March 28Mar 28 To nije pravna pomoć prema sadržini aktivnosti koju vrši operater tog sajta. To je samo objavljivanje, bez transformativnog elementa, bez primene prava na činjeniceDa laik ide sa nekim svojim problemom na taj isti sajt sa mišlju da će na njemu nešto naći što će mu pomoći za situaciju u kojoj se nalazi, to opet nije pravna pomoćPostojanje pravne pomoći ne zavisi od toga ko je sa druge strane. Kada jedan advokat zastupa drugog, to je isto pravna pomoć
April 19Apr 19 Skeptičan sam po pitanju razvoja usko specijalizovanih AI modela za pojedine oblasti.Mislim da ne mogu da pruže preterano bolje iskustvo od opštih modela koje razvijaju kompanije poput Gugla, Open AI i Antropika, a da će cena korišćenja tih specijalizovanih modela biti xy puta veća. Gemini, Claude, Chat gpt su trenirani na nezamislivim količinama podataka i teksta i mislim da manje kompanije tome ne mogu da pariraju. Još veća razlika je u količini novca kojim te kompanije raspolažu, a koje ulažu nemilice u hardver i data centre, tako da će se razlika na tom planu povećavati vremenom.Pritom, opšti modeli uopšte nisu loši za pravo, medicinu i druge oblasti, kao što se misli. Samo je potrebno znati uneti dobar prompt i dati mu tačne izvore gde da gleda, da ne bi širio nepotrebno priču. Meni jako koriste.A što se tiče upotrebe u našim sudovima, mislim da ćemo morati da čekamo novu generaciju sudija. Uopšte ne mogu da zamislim da neki trenutni sudija recimo iz Višeg suda u Beogradu koristi AI. Možda neke mlade sudije po osnovnim sudovima.
April 19Apr 19 Kad smo već ovde...Advokatska akademija AKS će 18. maja organizovati tribinu o AI u pravu, trebali bi da dođu veći domaći provajderi pravničkih AI, pa ako neko bude zainteresovan...
April 25Apr 25 E malo "upadam" u ove teme....Palo mi na pamet kako će da se rešava kad npr. dodje do nekog falsifikovanja audio, video ili tako nekog materijala uradjenog putem AI.To se traži veštačenje (ako se to tako zove) i ako da, jesmo li mi spremni u smislu obučenosti tih veštaka...?
April 25Apr 25 https://aks.org.rs/aks/wp-content/uploads/2026/03/Branic-broj-1-2026..pdfprvi članak je o AI, nisam citao
June 7Jun 7 Vidim da nešto svi vrište da su "novi apdejti u Claude "izbrisali ceo jedan sektor u pravnoj struci".Zna neko nešto o tome?