Jump to content

Prokuplje - lice i naličje

Featured Replies

Ovo mi nije jasno, ima super prostor oko reke, i nijedno drvo, ne moze da se seta kad je sunce.

Umesto da naprave pesacku stazu i drvored, bila bi milina.

• Author
11 minutes ago, brusli said:

Ovo mi nije jasno, ima super prostor oko reke, i nijedno drvo, ne moze da se seta kad je sunce.

Umesto da naprave pesacku stazu i drvored, bila bi milina.

Grad je zapravo odrođen od reke, koja malo grubo rečeno, ali ne i daleko od istine služi kao kanalizacioni odvod.

Ukoliko pogledaš fotografiju sa ribolovcima na prethodnoj strani, grad je smešten na brdu iznad reke, na njenoj levoj obali, dok je industrijski deo na desnoj obali (reke).

Drveća nema ukoliko samo ne nikne :)

• Author

Šalio sam se malo u prethodnom postu.

Evo kako se u Pk postupa u skladu sa principima održivog razvoja, konkretno, u sledećim slučajevima o doprinosu široj društvenoj zajednici.

U Pk je od prošle godine u funkciji novoizgrađena pijaca.

ImgBB
No image preview

pijaca hosted at ImgBB

Image pijaca hosted in ImgBB

Pijaca se nalazi sa desne strane po karakterističnom ulazu (spustu) u gradu iz smera Niša, iza Lidla (objekat koji se kroz tezge vidi na fotografiji). Ispred Lidla, sa iste desne strane ulice, i pre Poljoprivredne škole izgrađen je i TC na otvorenom.

Na čitavom tom izbetoniranom kompleksu (izuzimam dvorište škole) uspeo sam da pronađem par zasađenih drveta i to u zapećku, iza onih pomoćnih objekata kod pijace u kojima su smeštene trgovine, mlečna hala i slično:

ImgBB
No image preview

Drvored-Kod-Pijace hosted at ImgBB

Image Drvored-Kod-Pijace hosted in ImgBB

Eto to su ta drvca, ako uspete da ih vidite. Ironično je da su zasađena pored samoniklog rastinja na obali Stržavačkog potoka.

• Author

Ovo je, manje-više doprinos Leonija:

ImgBB
No image preview

Leoni hosted at ImgBB

Image Leoni hosted in ImgBB

Dakle, po nek tuja pored žičane ograde i tri žalosne breze.

Jeste, pre neki dan sam na prodaju video žalosnu bukvu, što me inspirisalo da ove breze nazovem žalosnim.

• Author

No, nema baš sreće ni sa drvećem cry

Parkirao sam ispod jedne zaostale topole tik uz Leoni ogradu, što je bio jedini hlad na tom potezu. I čekao sam desetak minuta, da ne bih goreo na suncu.

ImgBB
No image preview

Topola hosted at ImgBB

Image Topola hosted in ImgBB

I za tih deset minuta kola, oprana uredno pre dva dana su mi usrale ptice. Jbeno drvo, da njega nema, ne bi bilo ni kake!

O nepotrebnosti drveća razmišljali su i seljaci iz našeg sela, koji su lepo zapalili strnjiku, pa jedan voćnjak (višnjar), pa bagremovu šumu na samom ulazu u selo:

ImgBB
No image preview

Vo-Na-e-Selo hosted at ImgBB

Image Vo-Na-e-Selo hosted in ImgBB

E, sad, što je bilo budala koje su gasile, pa je vatra zaustavljena tik ispred prve kuće u selu, drugi je par opanaka.

Edited by Ras

• Author

Inače je Leoni, proizvodnja kablova, čuli ste već za njih, u Pk priutna već 13 godina ili slično (ispraviću se, ukoliko iz glave sad navodim pogrešan podatak).

Gledajući fotografiju gore, zlobnici bi možda mogli da kažu da su Nemci navikli da nas ovde ograđuju bodljikavom žicom.

Međutim, Leoni je pre par godina promenio vlasničku strukturu, a tendencija opadanja broja zaposlenih u poslednjih godinu i po, dve (između 20 i 30% manje), zaposlenima se ne produžavaju ugovori, menadžment se ne izjašnjava o novim planovima, pogon u obližnjem Malošištu (selo pored autoputa na potezu između Niša i Doljevca) je ugašen (a špekuliše se da je proizvodnja preseljena u Ukrajinu), učinili su da se neizvesnost uvukla među zaposlene. Procenjujem da pogon u Pk zapošljava oko 3000 ljudi, što je ozbiljan broj za ovu sredinu, u kojoj, osim državne uprave, školstva, zdravstva i uslužnih delatnosti praktično i nema više prisutne ozbiljnije kompanije.

Edited by Ras