Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Andaluzija

Featured Replies

Lik sa drugog foruma

Ja bio krajem septembra u Sevilji i Kadizu po 5 dana, bili u Kordobi na dan. U Sevilji sam bio na praksi pre 11 godina na 3 meseca pa sam hteo da je posetim opet. Ako te nešto konkretno zanima pitaj.

Za Sevilju auto nikako, ali ni pod tačkom razno. Parkinga nema, ako i imaš garažu u smeštaju, hotelu, džaba ti jer nećeš moći da se parkiraš tamo gde si krenuo. Mi smo koristili par puta Bolt ali je sve relativno blizu pa smo išli peške uglavnom, sa detetom od godinu dana.

Ja sam sve ulaznice rešavao dan unapred, i za sve ih je bilo. Alhambra jeste najpopularnija i ume da bude gužva pa treba kupiti ranije (tamo sam bio pre 11 godina). U Sevilji ima svašta da se vidi, Metropol parasol, najveća drvena građevina na svetu (u momentu kada sam prvi put bio tamo), kao pečurka gde se možeš popeti i šetati, razgledati grad. Obavezno uzeti kartu pred sumrak, da budete gore recimo sat vremena pre nego što pada mrak, tada je pogled najlepši i možeš baš lepe slike da napraviš. La Giralda, katedrala u Sevilji, isto prelep pogled, ogromna je. Real alcazar, letnja rezidencija kralja, ogromno je i treba baš puno vremena, krenite ranije. Jedno veče na flamenko, ima muzej flamenka i imaju i predstavu, nije loše ali meni je bilo bolje u La Carboneria, relativno malo mesto, nema rezervacija, sedneš ako uspeš negde bliže bini i uživaš. Imaju nekoliko predstava svako veče, besplatan je ulaz, zabranjeno snimanje i fotografisanje. Mnogo dobro iskustvo. Plaza de España, ogroman trg, okružen malim kanalom, može da se iznajmi čamac da se provozaš kanalom, jako je zanimljivo. Pored je ogroman park, lepo je za prošetati, a zatim iza toga akvarijum, nije nešto baš Vau ali je ok za obići. Jedan dan prošetajte po Triani, to je zapravo mesto gde je nastala Sevilja. Inače Sevilja je stara tipa 2800 godina.

U Kordobi se obavezno ide u Mesquitu, Kadiz ima takođe neki veliki toranj, sad sam zaboravio tačno kako se zove, i naravno 1000 parkova i plaža. Idite na plaže prema otvorenom moru, lepša je voda, čistije je. Naravno, ne verujem da ćete moći da se kupate, ja se kupao 30.9. [emoji4] Da, u Kadizu obavezno na pijacu, nerealan doživljaj šta sve možete tamo da nađete i kupite, uzmite neke morske plodove ili svežu tunu, i odnesete pored da vam ih pripreme i da jedete. Pored pijace ima nekoliko kioska gde prodaju vrh ćurose, 1e 100g, uzmite za uz kafu nekad.

• 1 year later...
  • Replies 87
  • Views 223
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

3 hours ago, Peter Fan said:

Inace, idemo pocetkom jula u Algarve i Andaluziju (Sevilja, Granada), ali da li vrijedi bivakovati na Costa del Sol? Ima li ko iskustva iz Malage ili Marbelje?

Mnogo je tad toplo u Andaluziji, Gradanada i zbog svog polozaja ima nezgodnu mikroklimu. Nju najkasnije u junu i najranije u septembru.

8 hours ago, I*m with the pilots said:

Mnogo je tad toplo u Andaluziji, Gradanada i zbog svog polozaja ima nezgodnu mikroklimu. Nju najkasnije u junu i najranije u septembru.

hvala na upozorenju. Nazalost, druge obaveze nam tako diktaraju, a Alhambru cu posjtetiti, pa makar svi pozijevali kao pilici :-)

8 hours ago, bags said:

Mislim da je Sardinija puno skuplja.

Moguce. Cijene kojih se sjecam su vjerovatno drugacije usljed inlfacije u zadnjih par godina.

Alhambru rezervisi unapred, da ne bi prosao kao ja koji sam pokusao da kupim dan za sutra i naravno nisam uspeo.

Sad imam izgovor da opet odem u Andaluziju 😃

1 hour ago, Peter Fan said:

hvala na upozorenju. Nazalost, druge obaveze nam tako diktaraju, a Alhambru cu posjtetiti, pa makar svi pozijevali kao pilici :-)

Da se preziveti, inace ne bih pisala ovo :laugh:.

Tada je bilo oko 40C (juli), ali je klima OK, nije zapara. Mozete da uzmete bus sa tur-operaterom iz Malage (staje u centru - stari grad) jer u Alhambri imaju fast pass prolaz za ture i nema smaranja sa parkingom, Imaju pauzu ood oko 3 sata u Granadi koju mozete da provedete kako zelite. Imaju neki dil i sa lokalnim restoranom za rucak, ali to se rezervise uz turu. Sasvim je dobar.

Pokusala sam da pronadjem cenu, ali ipak je proslo oko 5 godina. Vredi novca, a vama je tura na engleskom OK. Morate da imate pasose sa sobom. Ne secam se tacno zasto.

Edited by Moonwalker

49 minutes ago, Milosh76 said:

Alhambru rezervisi unapred, da ne bi prosao kao ja koji sam pokusao da kupim dan za sutra i naravno nisam uspeo.

Sad imam izgovor da opet odem u Andaluziju 😃

Eo kupio za pocetak februara :laugh:

• 3 weeks later...

Da se lagano odjavljujem sa ovog paklenog putovanja, pa za par sati na 727 8 max, nazad u Berlin.

Malaga - dve noci, jedan i po dan: dovoljno za casual odlazak do brda mada sam siguran da ima još dosta toga da se vidi. Leti verovatno nikada zbog koncentracije turista i vrućine.

Granada - došli ujutru, obišli Alhambru, prespavali, obišli dva vidikovca i par crkvi. Možda Sierra Nevada ili još dan i po, za laganiju šetnju. Nastavili.

Cordoba, došli predveče, jeli, obišli mosq/crkvu i most, par ulica okolo, spavali. Probudili, ušli u mosq/crkvu, videli most i reku danju, par ulica, možda jos dan i po. Nastavili.

Sevilja - došli predveče, pokisli, jeli, pokisli, malo šetali, predstavio novi trend zvani "kesa preko čarape pa u patiku". Sutradan se smorili pa je žena otišla da šeta a vratila se sa kesom u patikama. Eto ne znam, bez 4-5 dana, onako laganih. Grehota.

Na kraju krajeva, kao da sam bio u istom gradu 6 dana, samo spavao u različitim hotelima i pili i jeli a ostali onako kako naleti. I zašto su vozovi toliko skupi. I baš je lepo kad koristiš latino španski pa kreneš da naručuješ treće pivo sa "me regalas una cerveza porfa" a onda oni krenu da donose na račun kuće. Dok ne ukapiraš pa se vratiš na izvorni. (Me regalas u latino španskom znači "donesi još jedno", originalno je regalo/poklon "(po)časti me jednim pivom")

• 5 months later...

450261044_355046434281246_21221021642190

Kako da se ne zaljubis u Spaniju, Andaluziju i Malagu!?

• 2 weeks later...
On 25. 1. 2024. at 11:14, Peter Fan said:

Ipak preglasan od ostatke familije, pa nam je izlet iz Algarva u Andaluziju trajao samo 3 dana i to proveli u Sevilji i Rondi.

Odusevljen sam Andaluzijom, odnosno onim ruralanim kontinentalnim dijelom. Sve ono sto bi Hercegovina mogla biti, a nije. Sevilja takodje izuzetna, i pogotovo u kontrastu sa Bacelonom od lani. 

image.thumb.png.4d0c03407e5a651baf7badbd13189f3d.png

Spoiler

image.thumb.png.7598152573df7e5a3a501dd6ae37cc25.png

On 25. 1. 2024. at 12:22, Moonwalker said:

Morate da imate pasose sa sobom. Ne secam se tacno zasto.

Ne moraju pasosi, moze i licna karta (barem su nama u Alcazaru dozvoli).  Vjerovatno da se poveca bezbjednost.

9 minutes ago, Peter Fan said:

Odusevljen sam Andaluzijom, odnosno onim ruralanim kontinentalnim dijelom.

Jeste divna. Oni nepregledni prostori pod maslinjacima. A na visini bude i vetra koji pirka, pa se i vrucina nekako lakse podnese. Bice leta i ubuduce, i razlog da se dodje opet. Iako iz Amerke nije jednostavno, a verovatno i kosta poprilicno. Ne znam kolike su temperature bile ove godine, kad sam ja bila bilo je dobrih 40 i kusur preko dana.

14 minutes ago, Moonwalker said:

Jeste divna. Oni nepregledni prostori pod maslinjacima.

Da. I znas sta me jos fasciniralo? Malinjak, vinograd i zhitiste jedno do drugog.

Da me ne mrzi da ucim jezik, vjerovatno bih se preselio zivjeti tamo u penziji.

14 minutes ago, Moonwalker said:

A na visini bude i vetra koji pirka, pa se i vrucina nekako lakse podnese. Bice leta i ubuduce, i razlog da se dodje opet. Iako iz Amerke nije jednostavno, a verovatno i kosta poprilicno. Ne znam kolike su temperature bile ove godine, kad sam ja bila bilo je dobrih 40 i kusur preko dana.

Nama se potrefilo oko 30-ak stepeni u Sevilji, a gore u Rondi nije bilo vise od 28. Super prijatno.

Glede cijena, Sevilja je bila jeftinija nego Beograd za isti nivo smjestaja i restorana. Takodje, cini mi se da je i gorivo jeftnije.

30 minutes ago, Peter Fan said:

Da. I znas sta me jos fasciniralo? Malinjak, vinograd i zhitiste jedno do drugog.

Da me ne mrzi da ucim jezik, vjerovatno bih se preselio zivjeti tamo u penziji.

Izgleda da klima  pogoduje za sve te. Imaju dosta vode koja se rekama sliva sa Pirineja, visoravni, more je blizu. Taman dole imaju citave kolonije Britanaca i Skandinavaca penzionera. Ako pocnes sad, do penzije si se kvalifikovao.

30 minutes ago, Peter Fan said:

Glede cijena, Sevilja je bila jeftinija nego Beograd za isti nivo smjestaja i restorana. Takodje, cini mi se da je i gorivo jeftnije.

To verujem. Cene u Srbiji su sumanute za lokalni standard. Hrana pogotovo, smestaj imam svoj, tako da bolje i da ne znam. Kad bi detaljnije komentarisala vuklo bi na ona politika pdf. Necu da djubrim temu.

Mislila sam vise na to da sam dolazak u Evropu predstavlja ozbiljan finansijski trosak. Doduse nisam pratila kako je dolar prema evru. Zapazila sam da je dosta Amerikanca u Evropi ove godine od proleca ka letu.

Edited by Moonwalker

• 1 year later...

Pas!