14 hours ago14 hr Edit: Koliki post!!! Skrolujte slobodno dalje. 😄Prodje i polumaraton preko Öresund mosta. Neponovljivo iskustvo, najdraža mi trka za sada, i pored organizacijskog haosa i gomile propusta.Start trke je trebalo da bude u 10.00 iz Danske. Moja grupa je trebalo da startuje u 10.30, ulaz u grupu da se zatvori u 10.15. Ja sam tu bila vec oko 8.40, ostavila ruksak (svi smo uz startni broj dobili i ruksak) i stala u red za wc. U 10.15 još nisam bila došla na red. Već u 9 sati je bilo 25 stepeni i sunce, tako da sam se nalivala vodom i rastvorenim tabletama soli, pa nisam mogla da odustanem od reda jer sam mislila da ću da eksplodiram. 😄 Srećom pa je već prvi start kasnio 15 minuta, moja grupa je na kraju krenula tek u 11.15.Prvih par km po ulicama Danske je bilo fino uz baš dosta izašle publike. Izmedju 2. i 3. km se trčalo po autoputu prema tunelu, i to je bilo zanimljivo jer su iznad nas sletali avioni, pa smo im svi mahali. 😄 Ali već tu je nešto bilo čudno, pred samim ulazom u tunel je stajao znak za 2 km, iako je moj sat pokazivao 3. Ni drugima nije bilo jasno.A onda tunel. Iliti 3 km kroz saunu, nigde ni daška vetra ili bilo kakvog drugog protoka vazduha. Uz to i čudan osećaj kad pomisliš da trčiš ispod vode i da je voda svuda oko tebe. Prvih 1,5 km kroz tunel je blaga nizbrdica, posle toga uzbrdica, ali bez vazduha i u sauni je ta relativno blaga uzbrdica paklena. Tu dolazimo do merenja na 5 km, moj sat je izgubio gps i distanca je skroz pogrešna, ali vidim da sam na 33 minuta i nije mi jasno da mi je tempo tako spor, osećaj je da je dosta brže, ali ajde, valjda je tako zbog vrućine.Svetlo na kraju tunela dočekujemo tako u svakom smislu, svi su presrećni, mislim da se nikad nisam tako obradovala vetru u prsa. 😄 Ali tu sad odjednom stoji znak za 7 km, gde je nestao šesti?! (Ispostavilo se posle da su nekako uspeli da pobrkaju i znak i merenje na 5 km stave zapravo na 6 km… otud i moja 33 minuta.) Po opisu staze, nakon tunela nas je čekalo 4 ravna km po veštačkom ostrvu do uspona na most. Ali! Zapravo uspon počinje već na početku ostrva, tj. tek nešto manje od kilometra je ustvari bilo ravno. Znači konstantan uspon od 8.-15. km, nikad kraja. I sve vreme vidiš stubove na vrhu mosta, ali čini ti se da se nikad ne približavaju. 😄 Vetar i dalje duva u prsa, ali naišli su neki oblaci, malo spasa od vrućine.Kod znaka za 10 km moj sat pokazuje 56 minuta, ali ja više ne znam čemu da verujem. Oko 13. km prelazimo granicu izmedju Danske i Švedske. Dve trake sa druge strane mosta su otvorene za saobraćaj koji se kreće sporo, tako da ljudi imaju vremena da nam trube i navijaju. 😊 Takodje ispod mosta je dosta brodića sa kojih se isto čuje navijanje. 😊Na vrhu mosta je merenje na 15 km. Tu znam da je tačno 15 km, jer nakon toga kreće lagana nizbrdica. Moje vreme 1:27. 😲 Nije mi jasno kako i pored vrućine, saune, vetra u prsa i 7 km konstantnog uspona i dalje imam šanse za ispod 2 sata. I ne samo da imam šanse, nego mi je to skoro sigurica, 6 km za 33 minuta i to nizbrdo i nije neki problem, a i definitivno imam snage za to. Na 18. km gubim nekih 30-40 sekundi zbog propuštanja hitne pomoći, ali i dalje imam tempo. Na 19. km je kraj mosta i tu nas čeka baš dosta švedske publike, obradovala sam im se skoro isto koliko i onom vetru posle tunela.Na merenju za 20 km sat pokazuje 1:55. Pošto imam još dovoljno energije, a i lepa je nizbrdica, ubacujem u najveću brzinu i znak za 200 m do cilja protrčavam sa 1:58:45 na satu. To je to, idem ispod 2 h, ostala je još samo jedna krivina…Ali malo sutra. 50 metara pred ciljem je potpuni zastoj. Cilj je bio preuzak, kad je par hiljada ljudi stiglo odjednom, stvorilo se usko grlo i totalni stop. Izgleda da je mnogo njih iz ranijih grupa trčalo sporije od očekivanog vremena tih grupa. Dok sam stajala, stigla sam i slikam:Stajala sam nekih 5-6 minuta (neki malo iza mene i po 15…), na kraju totalni antiklimaks ušetavanja u cilj uz vreme 2:05:38. 🤣 Poslednji 1,1 km 10:22. 🤣Mada sam na kraju zadovoljna, super je bio doživljaj, realno sam imala vreme ispod 2 h i time sam prezadovoljna u ovakvim uslovima. 😊Ponoviću ovu trku kad bude sledeći put, valjda opet za 25 godina. 😄 Edited 14 hours ago14 hr by Tolaa