ponuda ali sad bar znam da mi je 31cm bas malo za trcanje, bice jako zajebano naci.

Ovaj tip sa KP često ima odlične patike za dosta manje para nego po radnjama. Pitaj ga da li može da ti nabavi model koji ti treba.

https://www.kupujemprodajem.com/nenad/svi-oglasi/1204255/1

Hocu, hvala.

I dalje trazim, otprilike od Asicsa moram 50.5 jer je kod njih to 32cm a kod ostalih nesto manje. Ima Pegasus 39 taj moj broj, stari model ali navodno bas dobre all round patike, samo izbegavati trcanje po suncu u njima a sve ostalo tip top. Mislim da cu ih uzeti i usput traziti jos jedne nove, dosta ce biti dvoje da miksujem.

• Popular Post

Moje iskustvo iz Geteborga juče je prilično slično burekdžijinom, ali uz apsolutnu preporuku trke. Teška staza, prvih 6 km sa mnogo uspona i to strmih i dugačkih. Uz to 57 000 trkača, gužva na stazi, i na mnogo mesta stvaranje uskog grla gde umesto laganog protrčavanja moraš da staneš i čekaš da se provučeš. U svim ranijim izveštajima sa trke sam čitala da se masa razredi nakon uspona na most od 5-og do 6-og km, ali nije bilo tako, bukvalno gužva od starta do cilja. Posle tih prvih 5-6 km ide nekih 6-7 relativno ravnih, a onda od oko 14. pa do kraja sve neki ne lagani ali konstantni dugački usponi. Na kraju 2:09, uz osećaj da sam imala u nogama tih 10-ak minuta, ali ne i priliku da pustim korak.

Ali nisam nezadovoljna i apsolutno bih preporučila trku svima koji ne ganjaju rezultat. Duž cele staze su hiljade ljudi, zvanična procena je 200 000 gledalaca duž staze, koji bodre svakog, skandiraju svačije ime i imaju super transparente, tako da je osećaj sve vreme sjajan, za one koji reše da uživaju u trci i atmosferi. 😊

• 2 weeks later...

Prekjuce polumaraton sam protiv sebe po suncu, 1:46:47 i novi rekord. Trcao po uputstvu chat gpta i sve kontra od mog dosadasnjeg ritma, mnogo sam gresio. Sledeci put idem ili rano ujutru ili uvece i moci ce to jos par minuta brze, ovo je bilo bas lagano uprkos suncu.

Ove Adidas patike su mozda ok ali ne ovaj broj, otkako sam poceo da ih koristim palac leve noge mi je crn/plav od nabijanja napred zbog malog broja ali nikako da izadju neke 32cm a da mi se svidjaju i imaju dobre recenzije, bio sam nasao neke ali kao pisalo je nisu za teske trkace a ja koliko god bio visok ipak imam 98kg pa sam odustao. Sad iskocile Nike Pegasus 41 i neckam se da li da uzmem njih ili cekam cudo da iskoce neke Asics moj broj, ili da kupim sve patike od 32cm i koristim redom dok se ne raspadnu... Uzas.