June 15Jun 15 E jebi ga, sad ni Beograd nije grad. Ljudi mu cesto spocitavaju arhitekturu, a meni je BG jedan od zanimljivijih gradova Evrope ako gledamo ono sto je izgradjeno tokom 20. veka. Sto ne postoje ambijentalne celine, boze moj, stvar ukusa. Nekome, kao meni, pod konac upeglane zgrade iste spratnosti i stila mogu da deluju opresivno. Nekada ce lepa zgrada da izgleda jos lepse ako je neka ruzna pored nje, a to je u Beogradu vise nego cest prizor. Dalje, bez zelje da namerno zvucim kontroverzno, ali veliki grad mora da bude i leglo nekog ajde da to nazovemo primitivizma. Tesko da budes metropola bez da u tebi ne obitava i ozbiljna dziberica, i to kao solidan procenat stanovnistva (u kom velikom gradu je to pak drugacije?). Veci problem Beograda je kvalitet ljudi koji su otisli, nego oni koji su ostali ili dosli.
June 15Jun 15 22 minutes ago, Kampokei said:Ljudi mu cesto spocitavaju arhitekturu, a meni je BG jedan od zanimljivijih gradova Evrope ako gledamo ono sto je izgradjeno tokom 20. veka. Sto ne postoje ambijentalne celine, boze moj, stvar ukusa. Nekome, kao meni, pod konac upeglane zgrade iste spratnosti i stila mogu da deluju opresivno. Nekada ce lepa zgrada da izgleda jos lepse ako je neka ruzna pored nje, a to je u Beogradu vise nego cest prizor.Архитектура Бг-а у једној слици
June 15Jun 15 Beograd je velegrad za Sofiju. U svakom mogućem smislu.Bio tamo prije desetak dana. Težak krš, cijela Bugarska je tuga ozbiljna.
June 15Jun 15 Нисам био у Софији никад али кад год играм geoguessr рецимо и баци ме тамо, прва помисао ми буде ‘ово је исти Београд’.Архитектура делује баш слично, не знам за овако неки вајб и то, вероваћу колеги горе. Београд има огромну предност у виду река то је сигурно.
June 15Jun 15 30 minutes ago, johan nagel said:Архитектура Бг-а у једној слици vidiš, savremeni majstor je postovao neke regulacione linije / ravni fasade, karniz pre svega.usput je promišljeno napravio pauzu na spoju sa starijom komšinicom, gde je udenuta reklama.u plastici je preuzeo temu beletaža a nadstrešnicu počeo pod 45 (u planu), e da ne bi naštetio celovitom izgledu postojeće kuće.sve se to intuitivno čita prolaznikom, kome najpre imponuje bogata ornamentacija ex-jugoeksporta,ali se ona takvom i prikazuje pomoću vešto oblikovanog konteksta.
June 15Jun 15 18 minutes ago, johan nagel said:Нисам био у Софији никад али кад год играм geoguessr рецимо и баци ме тамо, прва помисао ми буде ‘ово је исти Београд’.Архитектура делује баш слично, не знам за овако неки вајб и то, вероваћу колеги горе. Београд има огромну предност у виду река то је сигурно.Pa zapravo i liče malo, samo Sofija liči na Beograd 93 sa sve prostitutkama na ulici, kajlama i odsustvu bilo kakvog vida plaćanja sem u kesu. Ne svuda, naravno, ali u značajnom broju kafića i restorana.Pisao sam o tome na temi o putovanjima.Rumunija je sasvim drugi svijet.
June 15Jun 15 Јбг тако и ови Руси кажу да им Бг личи на Москву / Питер из деведесетих.Рецимо то за кеш је баш индивидуално, капирам да је 2025 и да људи воле да плаћају картицама и смета им кад не могу, али ја рецимо не бих ни приметио ту аномалију.Кажу да је и у Берлину рецимо исто мука с тим (још један град у којем нисам био).
June 15Jun 15 2 hours ago, BWA said:Beograd je velegrad za Sofiju. U svakom mogućem smislu.Bio tamo prije desetak dana. Težak krš, cijela Bugarska je tuga ozbiljna.Slažem se za Sofiju, ali meni je s druge strane u Bugarskoj Plovdiv ostavio izuzetno lep utisak. Sve počinje od samog položaja grada, preko impresivnog rimskog teatra, koji je najpoznatiji, ali daleko od jedinog arheološkog nalazišta u gradu(Plovdiv je izuzetno bogat po ovom pitanju)do starobalkanske arhitekture i njihovog autohtonog eklekticizma. Staro gradsko jezgro je lepo obnovljeno, od kaldrmisanih ulica do fasada, pri čemu je očuvana autentičnost.Kada uporedim veće gradove kod nas, osim Beograda, kao što su Novi Sad, Niš i Kragujevac, situacija je interesantna. Novi Sad je pretežno nasledio urbanu matricu Austro-Ugarske monarhije. Iako postoje objekti izuzetne arhitekture između dva svetska rata, poput Banovine i Tanurdžićeve palate, osnovni oblik i duh grada su oblikovani tokom austrougarskog perioda. S druge strane, ono što je iskljucivo nasih ruku delo, Niš i Kragujevac, koji bi trebalo da budu pandan Plovdivu, po meni ne mogu da se mere sa istim.
June 15Jun 15 Popular Post pa sta znam... ja bih rekao da ima gradova i gradova... ima malih, ima velikih, ima ruznih, ima lepih. al ne bih se usudio reci da skoplje, sarajevo, subotica, novi sad, kragujevac, nis, split... da ne nabrajam nisu gradovi. naravno da su gradovi. ako ima dovoljno ljudi i sadrzaja koji zadovoljavaju potrebe tih ljudi - grad je. sadrzaja tipa parkovi, izletista, stadioni, kafane, pozoriste, bioskop, koncerti, bazeni... stagod. mi, cini mi se, rangiramo gradove po starosti i po tome da li i koliko takozvane visoke kulture ima. pa ako nema balet - nije grad. ako nema kamerni orkestar - nije grad. ako se razvio zahvaljujuci posleratnim fabrikama i industriji - nije grad. a nisam bas siguran da je to tacno. neko je pomenuo dubrovnik... da izvinete, malo ko zivi od stare slave i lepih zdanja i ulica. mala sredina, svi se znaju, stare porodice su bitne a ostali su plebs, bas kao u palankama s nekoliko ulica. znam ga i volim ga al taj palanacki mentalitet je i te kako jak i drzi ih zarobljene vekovima. ako se izuzmu letnje igre i jos par desavanja, sadrzaji su manjkavi. ima se gde popiti i pojesti (za lepe pare) a za sve ostalo se ide u zagreb. ne moze se ni obuci ako nisi burzuj pa kupujes u buticima za turiste i kolenovice. split je za dubrovnik ozbiljan grad. kao i rijeka i pula. zato se malo ko odluci da ode da zivi u dubrovniku a mnogima padaju na pamet ovi ostali gradovi.jer, ako cemo pravo, jedna od glavnih karakteristika gradova je da privlace ljude. gradovi se bas po tome razlikuju od varosica, kasaba i sela. sto covek moze da strci onoliko i niko ga nece potkresati nego ce naci srodnu dusu i ziveti po svojim usuzima. a to moze i u skoplju i u sofiji i jos kojekuda, nezavisno od toga da li su zgrade lepe, da li gaji visoku kulturu naustrb sundu i da li zadovoljava standarde nametnute u raznim belosvetskim centrima.
June 15Jun 15 Mene je Sofija pre 20ak godina jako podsetila na BG. Bilo bi mi interesantno sad opet da je vidim
June 15Jun 15 Zar nije Sofija glumila Beograd u Urnebesnoj tragediji, jer iz nekog razloga nisu mogli da snimaju u Beogradu?
June 15Jun 15 8 hours ago, adam said:neko je pomenuo dubrovnik... da izvinete, malo ko zivi od stare slave i lepih zdanja i ulica. mala sredina, svi se znaju, stare porodice su bitne a ostali su plebs, bas kao u palankama s nekoliko ulica. znam ga i volim ga al taj palanacki mentalitet je i te kako jak i drzi ih zarobljene vekovima.
June 16Jun 16 pre nekoliko vekova je postojala teorija da grad treba da bude toliko veliki da mozes od centra da dobacis kamenom do oboda grada