Jump to content
IGNORED

Strukovni Humor

betty

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• JozoMujica

184

• Tpojka

90

• Indy

78

• Svarog

50

• 2 weeks later...
Posted
On 3.8.2021. at 17:28, JozoMujica said:

FB_IMG_1628008019843.jpg

Gde mu tu dodje Fortran? Her old neighbor that makes space ship in his yard and doesn't speak to anyone? :D

• +1 2
Posted
21 minutes ago, radisa said:

Cobol? BASIC? Baba i deda?

Basic moze da bude samo neki retardirani deda-ujak koji je umro pre 30 godina. Nemo' slucajno da mi poredis Fortran s tim smecem! Fortran je i dalje jedan od dva ozbiljna jezika kad nesto treba izracunati.

Posted (edited)
57 minutes ago, chandra said:

Basic moze da bude samo neki retardirani deda-ujak koji je umro pre 30 godina. Nemo' slucajno da mi poredis Fortran s tim smecem! Fortran je i dalje jedan od dva ozbiljna jezika kad nesto treba izracunati.

apsolutno! :lolol:

jao kad me jedno dete pitalo sad, a ja isukala fortran 77 na srpskom iz fijoke, znala sam da ce neko da pita kad tad :s_p:

edip: a? kaki smo babodjedi?! :D

Edited by gospa buba
  • Haha 1
Posted
6 hours ago, chandra said:

neki retardirani deda-ujak koji je umro pre 30 godina

Robert De Niro Quote GIF by Top 100 Movie Quotes of All Time

• Haha 2
Posted

Umrli retardirani deda-ujak, licno & personalno...:nobles: Kad sam krajem 80-tih poceo da radim, pa trebala analiza varijanse, sto biste mladi rekli anova, te raznorazni testovi na LSD i ostale droge... to je sve moralo peske* da se radi - OK, pomagao je dzepni kalkulator digitron™ Buje da se saberu kolone brojeva + kvadrati istih, itd. Tu se u kancelariji zatekao, medjutim, jedan Amstrad CPC464 :heart: (sa Amstrad Basicom) te, uz pomoc instrukcija sa zadnih stranica Galaksije, Sveta kompjutera (:D) i slicnih izvora, naucio se Basic dovoljno da se napravi sijaset programcica za sve statisticke obrade (pa da se cak i snime rezultati na... kasetu.  Za obradu podataka sa terena™ koja je ranije trazila cca 2 puna radna dana, Basic je to radio za 1 sat (od toga je najvise otpadalo na ukucavanje)... Visak vremena je promptno koristen za Chuckie Egg i Alien 8, i ostale lepote...:fantom:

(Ako se neko pita otkud u kancelariji 1980-tih Amstrad 8-bitni PC - neko od profesora je hteo naprednu verziju pisace masine :D)

Kasnije se avanzovalo na QBasic/Quick Basic na PC-XT-u, pa Visual Basic za DOS na PC 386, tek negde sredinom 1990-tih Visual Basic for Windows (3.11 for Workgroups lol) na 486 kompjuteru, ali tad sam vec bio na Novom Zelandu. E, napisao malo programce u VB da cita podatke iz (primitivnih) data loggera i izbacuje ih u formatu meteoroloskih osmatranja... (iliti kako sam iz agronomije otplovio u kompjutere...)

Plus se (par decenija) kasnije taj (strukturirani) Basic pokazao kao dobra osnova za Python i Javu...

____

* Istina, mogao je i da se zabukira fakultetski racunar (mejnfrejm), pa, ono, dok izbuse kartice... Pa polako. 1 Strukovni humor:laugh:

• +1 2
Posted
3 hours ago, Indy said:

Umrli retardirani deda-ujak, licno & personalno...:nobles: Kad sam krajem 80-tih poceo da radim, pa trebala analiza varijanse, sto biste mladi rekli anova, te raznorazni testovi na LSD i ostale droge... to je sve moralo peske* da se radi - OK, pomagao je dzepni kalkulator digitron™ Buje da se saberu kolone brojeva + kvadrati istih, itd. Tu se u kancelariji zatekao, medjutim, jedan Amstrad CPC464 :heart: (sa Amstrad Basicom) te, uz pomoc instrukcija sa zadnih stranica Galaksije, Sveta kompjutera (:D) i slicnih izvora, naucio se Basic dovoljno da se napravi sijaset programcica za sve statisticke obrade (pa da se cak i snime rezultati na... kasetu.  Za obradu podataka sa terena™ koja je ranije trazila cca 2 puna radna dana, Basic je to radio za 1 sat (od toga je najvise otpadalo na ukucavanje)... Visak vremena je promptno koristen za Chuckie Egg i Alien 8, i ostale lepote...:fantom:

(Ako se neko pita otkud u kancelariji 1980-tih Amstrad 8-bitni PC - neko od profesora je hteo naprednu verziju pisace masine :D)

Kasnije se avanzovalo na QBasic/Quick Basic na PC-XT-u, pa Visual Basic za DOS na PC 386, tek negde sredinom 1990-tih Visual Basic for Windows (3.11 for Workgroups lol) na 486 kompjuteru, ali tad sam vec bio na Novom Zelandu. E, napisao malo programce u VB da cita podatke iz (primitivnih) data loggera i izbacuje ih u formatu meteoroloskih osmatranja... (iliti kako sam iz agronomije otplovio u kompjutere...)

Plus se (par decenija) kasnije taj (strukturirani) Basic pokazao kao dobra osnova za Python i Javu...

____

* Istina, mogao je i da se zabukira fakultetski racunar (mejnfrejm), pa, ono, dok izbuse kartice... Pa polako. 1 Strukovni humor:laugh:

Pa da, ti si stariji, ali i ja sam svoje prve programske korake imao na Basic-u, kao i 90% moje generacije... Spectrum, C64, Amstrad, Atari... Posle sam učio druge stvari, kako me je zanimalo ili morao, prvo asambler na C64, pa na faksu morao Paskal, C++ za diplomski, a i zanimalo me, pa SQL, pa C#, pa Java, pa VB.net jedno kratko vreme, pa onda posle razradio na različite verijanet SQL-a kako sam radio u banci, T-SQL i PL/SQL, dok se nisam zaglavo konačno u HANA SQL i ABAP (koji je sintaxsno COBOL na steroidima, takoreći vratio sam se u praistoriju na kraju) :lolol:...

Nije taj basic bio uopšte loš u to vreme, da se uđe u neke stvari i napišu neki programčići...

• +1 1
Posted (edited)

Osnovna: Clipper i QBasic

Srednja: Pascal (kako samo samo se sjebao zbog ovog na nekom takmicenju), DELPHI za GUI

Fakultet: 50 % Java, ostalo C, Haskell, Prolog, Perl, VHDL

Prvi posao: Java, C#, SQL, generisao kod za COBOL i Natural

Drugi posao: C#, F#, TSQL

Treci posao: Java, Groovy, Python, C++ (uglavno QT za GUI), Scheme

Trenutni posao: C#, Javascript (izbegavao koliko sam mogao mada je sa TS podnosljivo), VB6 (migracija ali moram odrzavati)

Kad ovako pogledam listu izuzev Jave sve su jezici od Anders Hejlsberga. :)

Edited by bags
Posted
2 hours ago, radisa said:

i ja sam svoje prve programske korake imao na Basic-u, kao i 90% moje generacije... Spectrum, C64

Sa 17 godina sam u Basicu na C64 napisao program za horoskop, i na šetalištu u Sutomoru celo leto bukom matričnog štampača privlačio klijente :lolol: Good ol' times...

• +1 2
  • Haha 4