Jump to content
IGNORED

Avijacija u Srba i regionu

nesha taxista

Recommended Posts

Posted
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/305307/Suhoj-nudi-Jatu---nove-avione
Delegacija ruskog proizvođača aviona „Suhoj“ uskoro dolazi u Srbiju i našem državnom vrhu ponudiće svoj putnički avion „superdžet 100“. Ideja je da se dva do četiri aviona ovog proizvođača nađu u floti nacionalne avio-kompanije „Jat ervejz“, saznaje „Blic“. Reč je o avionu koji košta između 24 i 26 miliona evra.
i vrlo stura tabela [u kojoj fale bar jos CASM i domet]211231tabelajat89origh.jpg
Posted

To je samo cena kupovine aviona a cena koriscenja? Citao sam da je embraer tu najbolji (mada je clanak bio u kenya airways casopisu objasnjavajuci zasto su odlucili da kupe gomilu istih, tako da uzimam sa rezervom :D )

Posted
To je samo cena kupovine aviona a cena koriscenja?
Pa to i ja pitah + domet [lepo je sto je avion jeftin, ali nije koristan ako ne moze da stigne do destinacije za koje bi ga namenio :D].
Posted

ajde jms budi dobar kao što si lep pa nam iskopaj domete za svaki od navedenih iz tabele :)

Posted
Pa to i ja pitah + domet [lepo je sto je avion jeftin, ali nije koristan ako ne moze da stigne do destinacije za koje bi ga namenio :D].
jms, od kada su cene u EUR? Nije li EADS (Airbus) maltene pukao na cenama izrazenim u dolarima a troskovima u EUR? Nisam znao da su cene otisle u EUR.Embraer, ovde ga imaju JAL (Japan Airlines) i Fuji Dream Airlines. Istina, za domace letove, dometa kao Beograd - Ljubljana.Od poznanika iz skole, koji je SAM (Strategic Account Manager), Brazilac iz Embraera za JAL sam cuo pre 3 godine da Montenegro Airlines kupuje Embraere.Tu si verovatno u pravu: domet. A cena koriscenja sto je neko pitao: pa to zavisi od broja aviona i posada za njih. Low cost Fuji Dream ima samo te avione (6 komada) i nista drugo, nema mesovite flote.
Posted
jms, od kada su cene u EUR? Nije li EADS (Airbus) maltene pukao na cenama izrazenim u dolarima a troskovima u EUR? Nisam znao da su cene otisle u EUR.
Ma, tabela je iz [lose napisanog] clanka iz novina, sa cenama prilagodjenim srpskom citaocu.
Posted

Inace, zaboravih da prokomentarisem:B735 se ne proizvodi od 1999 - ne znam sta trazi u ovoj tabeli [novih?] aviona. B736 niko nije porucio vec dve godine.Vecina avio operatera koja je menjala 737-300 [sto Jat ima] sa novim avionima je isla na 737-700. Ali ako Jat ne moze da popuni -300, nece moci ni -700.

Posted (edited)
Inace, zaboravih da prokomentarisem:B735 se ne proizvodi od 1999 - ne znam sta trazi u ovoj tabeli [novih?] aviona. B736 niko nije porucio vec dve godine.Vecina avio operatera koja je menjala 737-300 [sto Jat ima] sa novim avionima je isla na 737-700. Ali ako Jat ne moze da popuni -300, nece moci ni -700.
Nisu te cene baš najbolje, ali ajde kao orijentir...Mislim da je Montenegro pazario ovaj poslednji avion (E195) za oko 24 miliona evra na kredit i da mu je rata oko 250 000$ mesečnoInače pre jedno godinu-dve crnogorska delegacija je bila u Rusiji da gleda Suhoj 100, a pominjana je priča da CG preuzme dva Suhoja na ime nekog starog YU duga u delu koji je CG dobila...I da sa Suhojem 100 zameni Foker 100. Edited by dare...
Posted
Nisu te cene baš najbolje, ali ajde kao orijentir...
Mozda novinar ima neki svoj kurs :lol:screenshot20120205at165.png
Posted
ne razumem pitanje, sta je tu neobicno?
Pa nelogicno je to sto je za vreme leta do Beca sa drugom kompanijom imao mnogo kulturniju uslugu da ne kazem normalan izbor sok/voda/caj/kafa...Ne nije cena u pitanju...
Posted
Pa nelogicno je to sto je za vreme leta do Beca sa drugom kompanijom imao mnogo kulturniju uslugu da ne kazem normalan izbor sok/voda/caj/kafa...Ne nije cena u pitanju...
pa ja letim cesto slicnu rutu bas jatom, i dobija se standardno (kao i kada letim drugim kompanijama poput AF/LH/Swiss) sendvic i pice + kafa/caj. ako si dodatno zedan, dodatno i trazis pa ti daju sta zelis+ u zadnje vreme sam ili imao dosta srece, ili je jat popravio nivo usluge u avionuna takvim kratkim rutama u evropi jedino turkish daje nesto posebno bolje od jata, a neki od velikih su i gori (LH je katastrofa za hranu).ovo mi pre lici da im je nesto crklo pa da nisu mogli da kuvaju caj/kafu
Posted

Zaista ne znam sta se ocekuje na letu od 2 sata? Kompletan obrok? To ima u biznis klasi. Vremena kada si na letu od 2 sata dobijao kompletan obrok prosla su pre jedno 10 godina.Inace, Jatovi sendvici su skroz kul u poredjenju sa drugim kompanijama.Sto se tice pica, u ekonomskoj klasi u bilo kojoj evropskoj kompaniji za let do 2 sata dobicete jedanput sok/vodu i kafu/caj, eventualno dvaput. Dobicete MOZDA i sendvic - a mozda cete dobiti samo kikiriki, perece, cokoladicu ili neki keks/slatkis.Lufthansa na letu BG - Minhen cesto deli samo slaktise i perece/kikiriki. Austrian takodje na letu Beograd - Bec. U Swissu cete na letu Cirih - BG dobiti zimi neki sendvicic (manji od Jatovog), a leti ce vam dati Movenpick sladoled (nema sendvica).Tek na letovima od 2 i po sata i duze mozete ocekivati nesto sto lici na obrok. Npr. neku pastu toplu ili tako nesto.

Posted
Lufthansa na letu BG - Minhen cesto deli samo slaktise i perece/kikiriki.
Bude nekad i sendvic ili rice pudding.
Posted (edited)

Turkish na letu BEG-IST (95 minuta) standardno deli paket u koji ulaze: sendvič (ćuretina, pileća prsa ili vegetarijanski), salata od piletine/lososa, pakovanje slanih krekera uz salatu, i dezert (čokoladni mus ili voćni kolač). Od pića služe sokove, vino, pivo i tople napitke. Uvek će ti dati dva ako tražiš.Na letu od Praga do Istanbula, što izađe na nešto manje od tri sata, na sedištu te čeka flajer sa izborom toplih jela (3 ili 4). Sve to u ekonomskoj klasi. Na lokalnim letovima (npr. Istanbul-Bodrum, 50 minuta) dobijaš isto što i na letu za Beograd. Jedino ćerka-firma AnadoluJet deli čokoladice i lešnike za grickanje, a i to deluje luksuznije od onoga što Lufthansa daje na BEG-MUC ili Austrian na VIE-BEG.Vremena krštenih obroka za ekonomsku klasu jesu prošla ali u EU. Malo istočnije se još uvek trude oko svojih klijenata.

Edited by beowl
Posted (edited)

Mlah... prosla su i u Africi. 45minutni let Dzoberg-Gabs je pre samo par godina imao kompletan rucak + ti donesu da biras izmedju flasica odlicnog crnog i belog vina, dzonija i piva. Sada sluze samo orascice u kesici <_< No meni posto sam tako skromnih sirinskih dimenzija su mnogo bitnija sedista. Zadnje sto sam leteo mogu reci da lufthanza ima zaista udobna a kenya airways treba zaobilaziti u sirokom luku (posebno na 737). U onome ce i kinezima biti tesno.

Edited by Shan Jan