Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

If buying isn't owning, piracy isn't stealing?

Featured Replies

Sve je više ovakvih slučajeva:

732769731_3501116016729612_4587199916871

Tu su i situacije kada neka država padne pod sankcije, pa npr. Steam pogasi naloge svima iz tih država i igranje plaćenih igara bude onemogućeno.

U eri striming servisa, gde korisnici lako pristaju na komociju korišćenja digitalnih proizvoda bez preuzimanja i nabavke sadržaja, ovakvih stvari će biti sve više iz više razloga - sankcija, problematike autorskih prava i prava intelektualne svojine, sporova između proizvođača sadržaja i striming platformi i raznih drugih okolnosti.

Ima li leka? Kako korisnici efikasno da se zaštite od ovakvih situacija i da ono što su platili mogu da koriste isto kao što su koristili kasete i diskove i da li će se velike kompanije uopšte baviti tim stvarima? Ja očekujem izmene propisa i odluke sudova koje će štititi korisnike, ali ne u skorije vreme, kao i uvek po sličnim pitanjima.

Da li je piraterija i dalje najefikasnije rešenje? Ovo posebno imajući u vidu da je sve manje sadržaja koji je dostupan u fizičkom obliku. Najbolji primer je novi GTA koji neće doći na diskovima ni u fizičkim pakovanjima, jer će se u njima nalaziti kod za instalaciju igre, a ne diskovi.

Edited by napadaj

• napadaj changed the title to If buying isn't owning, piracy isn't stealing?

Striming je iznajmljivanje, ja ga bar tako kapiram, prakticno princip biblioteke ili video kluba. I imas pristup dokle god imas vazecu clanarinu ili pretplatu.

Ali ako si nesto kupio to je onda druga prica. Sramota je to sto rade, posebno ako je nesto bilo jasno definisano u startu kao kupovina, a ne striming/iznajmljivanje. A moralo bi biti jasno.

22 minutes ago, napadaj said:

732769731_3501116016729612_4587199916871

Dobro je ovo play has no limits ispod ovakve objave. Nehotice troluju sami sebe.

29 minutes ago, napadaj said:

Ima li leka?

Pa najbolji lek ubedljivo je čvrst prenosivi medij ja sma zaluđen kupovinom 4k diskova već dve, dve i po godine i ne popušta me ni najmanje (ne bih da se hvalim ali sumnjam da neko ima jaču kolekciju u SRB) i srećan sam što mogu da gledam kad i šta god hoću u najboljem mogućem kvalitetu. Taj najbolji mogući kvalitet je ujedno i glavni razlog zašto sam počeo da ih kupujem ali i "običan" blu-ray disk je neuporediv sa bilo kojim striming kvalitetom a oni su dostupni po par eura samo da se malo zagrebe.

Da li je jeftino, nije, da li vredi, vredi mi apsolutno svakog dinara.

Ovo sa sony-jem se desilo milion puta već u USA gde često prodajem digitalne kodove koji idu sa 4K diskovima gde ljudi praktično prave sami svoje digitalne biblioteke, i i tamo se dešava da samo sevne obaveštenje "ovi filmovi više nisu dostupni jer su istekla licencna prava..." i sl.

Edited by Mil@n

45 minutes ago, Mil@n said:

Pa najbolji lek ubedljivo je čvrst prenosivi medij ja sma zaluđen kupovinom 4k diskova već dve, dve i po godine i ne popušta me ni najmanje (ne bih da se hvalim ali sumnjam da neko ima jaču kolekciju u SRB) i srećan sam što mogu da gledam kad i šta god hoću u najboljem mogućem kvalitetu. Taj najbolji mogući kvalitet je ujedno i glavni razlog zašto sam počeo da ih kupujem ali i "običan" blu-ray disk je neuporediv sa bilo kojim striming kvalitetom a oni su dostupni po par eura samo da se malo zagrebe.

Da li je jeftino, nije, da li vredi, vredi mi apsolutno svakog dinara.

Ovo sa sony-jem se desilo milion puta već u USA gde često prodajem digitalne kodove koji idu sa 4K diskovima gde ljudi praktično prave sami svoje digitalne biblioteke, i i tamo se dešava da samo sevne obaveštenje "ovi filmovi više nisu dostupni jer su istekla licencna prava..." i sl.

Svaka čast!

Ja već neko vreme self hostujem od kuće Jellyfin za video streaming, Navidrome za muziku, etc...

Em mogu da imam dostupnu svoju kolekciju od bilo gde, em ne zavisim od pretplata više gde bih morao da dajem stotine evra godišnje...