Jump to content

Prokuplje - lice i naličje

Featured Replies

@Ras svaka cast za prokupacki topik, valjalo bi ga prosiriti i na celu Toplicu inace jedan krajeva u Srbiji koji su ponajvise najebali tokom takozvane tranzicije...

I, usput, 1 antropoloska D dal' cinjenica, dal' samo urbana legenda, ali vazeca u oba slucaja i za obe Jugoslavije: u onoj, staroj, svi жандари su bili Licani, u onoj novoj svi милицајци - Toplicani... tongue

@Ras prijatno je prolaziti kroz nepoznata mesta, sredine i krajeve, vođen opuštenim pripovedanjem, bez namere da se svode stari računi.

Spoiler

Unutrašnji OCD me je naterao da pažljivo prebrojim stranice na prozorima drugog solitera - ima ih osam;)

22 hours ago, Ras said:

Taj moj stariji vodnik asocirao je, (nije ličio! ) na Fasbindera

17470855412993011636951861212848.jpg

Bili bi to ovakvi samo nešto tamniji brkovi , ukršteni sa istrošenim, hronično umornim i ispijenim Fasbinderovim licem iz poznijeg perioda:

17470857077795357925486650523481.jpg

Žao mi je što se onda dok sam pisao, nisam setio ove sličnosti.

svi stariji vodnici su pederi, fasbinder je pedercina sa velikm P

• 2 weeks later...
  • Author

Vesti iz Prokuplja (i okoline) koje se pojave na nešto popularnijim portalima, obično nisu posebno afirmativne.

Da ne tražim sad, ali pisalo se o poplavama, o slučaju loših uslova za rad u lokalnom pogonu Leonija i preminuloj radnici, o pojavi vuka snimljenog na gradskim ulicama, a evo jutros i vest o zalivanju drveta asfaltom:

U Prokuplju oko drveća postavljen asfalt

Vest i naslov pomalo su tendenciozni, jer se ovde radi o slučaju jednog drveta, ali da je glupo, glupo je.

Imao sam nameru da napišem prethodne sedmice, ali sam nekako propustio da je održan protest kojim se skreće pažnja na potencijalno koruptivni ugovor o zakupu privatnih prostorija u koje je smešten lokalni Dom zdravlja.

Naime, kompleks zdravstvenog centra u koji treba da budu smešteni dom zdravlja i bolnica nikako da bude završen i opremljen, pa je Dom zdravlja poslednjih godinu i po dana smešten u privatne prostorije, a ugovor je nedavno produžen za još 6 meseci.

Prokupčani danas prvo ispred Doma zdravlja, pa na Zbor građana - Društvo - Južne vesti

• Author

Dom zdravlja (poslednje dve godine) i bolnica (oduvek) nalaze se u delu industrijske periferije.

image.png

I DZ i bolnica čekaju preseljenje u novi objekat koji se gradi još od osamdesetih, možda čak i sedamdesetih godina prošlog veka.

DZ je privremeno smešten u privatne objekte, ove roze na fotografijama, a eno i nekih detaljnijih informacija na linkovima u prethodnom postu.

image.png

dz2.jpg

Edited by Ras

• Author

Putem se u ovaj kraj može pored autobuske stanice, stare Jugopetrolove pumpe i auto-moto saveza, kroz ovaj uski prolaz ispod pruge, kroz koji može da prođe samo jedno vozilo:

most.jpg

krivina.jpg

put.jpg

Put koji vodi gore u brdo prema selu Vodice namenjen je eksploataciji kamena, koja je intenzivirana poslednjh godina. Teški natovareni kamioni, sipajući za sobom prašinu i podižući buku prolaze tik pored porodilišta, koje je poslednja zgrada u krugu bolnice.

• Author

Tu sam rođen.

porod.jpg

porod2.jpg

Porodilište je na prvom spratu. Dole su anesteziologija, transfuzija, itd...

Zgrada je unakažena dogradnjama, zamenu prozorskih okana za ova plastična nije dobro podnela, na prozorima nema dve iste zavese.... Dobro je da se još drži ovaj drvored!

Rekoh već da je odmah iza taj put kojim prolaze kamioni sa kamenom.

Poslednji put kada sam stajao sa te zadnje strane, gde se moglo prići i razgovarati sa porodiljama koje bi izašle na prozor, ili im se vezane kanapom mogle doturiti potrepštine, bio sam sa ujakom. Ujna je izašla na prozor da je pozdravim, par dana nakon što su dobili sina. Danas taj sin ima dvoje svoje dece. Devojčica je danas stigla kući nakon rođenja i dobio sam fotografije malog g-dina Neeeeću supuuuu, oooooću makaaaaaroneee! kako nežno bdi nad sestricom.

• Author
NOVA portal
No image preview

Protest roditelja u Prokuplju nakon što zapalio autobus p...

Nakon što se jutros u blizini Boljevca zapalio autobus koji je prevozio učenike Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ iz Prokuplja, roditelji su, nezadovoljni nedostatkom informacija i reakcijo...
6 hours ago, dvb-t manijak said:

Tačno tako...

• Author

Jeste Pk učmala sredina i ne verujem da bi se nešto drastično promenilo glede izlasnosti i angažmana ljudi, ali i dalje je problem neobaveštenost i nepovezanost i pored svih tehnologija koje su na raspolaganju.

Navešću primer kada smo o pretestu u vreme Prvomajskih praznika čuli iz dvorišta kuće tek kada se kolona približila uz larmu pištaljki i vuvuzela. A taj je protest bio organizovan i učestvovali su studenti. Pri tom, imamo jednog studenta koji je u blokadi od novembra, praktično redovan učesnik protesta i prilično dobro informisan.

Zimus su i dole ljudi bili aktivniji.

Edited by Ras

• Author

@Tihajeza

Objasni svoje prisustvo!

TihaJeza1.jpg

TihaJeza2.jpg

• Author

Novi detalji u slučaju zapaljenog autobusa koji je prevozio decu.

OŠ "Tatko" je objavila tendersku dokumentaciju nakon pritiska roditelja. Na tenderu je prihvaćena jedina prispela ponuda, iako premašuje vrednost nabavke, a angažovan je i podizvođač, iako je drugačije naglašeno u tenderskoj dokumentaciji.

Tehnički pregled autobusa izvršen je 27. maja, dok se incident dogodio 2. juna.

Tatkova škola objavila dokumentaciju o ekskurziji tek nakon pritiska javnosti – brojna pitanja ostaju bez odgovora - Hronika - Južne vesti