Jump to content
IGNORED

Apple Macintosh

henrik larsson

Recommended Posts

Posted
poklanja za 0.99$ ;)
Ne, za £0.00 ;)
Posted

jeste, prevario me poslednji skrin šot, doduše na njemu je cena 9.99$

Posted

Ovo je samo za iPhone i iPad? Ja bar tako razumeh.

Posted
Ovo je samo za iPhone i iPad? Ja bar tako razumeh.
Malo kasno, ali da - iOS only.Back on topic:33jhlyt.png
  • 2 weeks later...
Posted (edited)

pitanje:imam na poslu 3 maca i 4 win racunara. macovi imaju 2-3 puta sporiji upload na net nego win racunari, na istoj mrezi pod istim uslovima.znam da je previse sturo pitanje, al jednostavno nemam vise informacija o ustrojstvu mreze i bla bla... admini kazu da je to tako, i da sto se njih tice macovi imaju ista prava kao i svi ostali i da oni nicim nisu ogranicili protok na macovima.zna li neko (braco, u tebe gledam :D) da mi kaze barem gde bi trebalo da trazim problem? takodje, jedna zanimljivost. imam i IP telefoniju na poslu, i kad se u mac ubode utp kabl koji ide iz cisco IP telefona (uobicajeno je iz utp uticnice na zidu), onda je upload duplo brzi, ali je i dalje sporije od onoga sto PC moze.

Edited by Grunf
Posted

Mekovi su bulja, to je stara priča, i Edius je bolji od Final Cuta.

Posted (edited)
pitanje:imam na poslu 3 maca i 4 win racunara. macovi imaju 2-3 puta sporiji upload na net nego win racunari, na istoj mrezi pod istim uslovima.znam da je previse sturo pitanje, al jednostavno nemam vise informacija o ustrojstvu mreze i bla bla... admini kazu da je to tako, i da sto se njih tice macovi imaju ista prava kao i svi ostali i da oni nicim nisu ogranicili protok na macovima.zna li neko (braco, u tebe gledam :D) da mi kaze barem gde bi trebalo da trazim problem? takodje, jedna zanimljivost. imam i IP telefoniju na poslu, i kad se u mac ubode utp kabl koji ide iz cisco IP telefona (uobicajeno je iz utp uticnice na zidu), onda je upload duplo brzi, ali je i dalje sporije od onoga sto PC moze.
Ovako, rekao bih na osnovu tog što si napisao da to nema veze sa Macovima samim po sebi. Mislim da se radi o nerazumevanju između Macovog network porta i network switcha. To se događa kada network switch ima podešenu brzinu na auto, a network adapter na kompjuteru takođe ima auto, ali ako network switch ne ukapira da je brzina full duplex, onda će automatski da stavi brzinu na half duplex. Ono što ljudi iz IT-a bi trebalo da urade je da se ulogoju na switch i objasne mu da na portovima koji su asocirani sa tim mestima gde ti kačiš mekove treba da ima full duplex brzinu, a ne "auto".A ako je moj savet 1 promašaj, ne zameri, ja sam network engineer under construction. :DEDIT. Na drugo čitanje, rekao bih da misliš na Wi Fi, u tom slučaju zanemari šta sam pisao, mada bi valjalo pročačkati po setinzima u wireless access point. Edited by Indy
Posted

hvala u svakom slucaju :) nije wifi u pitanju. probao sam vec da u mekove ubodem utp koji inace ide u pc, i brzina je i dalje mnooooogo manja. na mekovim je upload iz fillezille do 1.5MBps, a na windowsima 4.5 do 6MBps. najcudnije sto kada ukljucim kabl preko IP telefona (on u zidni utp, a kabl iz njega u meka), na meku to dovede do uduplavanja uploada, na winu se ne desi nista.

Posted (edited)
hvala u svakom slucaju :) nije wifi u pitanju. probao sam vec da u mekove ubodem utp koji inace ide u pc, i brzina je i dalje mnooooogo manja. ....
Pa da, o tome se i radi (najverovatnije)... o miskomunikaciji switcha i Macovih network adaptera. Ovo što si sad napisao je razvejalo ono malo sumnji što sam imao.Znači, da pokušam da budem jasniji, sa jedne strane imaš switchov network port koji ima podešavanje brzine "auto", s druge strane imaš network adapter na kompu, takođe je to po defaultu "auto". Kada se switch i kompjuterov adapter iz nekog razloga ne sporazumeju, switch "automatski" prebacuje brzinu na half duplex.To je tačno ovo što sam neki dan sluš'o na video kursu, čudio bih se ako nije baš to u pitanju. Možeš slobodno da proslediš ovaj link ispod svojim ITjevcima, ništa ne košta da provere. Verujem da sve što treba je da te portove gde se obično kače Macovi postave na Full Duplex. :) http://www.cisco.com/en/US/tech/tk389/tk214/technologies_tech_note09186a0080094781.shtmlžEDIT. Naknadna pamet - pre nešto godina je na Macovima posebno morao da se podesi full duplex ethernet (UTP-žičani network). Čudilo bi me da to mora i na novijim Macovima, ali ko zna. Ifconfig komanda prikazuje postojeće podešavanje etherneta, a ovako se podešava na full duplex:
sudo ifconfig en0 mediaopt full-duplex

EDIT 2. (Tj. trebalo bi da je tako, nemam Mac da proverim).

Edited by Indy
Posted (edited)

ako ovo resi problem, biraj pivo :)edit: jos jedno pitanje; ova komanda sto si napisao se pretpostavljam unosi u nesto kao cmd prompt na winu? kako se dolazi do toga na macu?

Edited by Grunf
Posted
edit: jos jedno pitanje; ova komanda sto si napisao se pretpostavljam unosi u nesto kao cmd prompt na winu? kako se dolazi do toga na macu?
Terminal [zivi u Utilities]
Posted

Može da bude to što je Indy rekao, vredi probati za svaki slučajInače, može malo više obaveštenja : ako sam dobro shvatio, koristite ftp? Koji server je u pitanju (win, mac, linux...?), koji ftp server program koristite? U lokalnoj mreži ili na Internetu?

Posted (edited)
Može da bude to što je Indy rekao, vredi probati za svaki slučajInače, može malo više obaveštenja : ako sam dobro shvatio, koristite ftp? Koji server je u pitanju (win, mac, linux...?), koji ftp server program koristite? U lokalnoj mreži ili na Internetu?
koristimo fillezilla, i mislim da se upload radi u lokalu. odnosno, mislim da smo optikom vezani za server u drugom gradu. ne znam da li ovo pomaze. inace, evo odgovora koji sam dobio na lconfig:
MBs-MacBook-Pro-3:~ mbpro17_1$ Ifconfig
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 16384
options=3<RXCSUM,TXCSUM>
inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x1 
inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000 
inet6 ::1 prefixlen 128 
gif0: flags=8010<POINTOPOINT,MULTICAST> mtu 1280
stf0: flags=0<> mtu 1280
en0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
options=2b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_HWTAGGING,TSO4>
ether 3c:07:54:1e:be:eb 
inet6 fe80::3e07:54ff:fe1e:beeb%en0 prefixlen 64 scopeid 0x4 
inet 10.11.xxx.xx netmask 0xffffff80 broadcast 10.11.xxx.xxx
media: autoselect (1000baseT <full-duplex>)
status: active
fw0: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 4078
lladdr a4:b1:97:ff:fe:85:a4:ae 
media: autoselect <full-duplex>
status: inactive
en1: flags=8863<UP,BROADCAST,SMART,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
ether b8:8d:12:2b:01:c2 
inet6 fe80::ba8d:12ff:fe2b:1c2%en1 prefixlen 64 scopeid 0x6 
inet 10.254.x.xxx netmask 0xfffffc00 broadcast 10.254.x.xxx
media: autoselect
status: active
p2p0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 2304
ether 0a:8d:12:2b:01:c2 
media: autoselect
status: inactive
MBs-MacBook-Pro-3:~ mbpro17_1$ 

edit: metno x umesto poslednjih brojeva IP adresa

Edited by Grunf
Posted

hm... vidim da ima dve mrežne kartice sa adresama iz dve različite grupe... možda vredi pogledati i kako je podešen routing... probaj sam nekog maca (iz terminala opet) : traceroute <ime servera>, pa baci rezultat ovdeprobaj isto sa windows mašine (komanda je tracert <server>)

Posted (edited)

pa nije ovo za routing, on pronadje rutu, nego ga zeza nesto do prvog svica (ko sto indi kaze)ili to, ili nesto u tcp podesavanjima (manje verovatno)sta ti kazu oni net-meraci brzine? i kako tu stojis spram win racunara?

Edited by Zverilla