Jump to content
IGNORED

Strukovni Humor

betty

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• JozoMujica

184

• Tpojka

90

• Indy

78

• Svarog

50

Posted

Ja kontam, ali ne umem da objasnim rečima. Svemir, širenje svemira, Stiven Hoking, taj neki fazon... eto, to mi je max, sorry. Ali mi je smešno.

• +1 2
Posted

blueshift i redshift :hihi:

Sent from my Moto E (4) using Tapatalk

• +1 1
Posted

Imas dva tela koja miruju. S jednog posaljes signal na drugo i na ovom drugo taj signal stize s talasnom duzinom (tj. frekvencijom) istom kao sto je bila na telu s kojeg je poslata. Ali ako se telo s kojeg je signal poslat krece, talasna duzina primljenog signala je promenjena - proporcionalno brzini kretanja i sa znakom prema tome da li se krece prema tebi ili od tebe.

Primer sa zemlje - kad cujes hitnu pomoc kako ti se priblizava, prolazi pored tebe i onda se udaljava, sirena zvuci drugacije. Pri dolasku je frekvencija visa, zvuk je piskaviji. Pri odlasku je frekvencija niza, zvuk je dublji.

Primer iz kosmosa - kad snimis neku galaksiju koja ti se priblizava, svetlost koju primas je pomerena ka plavom delu spektra (vise energije, vise frekvencije, manje talasne duzine). Ako se galaksija udaljava, svetlost je pomerena ka crvenom delu spektra (manje energije, manje frekvencije, veca talasna duzina). S tim da se (skoro) sve galaksije od nas udaljavaju, tj. pokazuju "crveni pomak" iz cega se zakljucuje o sirenju svemira.

• +1 2
Posted

jasno.

nisam samo skontao da je povezano sa Doplerom. to mi je promaklo.

• +1 1
Posted
1 hour ago, palikaris said:

dopler efekat ali čak i da se kreće blizu brzine svetlost dimenzije mu se menjaju samo u pravcu kretanja. dakle, promeniće mu se dužina (smanjiće se) ali visina auta će ostati ista.

Posted

red shift, kao neka smena u vatrogasnoj službi

Posted
Imas dva tela koja miruju. S jednog posaljes signal na drugo i na ovom drugo taj signal stize s talasnom duzinom (tj. frekvencijom) istom kao sto je bila na telu s kojeg je poslata. Ali ako se telo s kojeg je signal poslat krece, talasna duzina primljenog signala je promenjena - proporcionalno brzini kretanja i sa znakom prema tome da li se krece prema tebi ili od tebe.

Primer sa zemlje - kad cujes hitnu pomoc kako ti se priblizava, prolazi pored tebe i onda se udaljava, sirena zvuci drugacije. Pri dolasku je frekvencija visa, zvuk je piskaviji. Pri odlasku je frekvencija niza, zvuk je dublji.

Primer iz kosmosa - kad snimis neku galaksiju koja ti se priblizava, svetlost koju primas je pomerena ka plavom delu spektra (vise energije, vise frekvencije, manje talasne duzine). Ako se galaksija udaljava, svetlost je pomerena ka crvenom delu spektra (manje energije, manje frekvencije, veca talasna duzina). S tim da se (skoro) sve galaksije od nas udaljavaju, tj. pokazuju "crveni pomak" iz cega se zakljucuje o sirenju svemira.
takoe, i kodmene isto, samo u nanosvetu, oscilacije atomskih grupa idu ka nizoj i ka vishoj energiji. nishta novo u kosmosu :dry:

@dragoljub, jeste, blueshift za kilav dzez na tuznu stranu, redshift ka zivahnim vatrogascima :hihi:

Sent from my Moto E (4) using Tapatalk

Posted (edited)

193306912_3082319041989872_8514136490214

:cry::cry::cry::cry::cry: ali re-learning chi^2 ahahaha ne mogu da prestanem da se smejem. the story of my life. proveo sam nedelju dana otkrivajuci nesto sto sam znao pre covida. znam da sam znao jer sad to ucim iz sopstvenih belezaka. da ne znam da su moje, ruku bih dao da nikada pre to nisam video.

Edited by chandra
  • 3 weeks later...
Posted

3 operating systems walk into a bar
The first says "I'm Windows. The most popular, everyone likes me and I don't mess about. I'll have a pint of lager."😃
The second says "I'm Mac OS. I'm the favourite of artists and hipsters, and I could never settle for a boring lager like Windows. Give me your hoppiest artisanal IPA!"😎
The third says "I'm Linux. I'll have some water, hops, barley and yeast please."

• +1 1