Jump to content

Kad je jedan grad grad

Featured Replies

image.png

Ovo-Urban analogija / Cedric Price

• 2 weeks later...
  • Replies 62
  • Views 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• pa sta znam... ja bih rekao da ima gradova i gradova... ima malih, ima velikih, ima ruznih, ima lepih. al ne bih se usudio reci da skoplje, sarajevo, subotica, novi sad, kragujevac, nis, split... da n

• Kampokei
    Kampokei

Dubrovnik je ubedljivo najlepsi grad bivse Jugoslavije, ali ozbiljna provincija, jos od 19. veka. Prove me wrong. Sarajevo je zanimljivo po toj geografskoj blizini mahale prigradskog mentaliteta i c

• makaronee
    makaronee

vidiš, savremeni majstor je postovao neke regulacione linije / ravni fasade, karniz pre svega. usput je promišljeno napravio pauzu na spoju sa starijom komšinicom, gde je udenuta reklama. u plastici j

Posted Images

On 15. 6. 2025. at 17:07, adam said:

jer, ako cemo pravo, jedna od glavnih karakteristika gradova je da privlace ljude. gradovi se bas po tome razlikuju od varosica, kasaba i sela. sto covek moze da strci onoliko i niko ga nece potkresati nego ce naci srodnu dusu i ziveti po svojim usuzima.

Ovo. Pričam sa majkom, studirala je u Sarajevu od ‘72. do ‘76., a i kasnije često boravila tamo. Ogradjuje se u startu i kaže da sve zavisi od ličnog doživljaja, ali da SA po njenom mišljenju jeste bio grad, sa jakim intelektualnim krugom, i da je bio otvoren i prihvatao različitosti. Da su se delovi razlikovali - centar bio urban, a naselje kako koje (kao, uostalom, i u drugim mestima).

I setila se i to mi prvi put priča, kako je u nekom trenutku tokom studija išla u obilazak nekih sela po Bosni, u tom trenutku gotovo potpuno izolovanih od ostatka sveta. Da je bila u potpunoj neverici jer takvu sirotinju i zaostalost nikada pre ni posle nije videla u ex-Yu.

Mnoge mladje Sarajlije danas koji ne žive u SA misle da to više nije grad. Da je od rata naovamo izuzetno nazadovalo u pogledu otvorenosti i tolerancije. Da recimo poseta tokom Sarajevo Film Festivala daje iskrivljenu sliku i da je to u njihovoj svakodnevici ‘izolovan incident’.

Moje selo Kačarevo u Banatu, volim to da spomenem, je bilo metropola u odnosu na grad Bijeljinu u Bosni. Bar kad sam je upoznala. Ni trotoara, ni infrastrukture. Malo se prizvala poslednjih godina, bio je i red posle toliko godina pograničnih benefita.

Bio sam u tom Kačarevu svojevremeno, i nešto ne delim taj utisak fantom

(Franzfeld) - Kačarevo po Vojnom planu i matematičkih razmera je 1791. godine izgradio (Kaiser Leopold II) i u tadašnje nove kuće preselio je Nemce.1921. godine 97,7% stanovništva činili su Nemci

14 minutes ago, Svemir Zeka said:

Moje selo Kačarevo u Banatu, volim to da spomenem, je bilo metropola u odnosu na grad Bijeljinu u Bosni. Bar kad sam je upoznala. Ni trotoara, ni infrastrukture. Malo se prizvala poslednjih godina, bio je i red posle toliko godina pograničnih benefita.

Pa apsolutno mogu da zamislim da su neka sela vise "gradovi" od nekih malih gradova upravo po ovome sto je adam pominjao, tj. mogucnosti da zivis svoj zivot kako hoces. Kad je grad mali i zgusnut, a ljudi u njemu dokoni, svaki par ociju postaje kibicfenster.

20 minutes ago, Filozof manijak said:

Bio sam u tom Kačarevu svojevremeno, i nešto ne delim taj utisak fantom

20 minutes ago, gone fishing said:

(Franzfeld) - Kačarevo po Vojnom planu i matematičkih razmera je 1791. godine izgradio (Kaiser Leopold II) i u tadašnje nove kuće preselio je Nemce.1921. godine 97,7% stanovništva činili su Nemci

10 minutes ago, Kampokei said:

Pa apsolutno mogu da zamislim da su neka sela vise "gradovi" od nekih malih gradova upravo po ovome sto je adam pominjao, tj. mogucnosti da zivis svoj zivot kako hoces. Kad je grad mali i zgusnut, a ljudi u njemu dokoni, svaki par ociju postaje kibicfenster.

@Filozof manijak a bio si i u Bijeljini fantom

@gone fishing tako je, Francveld. Izgrađeno ušoreno, svaka ulica ko avenija Jova kuća, pa trotoar, pa poljanče, pa šanac i onda put. Dom kulture, bioskop, među prvima u Južnom Banatu.

@Kampokei meni je najviše upala u oči infrastruktura. Ali avaj, valjda je što je nemačko....nisam ironična

A ljudi, to je najbitnije, kakvi su ljudi?

Predivni. rozle

Sve bilo ok dok nisu dosli dodjosi fantom

9 hours ago, Svemir Zeka said:

Posto slanina? s_d

13 hours ago, Filozof manijak said:

A ljudi, to je najbitnije, kakvi su ljudi?

Nekom u CKSKJ bilo dosadno pa u Kačarevu pomešao Bosance i Makedonce.

Tldr, slanina dobra.

Bijeljina je jeziva, uber-kasaba. Do rata je na nešto i ličila, sada je užas. Naravno da su bačke i banatske varoši(ce) pojam urbanizma za nju i slične post-SFRJ nakaze.

Stvar je u tome što bilo koje mesto sa pozitivnim priraštajem bez pardona polako, a onda sve više počinje da liči na Ledine, Altinu ili kako već izgleda obod Karačija. Zemun npr., nepovratno uništen građevinskim bezakonjem.

Samo mesta koja se drže noktima ili već odumiru su pošteđena same old četvorospratnih rugoba, Kanjiža npr., mnogo lepo mestašce, ali izolovano, jbg.

Ili npr Becej.

Problem sa tim Vojvodjanskim gradovima je voda.

On 15.6.2025. at 13:49, BWA said:

Pa zapravo i liče malo, samo Sofija liči na Beograd 93 sa sve prostitutkama na ulici, kajlama i odsustvu bilo kakvog vida plaćanja sem u kesu. Ne svuda, naravno, ali u značajnom broju kafića i restorana.

Pisao sam o tome na temi o putovanjima.

Rumunija je sasvim drugi svijet.

Bio sam u Sofiji i spavao jedno veče početkom juna, na povratku iz Grčke da djeca vide još jedan grad.

Izgleda da sam ja bio u nekoj drugoj Sofiji. Svuda plaćao karticom, centar baš zanimljiv, potez od univerziteta pa preko Crkve do zgrada državne uprave baš lijep.

Ona duga pješačka ulica sa sve kafićima bila je simpatična.

Na ulici nisam primjetio kurve. Možda zato što ih nisam tražio.

Od Soluna do Sofije auto put, izuzev malo u jednoj klisuri. Priroda cijelim putem baš zanimljiva. Prolazi se pored tri ozbiljne planine sa snijegom na vrhovima čak i u junu.

Da, ima i metro. I nisu paklene saobraćajne gužve.

Edited by milfisland