Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

Moguće da italijanski* gradovi/regije i u kulinarskom smislu boluju od histerije malih razlika.

Svakako sam za cvetanje tisuća i hiljada cvetova, s tim da svaka vrsta ima svoj latinski naziv.

_____

*Ovde može biti reči o svim snažnim gradskim identitetima. Npr, u doba ubrzanog razvoja Sankt Peterburga i posledične "imigracije", neformalna udruženja zemljaka iz npr. Pskova i Smolenska su organizovala masovne tuče.

Edited by makaronee

• Replies 293
  • Views 9.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Javite im da postoji u Napulju Cak dve drste, mekani i tvrdi. Tvrdi su poput nasih, a mekani nesto nikad vidjeno Morala sam da ih probam. Mesar iz komsiluka odsekao mi jedan list i sugerisao da ga

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

Posted Images

25 minutes ago, dunja said:

Inače često oko tih stvari diskutujemo, ja volim da poredim naš i njihov odnos prema sopstvenim kulinarskim tradicijama, ne slažemo se uvek, ali se zato u našoj kući jede bogovski happy

ne slažete se zato jer naša kulinarska tradicija prosto ne postoji. ja ne znam da li postoji jedno jelo u celoj ex-yu a da nije neka varijacija već postojećeg u turskoj, austrijskoj, mađarskoj kuhinji. dakle ne može se shvatiti odnos prema italijanskoj, francuskoj, persijskoj, japanskoj kuhinji od strane onih kod kojih nacionalna kuhinja jednostavno ne postoji.
a ovo boldovano je najvažnije hihi

1 minute ago, aram said:

ne slažete se zato jer naša kulinarska tradicija prosto ne postoji. ja ne znam da li postoji jedno jelo u celoj ex-yu a da nije neka varijacija već postojećeg u turskoj, austrijskoj, mađarskoj kuhinji. dakle ne može se shvatiti odnos prema italijanskoj, francuskoj, persijskoj, japanskoj kuhinji od strane onih kod kojih nacionalna kuhinja jednostavno ne postoji.
a ovo boldovano je najvažnije hihi

Pokušavam da shvatim zašto je ovo uopšte bitno.

I ne ide mi...

zašto je uopšte bilo šta bitno?
jebi ga, ima nas koji na kulinarstvo gledamo kao na ipak nešto više od "daj nešto da ubacim u kljun da ne budem gladan".

pitanje autentičnosti i originalnosti u kuhinji je precenjeno, uostalom zato već dugo gledamo uspešne pokušaje da se variraju osnove

u krajnjoj liniji kuhinja koja već neko vreme na vrhovima raznih, da ne kažem svih mogućih globalnih lista vezanih za gastronomiju nema skoro ništa originalno, uglavnom je nastala na otomanskim i italijanskim uticajima. i tamo postoji kanonizovano kuvanje kog se uglavnom drže zabrađene babe u crnini.

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Pokušavam da shvatim zašto je ovo uopšte bitno.

I ne ide mi...

I ja mislim da nije nužno bitno. Prosto, možemo pojavama tog tipa (odnos prema tradiciji, kako tudjoj, tako i svojoj) da pristupimo i fenomenološki. Mene tu iskreno zanima odakle ta opsednutost kod njih, da li je do te nekakve kolektivne histerije malih razlika, što kaže @makaronee, ili je pak nešto drugo po sredi.

Sad, nije da sam se baš time bavila, ali mora da postoji neko istorijsko-kulturološko objašnjenje, makar u vidu nekih teorija. (Jednom sam naišla na neki članak koji se bavi time zašto Italijani imaju običaj da svi pričaju u glas, prilično zanimljiva tema, ali nevezano za ovu.)

7 minutes ago, aram said:

zašto je uopšte bilo šta bitno?
jebi ga, ima nas koji na kulinarstvo gledamo kao na ipak nešto više od "daj nešto da ubacim u kljun da ne budem gladan".

Poštujem.

Po mom nebitnom mišljenju, suviše se konzervirate i učaurite u formu, tako se postaje previše rigidan.

Npr, da li u praaaavu carbonaru ide parmezan, ili pekorino....mislim, jako bitno rolleyes

I da, ne slažem se da kod nas ne postoji odnos prema našoj nacionalnoj kuhinji. Možda nije originalno nastala, kao japanska, ali postoji i sasvim lepo fercera.

Edited by Filozof manijak

što se tiče kanona italijanske kuhinje, u njih sam verovao sve dok jednom u katoni, predgrađu glasovitog ređa, glavnog grada kalabrije, nisam video picu (na meru, iz pleha) sa pomfritom i seckanim viršlama. nisam probao tako da ne mogu da svedočim kvaliteti ali znam da mi je to objasnilo dosta toga i hvala joj na tome.

Meni se čini da ovu temu treba nazvati "egzaktnost italijanskih recepata"

I to bi bilo to, otprilike

2 minutes ago, Svemir Zeka said:

Meni se čini da ovu temu treba nazvati "Egzorcizam italijanskih recepata"

I to bi bilo to, otprilike

Ispravio clown

16 minutes ago, Filozof manijak said:

da li u praaaavu carbonaru ide parmezan, ili pekorino....mislim, jako bitno

pa ako ti misliš da nije bitno da u jelu koje ima tri sastojka jedan zameniš nečim drugim, ok. samo to jednostavno nije više karbonara i ne razumem čemu insistiranje da jeste.

@Eleniko pica sa pomfritom i viršlama je super, probaj sledeći put. ali je niko ne zove pizza margherita.

npr sarma, umesto lista kiselog kupusa, uzme se list vinove loze.

I sarma je i dalje,

1 minute ago, aram said:

@Eleniko pica sa pomfritom i viršlama je super, probaj sledeći put. ali je niko ne zove pizza margherita.

vrv si u pravu za ime pice ali ne znam za ovoliku dramu kao ovde da li je pekorino ili parmiđano di romana

da nisam jeo za nijansu manje kanonizovana jela od karbonare u kojima je bilo i jednog i drugog pa čak i oba sira, kad je jednog ponestalo u dovoljnoj količini. parmiđana di melancana. u italijanskoj kući, doduše modernijoj od zabrađenih baba. kuvarica je jako zgodna, možda je do toga.

28 minutes ago, dunja said:

I ja mislim da nije nužno bitno. Prosto, možemo pojavama tog tipa (odnos prema tradiciji, kako tudjoj, tako i svojoj) da pristupimo i fenomenološki. Mene tu iskreno zanima odakle ta opsednutost kod njih, da li je do te nekakve kolektivne histerije malih razlika, što kaže @makaronee, ili je pak nešto drugo po sredi.

Sad, nije da sam se baš time bavila, ali mora da postoji neko istorijsko-kulturološko objašnjenje, makar u vidu nekih teorija. (Jednom sam naišla na neki članak koji se bavi time zašto Italijani imaju običaj da svi pričaju u glas, prilično zanimljiva tema, ali nevezano za ovu.)

Pa ja i jesam samo pokusao da objasnim kako se na to gleda odavde i zasto, ali ljudi uvek znaju bolje i nose vecitu zlatnu medalju u ismevanju.

7 minutes ago, Filozof manijak said:

npr sarma, umesto lista kiselog kupusa, uzme se list vinove loze.

I sarma je i dalje,

dakle kad odeš u kafanu i naručiš sarmu biće ti sasvim ok ako ti donesu pirinač i suvo grožđe umotano u list kelja?

dižem ruke, besmisleno je.