Emerald Posted Friday at 09:11 Posted Friday at 09:11 Ovo kao cuveno pomracenje sunca u Srbiji 1999 Ali stvarno pirka li, prika Live Record-breaking 715,000 power outages due to storm Gusts of 183km/h recorded at Ceann Mhása in Co Galway https://www.rte.ie/news/2025/0124/1492628-storm-eowyn/ Ono sto je najvaznije da su beskucnici, sto je problem u Dablinu zbog krize nekretnina, spaseni nocas Most people sleeping rough got a bed last night - DRHE Mary Hayes, Director of the Dublin Region Homeless Executive, said most people had a bed last night, but a small number refused. She said the free phone and outreach team have been working since early this morning and people are still coming in. She said: "We did get more or less everybody in yesterday. But regrettably, there were still a few who stayed out." Speaking on RTÉ's Morning Ireland, she said they have a contingency plan for "the worst-case scenario" in extreme weather. "We didn't even need to go into that. We had enough beds in the system last night thankfully, to accommodate everybody," Ms Hayes added.
Emerald Posted Friday at 09:15 Posted Friday at 09:15 Alarmi ce uskoro sirom Irske prestati da budu crveni i krecu ljudi na posao, satro Na jugu vec od 10 AM, Midlands i Dablin 11AM, kod draganceta 2PM, mada ne znam da li to vazi za Alster, ipak je to, nicim izazvano, UK.
Emerald Posted Friday at 10:03 Posted Friday at 10:03 Ostao sam "duzan" kako ja vidim neverovatan ekonomski uspn Irske u poslednjih 30ak godina. Za to ce mi posluziti izvestaj srpskih medija sa skorog putovanja u Dablin da bi se upoznali sa irskim razvojem pracen video prilogom Zašto je Irska obećana zemlja: Prosečna plata 3.000 evra i poslovi u izobilju (VIDEO) https://forbes.n1info.rs/biznis/zasto-je-irska-obecana-zemlja-prosecna-plata-3-000-evra-i-poslovi-u-izobilju-video/ Irska nije obecana zemlja, ima svojih problema, pre svega katastrofu sa nekretninama, narocito Dablin. Dosta ljudi ne moze da priusti krov nad glavom jer nema dovoljno nekretnina a dolazi veliki broj ljudi zbog standarda. Pitanje smestaja je bilo glavno pitanje na decembarskim izborima u Irskoj i zamalo nije pala vecina da nisu odradjene radnje prema cuvenom SInn Fein-u(politicko krilo IRA-e u raznim irskim sukobima sa UK). Ljudi bi se iznenadili kakav status ima Sinn Fein ima u R. Irskoj, odgovor je kao nekada SRS-zabrana ulaska u vlast. O tome nekom drugom prilikom. Ali, Irska je bla pojam siromastva vekovima, do pre samo 50 godina teska sirotinja iako tada u EZ(danas EU), vide se ostaci toga po Dablinu i dan danas, zarobljena u sukob sa UK oko Alstera, sa politickim nasiljem. O cemu Bono prica u uvod u suvenoj pesmi "Sunday, bloody, sunday" Svasta bi mu pripadnici IRA-e rekli na neke komentare...za vecinu njih je mir iz 1998 u Alsteru bio velika izdaja posle 30 godina borbe i stradanja ali to je druga prica. Ali poslednjih 30ak godina Irska je dozivela neverovatan ekonomski bum. Tako je Irska postala medju top 5 najbogatih zemalja sveta kada se gleda BPD po glavi stanovnika, sto je pogresno gledanje na Irsku, objasnicu zasto i kako treba da se gleda ali i kada se modifikovano gleda Irska ima vecin BDP po glavi stanovnika od UK, Francuske i Nemacke. Po meni je nekoliko razloga: 1. Dosao je pametan covek na celo ministarstva finansija koji je nasao rupe u americkom poreskom sistemu, svesno ostavljene 2. Zavrsetak "Hladnog rata" i globalizacija 3. geografska pozicija Irske 4. irska emigracija u USA 5. engleski jezik Kao sto se moe videti nema nekog velikog rada 2
Emerald Posted Friday at 10:17 Posted Friday at 10:17 Zasto Irska nema BDP koji se prikazuje, pa zato sto su HQ velikih americkih kompanija, a sada i azijskih, za Evropu koncetrisane u Dablinu, narocito posle Brexit-a. To znaci da se dosta novca samo provuce kroz Irsku, bilo je tako ali sada nije toliko, sada imaju drugu semu Oko 30% irskog BDP mora da se "izreze" da bi se dobila realnija slika, zato se koristi vise GNI jer on iskljucuje "strne investicije" i izvlacenje novca stranh kompanija iz svake zemlje, isto je srpski BDP iz tog razloga "precenjen". https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_income Ali kada se GNI racuna po glavi stanovnika Irska je opet medju top 5 ali su manje razlike Problem "precenjenog" BDP je bio veliki uzrok velike krize u Irskoj 2008-2011, kada su Nemci naterali Irce na neke stvari i nazvali ih PIIGS, koje im Ircu nisu zaboravili. Jedan od razloga velike krize sa nekretninama je upravo kriza 2008-2011 jer je bilo sve stalo sa gradnjom. To se zove nazvali "Leperchaun economy" https://en.wikipedia.org/wiki/Leprechaun_economics Zato danas Irska nacionalna banka i Ministarsrtvo finansije drugacije racuna ekonomske pozicije Irske u odnosu na BDP, da bi imali uvid u realno stanje privrede. Takodje zbog velikog budzetskog suficita prave specijalne nacionalne fondove da se ne ponovi 2008-2011 kada dodje nova ekonomska kriza. 2
Emerald Posted Friday at 10:36 Posted Friday at 10:36 Sto se tice mesta mog boravka, jos jedna cuvena Posto sunce sija i vetar manje pirka, mora nesto da se radi. Pozdrav za sve i izvinite za neke greske pri pisanju u brzini npr. Sin Feinn 3 1
fargo Posted Friday at 11:41 Posted Friday at 11:41 2 hours ago, vladavsnarod said: Republikanci, kako ste prošli sa olujom? Mi dobro, bio je jaci vetar, ali nema stete na kuci. Po koje sruseno drvo po gradu. Pas spavao sa nama, deca nisu ni cula. @dragance kako si ti? 1
dragance Posted Friday at 11:50 Posted Friday at 11:50 Ja sam dobro, struje ima, ali okolo je haos. Autoput zatvoren do Bangora zbog drveća, jedan kuća se urušila, i mnogo krovova otišlo. Ipak, ovo mi je najžešći video! Najsrećniji čovek na svetu jutros! 1
fargo Posted Friday at 12:05 Posted Friday at 12:05 I mi imamo struje https://www.facebook.com/100047609370771/posts/1117827693147533/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v Ovo je sve gde trenutno nema, kazu da ce im trebati i do nedelju dana da poprave
slepa živana Posted Friday at 19:04 Posted Friday at 19:04 8 hours ago, Emerald said: Sto se tice mesta mog boravka, jos jedna cuvena ova pesma je toliko dobra da čak i u izvođenju ortodoks keltsa zvuči super ako bi ikad u životu uspela da je otpevam celu, sigurno bih se na kraju onesvestila ovaj se nije ni oznojio 2
dragance Posted Friday at 19:40 Posted Friday at 19:40 @fargo @Emerald Daj sredite se za kratak put vozom do Belfasta. Vodim vas u moju jazbinu Maddens gde je ovakva svirka 3 puta nedeljno minimum - usput i najbolji Guinness u gradu (i šire), a košta samo £5! 1
fargo Posted Friday at 20:08 Posted Friday at 20:08 o, hvala @dragance❤️ ja apliciram za drzavljanstvo u avgustu, ceka se posle toga jos godinu-dve. Zmu svako malo ide tamo, ali nece da moze bez mene😄 Ali ti si dobrodosao kod nas na domacu pitu😊 1
fargo Posted Friday at 20:11 Posted Friday at 20:11 Btw, ja sam, tek kad smo dosli ovde, pocela da pravim srpska jela. Sad zavijam sarme, mesim kiflice, pogace, sta oces Sta ti je nostalgija😄
Engineer Posted Friday at 20:45 Posted Friday at 20:45 Nije to nostalgija, to prihvatanje činjenice da severno od Balkana ne treba jesti lokalnu hranu ni kad je džabe 1
Recommended Posts