Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

pa druže jedemo tamo gde nam se sviđaju ćevapi i burek

ne sedamo kod savčića sa biblijom mlevenog mesa i ne nosimo lenjir da merimo jel isto

kad posluže sralje, tamo više ne idemo. prosto.

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

9 minutes ago, dunja said:

kad ćemo da predjemo na blasfemije iz discipline kako se odredjena jela jedu, pa da vam ispričam kako je jedan Holandjanin, prilikom posete srpskom selu, podigao sa stola svoj tanjir hladnog pečenja, vrlo spontano, i stavio u mikrotalasnu?

izrazi lica svih prisutnih je bio jedan od onih životnih momenata koje ću mislim zauvek pamtiti hihi

Jbg moja zena nece da jede pecenje u Srbiji ako se ne podgreje prethodno. sad

3 minutes ago, Eleniko said:

pa druže jedemo tamo gde nam se sviđaju ćevapi i burek

ne sedamo kod savčića sa biblijom mlevenog mesa i ne nosimo lenjir da merimo jel isto

kad posluže sralje, tamo više ne idemo. prosto.

Isto vazi i za karbonaru ovde. Ne razumem u cemu je problem prihvatiti tako nesto.

Carbonara se zove po krupno mljevenom biberu, tiramisu (pick me up) nastao 80neke u Trevisu, kuhar smandrljao nesto na brzaka i primilo se.

Italijnska kuhinja je jednostavna, uglavnom koriste mali broj sastojaka ali je tu bitniji kvalitet od kvantiteta. Takodje dosta se razlikuje regionalno, pizza u Napulju nije ista u Bolonji. Na sjeveru Italije vise trose palentu nego krompir i ima dosta austrijskog/njemackog uticaja.

Ne treba robovati receptima ali treba biti upucen prije nego se krene u eksperimentisanje. Od svega je najvaznije da kuhar kapira sta sprema i da to ispadne da valja.

Mmmmm ladna jagnjetina ( i loj)

Salivating Homer Simpson GIF

jedna od stvari koje su Ruse šokirale u Srbiji je upravo to jedenje hladnog pečenja.

• Author

4 minutes ago, dunja said:

kad ćemo da predjemo na blasfemije iz discipline kako se odredjena jela jedu, pa da vam ispričam kako je jedan Holandjanin, prilikom posete srpskom selu, podigao sa stola svoj tanjir hladnog pečenja, vrlo spontano, i stavio u mikrotalasnu?

izrazi lica svih prisutnih je bio jedan od onih životnih momenata koje ću mislim zauvek pamtiti hihi

joj ali ja znam zasto je to uradio. ja sam isto to jednom hteo, ali su mi rekli da je to debilno sto bih uradio. doduse, bio sam mlad.

2 minutes ago, Eleniko said:

a jel se stavlja sok od paradajza (u bilo kom obliku, mleveni, pelat ucelo, koncentrat) u kuvani pasulj?

da vas sada vidim, mice male.

vista ga ako hoces, verujem da ti niko ne bi zamerio. znam jednu devojku koja je od skoro pocela da stavlja cimet u svako jelo. sto deluje mnogo zajebanije nego paradajz u pasulj. meni je kod pasulja bitno samo da je dobar, da se dobro skuva i da je sam pasulj ukusan. posle su dovoljni jos neki sastojci i pasulj libo vangla! ja paradajz stavljam npr u kupus kuvani, sladak.

npr volim da jedem kuvani pasulj i salatu od kuvanong paradajza sa sitno ceckanim clukom, ako ima mladi cluk jos bolje. malo mulja, biber i so. vr'

Just now, hoffnung said:

npr volim da jedem kuvani pasulj i salatu od kuvanong paradajza sa sitno ceckanim clukom, ako ima mladi cluk jos bolje. malo mulja, biber i so. vr'

praziluk, i još malo sitnog sira, i najbolja salata u svijet

10 minutes ago, Eleniko said:

a jel se stavlja sok od paradajza (u bilo kom obliku, mleveni, pelat ucelo, koncentrat) u kuvani pasulj?

Ja stavljam pelat fruliran. I boli me racku ciji je recept.

2 minutes ago, Seabass said:
  1. tiramisu (pick me up) nastao 80neke u Trevisu, kuhar smandrljao nesto na brzaka i primilo se.

1. Ne treba robovati receptima ali treba biti upucen prije nego se krene u eksperimentisanje. Od svega je najvaznije da kuhar kapira sta sprema i da to ispadne da valja.

1. khm, ne kuvar, vlasnica bordela. da oporavi klijente kad baldišu.

2. uravo to. ali da bi kuvar znao šta radi, neophodno je da zna originalni recept i tehniku.

Jamie Oliver kaze u Italiji kuhaju po cijeli paradajz i krompir u grahu jer omeksa ljuspice graha. Kasnije se mogu krompir i paradajz izbaciti ili se raskuhaju u varivu i dodaju na gustinu i ukus. Ja sam probao tako ali moja paleta nije tako sofisticirana da primijetim razliku. Nije ni smetalo.

5 minutes ago, Seabass said:

Carbonara se zove po krupno mljevenom biberu, tiramisu (pick me up) nastao 80neke u Trevisu, kuhar smandrljao nesto na brzaka i primilo se.

Italijnska kuhinja je jednostavna, uglavnom koriste mali broj sastojaka ali je tu bitniji kvalitet od kvantiteta. Takodje dosta se razlikuje regionalno, pizza u Napulju nije ista u Bolonji. Na sjeveru Italije vise trose palentu nego krompir i ima dosta austrijskog/njemackog uticaja.

Ne treba robovati receptima ali treba biti upucen prije nego se krene u eksperimentisanje. Od svega je najvaznije da kuhar kapira sta sprema i da to ispadne da valja.

Odlican primer italijanske inventnosti je bas tiramisu. Mascarpone sir sam je uzasan bljak. U ovoj verziji dozivljava svoju sublimaciju.

Palenta/krompir odnos se promenio vec decenijama u korist drugog nazalost.

13 minutes ago, Lo Zingaro said:

Isto vazi i za karbonaru ovde. Ne razumem u cemu je problem prihvatiti tako nesto.

pa ne, baš je različito. ja ne radim forenziku da li je ćevap ovčiji, juneći ili od mešanog mesa, svinjetinu koju rado turaju diljem srbije da ne pominjem. isto ne radim forenziku da li ima samlevenog luka ili sitno seckanog, ne daj bože praziluka (pre nego što je jug odvojio švajsovani ćevap). i nećeš verovati, volim kebapčinja i u makedoniji gde umeju na nekim mestima da dodaju leba ili mrvice u smesu, po ugledu na grčki kebap. naravno da imam gradaciju toga šta najviše volim i generalno ne jedem ćevape koji nisu sa ćumura, čak ni kada overavam od gladi, ali mi sem toga drugo ne narušava uživanje kao onima kojima je originalnost neke paste važnije od samog ukusa.

3 minutes ago, aram said:

1. khm, ne kuvar, vlasnica bordela. da oporavi klijente kad baldišu.

2. uravo to. ali da bi kuvar znao šta radi, neophodno je da zna originalni recept i tehniku.

Nisi u pravu za tiramisu, vjerovatno mislis na pasta putanesca.

Mada je diskutabilno i ovo moje za Treviso 80ih. Uglavnom, recept nije star milenijima, kao ni vecina recepata svih kuhinja. Tek od nedavno istorijski i civilizacijski gledano da je hrana toliko dostupna i raznolika. Bez otkrica Amerike u evropi nije bilo paradajza, kukuruza, krompira, patlidzana, bundeve, paprika... U Francuskoj tek Escoffier standardizovao osnove oko pocetka proslog vijeka.

Tradicionalni recepti nisu bogomdati, i to je neko nekad smuckao pa postalo kanon. Evoluirace nekad ako se ukaze potreba ili cesce, nuzda.

28 minutes ago, Eleniko said:

Ja stavim.