Indy Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Nisam uspeo nista drugo da izguglam od koristi, pa ti vidi... :)
Aion Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 Nije direktna zamena za Access, ali mozda ce ti odgovarati FileMaker. Uzgred, MS Access je izuzetno ozbiljan alat - da bi sagledala njegove mogucnsti treba ti solino znanje vise IT disciplina (RDBMS, RAD Tools, programiranje, ...).
kiki Posted January 21, 2011 Posted January 21, 2011 Koje ja naravno nemam :D. Kada sam rekla Access, prevashodno sam mislila na bazu podataka, a jedino sam njemu znala ime. Naravno, mene ne zanima njegov pun potencijal, već više onaj osnovni deo - gomila podataka koje mogu da pretražujem i izvlačim ono što mi treba.Videću da se malo poigram sa ovim filemaker-om pošto vidim da ima i win verzija. A i nekako mi je lepši nego OpenOffice .
yolo Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 braco u grijehu, trazeci player koji nema ogranicenja koja ima itunes a pri tome ne kosta novaca kao ammara, nabasah na ovo:http://sbooth.org/Decibel/shuta dupeta! svira sve i to bolje od itunesa. hi-rez fajlovi ubivaju ako poterate spoljni dac iz maca.jupi, zivot ponovo ima smisla. samo da se ne pokondire i izadju iz beta faze ne pocnu da traze novaca!
kiki Posted January 24, 2011 Posted January 24, 2011 (edited) Ja baš nešto učestalo pišem ovih dana.Kevi mi je crkao televizor, a trenutno nemam pare za neki lcd/plazmu, niti mi se pare daju za novi crt pošto ćemo i mi uskoro imati digitalnu televiziju (za par godina). Zato isplanirah da joj dam moj crt, a da, dok ne budem imala love za nov televizor, tv gledam na mom iMac-u. Doduše, ja tv nešto i ne gledam mnogo, dani prođu da ga ne upalim, ali mi je ipak potreban. Imam SBB kablovsku (ne znam da li je to bitan podatak).Cenim da mi je potrebna neka eksterna tv kartica i neki program (Eye tv, pretpostavljam), ali su mi potrebni detalji šta/gde/kako :). Edited January 24, 2011 by kiki
yolo Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 jarani u grijehuimam krajnje debilnu situaciju. znam da je nesto banalno ali numem da provalim sam.znaci nakacio sam spoljni HD na MBP - u pitanju je neki novi seagate skrndelj od 2Tb koji sam platio dzabanu pa verujem da se zato ovako ponasa.elem, sve ga MBP lepo vidi i pristupa svemu sto je na njemu.medjutim kada pokusam obrnuti proces, nista mi ne uspeva.ne da mi da otvorim novi folder na njemu (u finderu je ta opcija osencena sivo, znaci ne radi)ne da mi da u postojece foldere ili van njih stavim sadrzaj koji se nalazi na MBP (folderi sa desktopa tj flac fajlovi koji su u njemu).sta mi je ciniti?HD ima inace spoljno napajanje.ako to nesto znaci, sinoc sam sve to radio sa WD passportom koji nema spojno napajanje tj napaja se samo preko USB kabla i sve je sljakalo bez frke.upomoc, zaglupio sam! :(
Zabalujev Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 (edited) jarani u grijehuimam krajnje debilnu situaciju. znam da je nesto banalno ali numem da provalim sam.znaci nakacio sam spoljni HD na MBP - u pitanju je neki novi seagate skrndelj od 2Tb koji sam platio dzabanu pa verujem da se zato ovako ponasa.elem, sve ga MBP lepo vidi i pristupa svemu sto je na njemu.medjutim kada pokusam obrnuti proces, nista mi ne uspeva.ne da mi da otvorim novi folder na njemu (u finderu je ta opcija osencena sivo, znaci ne radi)ne da mi da u postojece foldere ili van njih stavim sadrzaj koji se nalazi na MBP (folderi sa desktopa tj flac fajlovi koji su u njemu).sta mi je ciniti?HD ima inace spoljno napajanje.ako to nesto znaci, sinoc sam sve to radio sa WD passportom koji nema spojno napajanje tj napaja se samo preko USB kabla i sve je sljakalo bez frke.upomoc, zaglupio sam! :(Ako sam dobro skapirao, novi disk ti je read-only? U istom sam se grozdju nasao kada sam kupio svoj, daleko skromniji disk. Nije nikakav kvar u pitanju, nego drugi fajl sistem. Ako je formatiran za NTFS (dakle, Vindousi u zadnjih deceniju i nesto, valjda), onda je to slucaj. Mac ce moci da ga cita, ali ne pise. Mac cita i pise po FAT 32. A Ubuntu (recimo) mi je u toj situaciji posluzio kao ultimate resenje koje cita i pise sa svega. E sad, sramim sem, ali nesto ne mogu da se prisetim ogranicenja za FAT 32 sto se tice velicine particije, na svom Transcendu od 320GB pola sam formatirao na FAT 32, a druga polovina je Macov HFS+ koji suzi (upravo) za Time Machine backup. ZOvem trenutno Gugl u pomoc za dlaji info :)edit: evo, napisase lepo ljudi sta i kako Edited January 25, 2011 by Zabalujev
yolo Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 hvala.u medjuvremenu sam stigao do slicnih zakljucaka posto brljajuci po disk utilityju provalio da je NTFSpored toga sledece korisno uputsvo je dao sam seagatehttp://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=194371&NewLang=enono sto me trenutno jebe je da ako sledim ovo sto pise seagate, nepovratno ubijam ovo sto mi stoji na postojecem disku, tj ne vidim kako da ovo sto sam imam ostane tako kako jeste, znaci NTFS a da drugu polovinu formatiram za OS X. ako neko zna foru, neka vice.
Indy Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 (edited) Verovatno je u pitanju file system problem... da li je Seagate formatiran (kazes da na njemu ima necega, kako je to tamo dospelo ako ne mozes da stavljas fajlove/foldere na taj drive?) Pronasao sam po nekim forumima da su ljudi koji koriste Seagate externi 2TB sa Macom morali prvo da isti formatiraju.EDIT. Gazzo ima za Mac driver za NTFSEDIT2. Npr. ovde http://mac.softpedia.com/get/System-Utilities/NTFS-3G.shtml Edited January 25, 2011 by Indy
yolo Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 (edited) Verovatno je u pitanju file system problem... da li je Seagate formatiran (kazes da na njemu ima necega, kako je to tamo dospelo ako ne mozes da stavljas fajlove/foldere na taj drive?) Pronasao sam po nekim forumima da su ljudi koji koriste Seagate externi 2TB sa Macom morali prvo da isti formatiraju.seagate je naravno windows formatiran. jbga.da. upravo sam shvatio da se za maca mora formatirati. bem li ga, mislio sam da je zivot laksi i da su se ovakve stvari radile pre 20 godina.tjah.hvala za info o drajveru, sacu da vidim da to skinem.EDIT. skinuo taj drajver sa apple sajta, evo fercera sve kako treba. sto ne znaci da kada budem nasao malo vremena necu da sklonim to govno sa maca i preformatiram ovaj HD po PS-u. Edited January 25, 2011 by gazza1
Zabalujev Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Hvala, braćo, dobro me podsetiste za tj drajver. Onomad sam se akao sa eksternim diskom i iz nekog razloga nameštanje toga ostavio za sutra koje se nikad nije desilo. Što samo znači da eksterni disk koristim retko, gotovo nikad.
Indy Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Ja nisam brat, samo da se zna, ja sam samo prijatelj od brace. :( Bratstvo nije za nas u duznickom ropstvu.
kiki Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Ipak sam odlučila da instaliram Win zbog Access-a i da ga guram kroz Parallels (lako ću posle da brišem ako bude trebalo). Ali bih win instalirala na eksternom hardu i odatle ga dizala. Da li je to moguće? Napravila bih posebnu particiju i tu bih, uz njega, stavila Acces i možda još neki manji program (Planplus 10, na primer), koliko mi je prostora dovoljno?Kod pravljenja particije bih koristila Disk Utility. Vidim da treba da idem na partition, kliknem na + i onda mi da samo da pomeram gore-dole taj novi deo kako bih izabrala veličinu. Ne da mi da mu dam ime, niti da izaberem format (stoji Max OS Extended (journaled)), niti je "options" aktivno. To je normalno?Ovo samo za početak :D.
braca Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 (edited) Ne moras da se bakces sa particijama, Parallels ce sve da smesti u jedan fajl koji on vidi kao disk za Windows. Taj fajl mozes drzati na eksternom disku. Edited January 28, 2011 by braca
kiki Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 E super.Nego, ima zilion nekih verzija ovog win-a. Za početak, da li da koristim 32-bitnu ili 64-bitnu verziju. Ne znam da li je to uopšte bitno za moj mek .
Recommended Posts