May 1May 1 Osnovala sam novi književni pravacgrizem nokte tako da se ne vidi da ih grizempijem tako da se ne vidi koliko pijemsudim o svemu tako da i dalje delujem pravičnočak dirnutoidem na posao, plaćam računevejem kao polen na društvenim mrežamasubotom kupujem povrće na pijaci, zvuči mirno alioduvek živim u otporu, grubost srbije u meniodrala je moje odbrane,ponekad usred sunčanog dana pomišljam na nasiljekoncept postoji, plana nemamstruktura dana me držidobar deo nedelje vidim smisao, umem da se radujemosim onda kada me ne razumeštada zakoračim u mrakokeanski dubok, privatno vlasništvounutrašnji terorista zna najbolje:niko me nikada nije zaista želeo, nežno voleoili nije umeo da pokaže, svejedno je na krajunije prijatno ali je toplo poznatopodseća na domovinudecenije bez zagrljaja, ja se i dalje nadamniko nikad nije stvarno voleo, nikad nećenikada ništa nisam uradila posebno dobroipak, kad padne mrak pišem pesmetamo kažem svepretvarajući se da one nisu o meninovi književni pravac, ja sam ga osnovala:pesme koje zvuče kao poziv u pomoćali pravim se da to nisupomozi mi ali tako da se to ne vidiOgnjenka Lakićević, 2025.
Tuesday at 11:395 days Ništa ti ne razumeš,moj najrođeniji blesane,uobraženi prinčešto te je život razmazio.Da znaš kolike sam noćiuznemirene i besanedrhtao kraj tvog uzglavlja,pokrivao te i pazio.Ti si za mene još uvekparče tek rođenog mesa:onaj musavko što vrištii celu kuću potresa.Ja sam te, lepoto moja,naučio da hodaš.Svima sam plaćao pićekad su ti zubi nikli.Ja sam ti dao život.Nije te donela roda.A sada smo se, odjednom,jedan od drugog odvikli,kao da sve što kažemzaista ne razumeši kao da sve sto umemti triput bolje umeš.U redu, pametna glavo.Ja sam te ljuljao, kupao,ponosio se tobom,nemušte reči sricao,i dosta svoje mladostizbog tebe sam polupaoi kad je u svet trebalonisam se zbog tebe micao,nego sam sav osedeo,moj naduvenko mili,da bi tvoj životi dani valjani bili.Danas kad rođendan slaviš,sve ću svečane tortepobacati kroz prozorna užas rodbine cele.Ti znaš: ja sam tvoj otac.Mi smo od takve sortešto ne sme da zadrhtikad odapinje strele.Možda još nije kasno.Jednom se mora sve reći:i drugarski i tužnoi grubo i srneći.Propustio sam godine.Ispustio te iz ruku.Sve tvoje slabe ocenemoljakanjem sam rešio.Večito sam se svađaokad te drugi istuku.Bio si moje mezimčei tu sam najviše pogrešio.Četrnaest ti je godinai zar te stvarno ne vređada stalno za tebe podmećemi dušu i glavu i leđa?Hoću da jasno kažeškad misliš da budeš muškarac.Zar treba i sutra da rešavamsve što ti odraslom fali?„Tata, škripi u braku…na poslu… daj za džeparac…“A ja ti i dalje pomažemjer te volim i žalim.Ne čestitam ti rođendan.Mi smo se uzalud borilii stvarali smo čuda,a ništa nismo stvorili.I evo, danas ti dajemreč roditeljsku i mušku:ako ne postaneš čovekna ovoj, tek započetojčarobnoj stazi života– moram ti razbiti njušku.Makar oženjen bio,makar u trideset petoj.Nikad te tukao nisam.To za dečake nije.Al sutra, odrasli prinče,videćeš kako se bije.Mika, za nas očeve i nas sinove.
Tuesday at 19:005 days Umoran sam. Otišao bih nekud daleko i ne bih se osvrnuo. Otišao bih nekud u žuto lišće, ko zna kuda; a kad bi neko plakao za mnom, ja bih napisao kartu: "Zbogom, idem da ozdravim."