Jump to content

Kad je jedan grad grad

Featured Replies

Ok je Sofija, skoro sam bio.

U poređenju sa Beogradom fale reka, utvrđenje, ovako kad se pogleda površina. To nekako gradovima kao što je Beograd daje šarm.

S druge strane kad se pogleda ispod površine, metro je fino razvijen, pristupačan, ide čak i do aerodroma.

Prosjaka i kurvi nije bilo.

• Replies 62
  • Views 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• pa sta znam... ja bih rekao da ima gradova i gradova... ima malih, ima velikih, ima ruznih, ima lepih. al ne bih se usudio reci da skoplje, sarajevo, subotica, novi sad, kragujevac, nis, split... da n

• Kampokei
    Kampokei

Dubrovnik je ubedljivo najlepsi grad bivse Jugoslavije, ali ozbiljna provincija, jos od 19. veka. Prove me wrong. Sarajevo je zanimljivo po toj geografskoj blizini mahale prigradskog mentaliteta i c

• makaronee
    makaronee

vidiš, savremeni majstor je postovao neke regulacione linije / ravni fasade, karniz pre svega. usput je promišljeno napravio pauzu na spoju sa starijom komšinicom, gde je udenuta reklama. u plastici j

Posted Images

Zaboravismo regionalno Ljubljanu, koji je najljepši za živjeti i to mnogo šire od EX YU.

Tirana ozbiljnim koracima napreduje. Pominjan je Bukurešt, ali ne i još dvije rumunske lutke od grada. Temišvar, koji postaje i ozbiljni univerzitetski centar, kao i Arad kojeg vrijedi posjetiti, a iz Srbije je baš blizu.

I na kraju Subotica koja je bila prelijepa varoš, mada vele da je bilo dosta rikverca. Nisam bio par decenija, a bila mi je preslatka.

Od manjih hrvatskih gradova, Osijek, Zadar, Samobor, dok Rijeku brojim u velike.

Podgorica, paradoksalno, komforna za živjet, za posjetiti ne baš atraktivna.

Gradovi su kao neka živa bića sa usponima i padovima. Nekad se ljudi doseljavaju kada grad nudi prilike, pa grad raste. Pa bude stagnacije, pa pada kada odlaze.

Čak to važi i za djelove grada. neki djelovi grada demografski ostare, budu maltene bez djece, škole poluprazne... A u istom gradu negdje krene da buja život.

Zanimljivo, svakako.

Edited by milfisland

On 2. 7. 2025. at 20:07, milfisland said:

Tirana ozbiljnim koracima napreduje.

Deluje da Tirana ima solidnu novogradnju, i svakako zanimljiviju nego Beograd. Drugar arhitekta mi kaze da je Ediju Rami bas stalo da velika arhitektonska imena tamo grade. Kaze on: "Skoro su tamo gradili [ime arhitektonskog studija], oni su omiljeni studio Breda Pita..." lolol

S druge strane, videh da su napravili u soliter u obliku - Skenderbega. To mi je ipak malo trash (kao sto mi se i sam Rama cini malo trash ponekad, kao kad klekne kad docekuje Giorgiu Meloni npr).

Нема већег треша од оних античких лудорија у Скопљу.

1 hour ago, Kampokei said:

Deluje da Tirana ima solidnu novogradnju, i svakako zanimljiviju nego Beograd. Drugar arhitekta mi kaze da je Ediju Rami bas stalo da velika arhitektonska imena tamo grade. Kaze on: "Skoro su tamo gradili [ime arhitektonskog studija], oni su omiljeni studio Breda Pita..." lolol

S druge strane, videh da su napravili u soliter u obliku - Skenderbega. To mi je ipak malo trash (kao sto mi se i sam Rama cini malo trash ponekad, kao kad klekne kad docekuje Giorgiu Meloni npr).

Edi Rama je inace slikar

IMG_20250701_093847.jpg

1 hour ago, Kampokei said:

Deluje da Tirana ima solidnu novogradnju, i svakako zanimljiviju nego Beograd.

frisko sa gradnje>

Gradnja
No image preview

Obišli smo Tiranu: Evo kako danas izgleda arhitektura alb...

Izveštaj sa terena: Kako je politička volja uz podršku struke pretvorila albansku prestonicu u arhitektonsku laboratoriju. Nakon vrlo interesantnog i veoma čitanog prvog dela teksta, morali smo da...

Ne znam, nekako pratim onu harperovu definiciju da postaje grad onog trenutka kada mozes da se izgubis u njemu usled mentaliteta ljudi koji zive u tom gradu.

Rodjen sam u Beogradu i proveo sam tamo dobar deo zivota ali takodje imam i sada vec dugogodisnje iskustvo zivota u Subotici koja je po definiciji grad jelte.

Ne moze, nema stanovnistvo mentalitet grada. Svi se tu nesto poznaju, plase da strce, svaka alternativa ili iskakanje se sa prekorom osudjuje. Svi se nesto stalno preipituju i odmeravaju kao neke babe. Krenes kroz grad i garantovano ces videti bar dvoje do troje ljudi koje poznajes ali eto nikako nisi hteo da ih vidis mozda...

Grad mora biti dovoljno velik da u njemu mozes da se izgubis. Ne nuzno namerno. Ali da ima, taj jedan mozda i uzasan momenat gde si nebitan gomili ljudi oko sebe. Ono, ne poznaju te i ne zanima ih kako izgledas i cime se bavis. To je istovremeno i oslobadjajuce u neku ruku. Ali to je nesto sto nije iskljucivo vezano za velicinu grada i broj ljudi u njemu, moze biti samo i do ponasanja ljudi koji tu zive. Ako imaju tu opustenost, taj neki vajb slobode, mene to odmah asocira na grad.

Mozda je malo bzvz definicija, ali tako ja to kontam iz svog iskustva...

On 15. 6. 2025. at 17:07, adam said:

ne moze se ni obuci ako nisi burzuj pa kupujes u buticima za turiste i kolenovice.

Šta su kolenovići?

Edited by eumeswil

1 minute ago, eumeswil said:

Šta su kolenovići?

plemstvo, vlastela, staaaaaaaare familije.

11 hours ago, Downforce said:

Grad mora biti dovoljno velik da u njemu mozes da se izgubis. Ne nuzno namerno. Ali da ima, taj jedan mozda i uzasan momenat gde si nebitan gomili ljudi oko sebe. Ono, ne poznaju te i ne zanima ih kako izgledas i cime se bavis. To je istovremeno i oslobadjajuce u neku ruku. Ali to je nesto sto nije iskljucivo vezano za velicinu grada i broj ljudi u njemu, moze biti samo i do ponasanja ljudi koji tu zive. Ako imaju tu opustenost, taj neki vajb slobode, mene to odmah asocira na grad.

Jel moze primer nekog grada, koji je mali, a zadovljava ovaj uslov da bude grad ?

Meni se cini da to ne postoji, tj potrebna je masa da bi ovaj uslov bio zadovoljen.

Cak neki kazu da i u NS ne mozes da se izgubis na taj nacin, tj jedini grad je BG.

Mada bih ipak i dopunio malo moj prethodni post.

Postoji i taj neki infrastrukturni momenat koji bi trebao da prati velicinu grada da bi on bio grad zaista. I taj momenat mora pratiti broj ljudi sa mentalitetom koji sam vec pomenuo.

Javni prevoz, metro, aerodrom, saobracajnice...bolnice, domovi zdravlja... Sve prosto mora ispratiti broj stanovnika u njemu.

Beograd se tu jako napreze vec duze vreme.

I slazem se isto sa konstatacijom da je sve ovo prilicno dinamicno. Neki grad moze izgubiti taj vajb urbanosti time sto ce zbog nekih drugih problema poceti da gubi stanovnistvo, dobija neko drugo i sl.

Meni je Beograd odavno postao u smislu infrastrukture Kaludjerica sa zgradama. Zato sam i emigrirao odatle prakticno.

1 minute ago, brusli said:

Jel moze primer nekog grada, koji je mali, a zadovljava ovaj uslov da bude grad ?

Meni se cini da to ne postoji, tj potrebna je masa da bi ovaj uslov bio zadovoljen.

Cak neki kazu da i u NS ne mozes da se izgubis na taj nacin, tj jedini grad je BG.

NS jeste. Oseti se. Iako se i on infrastrukturno jako napreze i pravi na budalastinu.

Tu negde oko 300-500 hiljada ja bih rekao.

Ја сам се једном изгубио у Жаркову

Spoiler

још увек вучем трауме

Bio sam u zadnje vrijeme dosta u Švici i nekako mi se činilo dok sam bio tamo da je (barem vizuelno) tamo svaki grad grad, a nisu baš neki velegradovi. Geneve, Zurich, Bern, Lausanne, Luzern.... Posebno Lausanne.

I svi bez obzira na veličinu imaju cijelu gamu nadzemnog javnog prijevoza, od praktički vicinalne željeznice sve do trolejbusa.

3 hours ago, Downforce said:

NS jeste. Oseti se. Iako se i on infrastrukturno jako napreze i pravi na budalastinu.

Zivim ceo zivot u NS, poslednjih 25 godina mislim da nisam slucajno sreo poznanike i prijatelje u gradu vise od 10 puta, a mislim da je 5 pribliznija cifra... A konstantno sam negde ili se setam po centru ili po trznim centrima...

Dakle, taj kriterijum se ispunio...

Ono oko toga da ne možes da se izgubis, odvedem te na Adice i ostavim bez navigacije, sretno ti bilo... fantom