Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

@Filozof manijak

dakle ovo je samo jedna od teorija o nastanku carbonare koju je svesrdno širio vlasnik restorana koji je tvrdio da je baš on izmislio. mnogo je verovatnija ona da su je pravili carbonari, tj. ljudi koji su po šumama oko Rima pravili drveni ugalj. bili su sirotinja, nisu imali puno toga. guanciale je bio mnogo jeftiniji od pancete, sir su pravili sami i eto... biber im je bio najskuplji sastojak.

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

6 minutes ago, Eleniko said:

misliš da je trebalo da pristupimo degustaciji sira na parče pre nego što ga domaćica koja se nije dobro pripremila narenda preko drugog sira u jelu?

hmmm predložiću sledeći put

Serendas a znas da nisi u pravu. Nema veze.

8 minutes ago, Filozof manijak said:

slažem se da je besmisleno @aram

i da napišem, iskopiram zaključak:

Food writer Alan Davidson and food blogger and historian Luca Cesari have both stated that carbonara was born in Rome around 1944, just after the liberation of the city, probably because of the bacon that flowed in quantity with the U.S. Army.,Cesari adds that the dish is mentioned in an Italian movie from 1951, while the first attested recipe is in an illustrated cookbook published in Chicago in 1952 by Patricia Bronté. According to Cesari, the recipe was probably brought to the United States by an American serviceman who had passed through Rome during the Italian campaign or by an Italian American who had met it in Rome,making carbonara a dish that closely links Italy and the United States.The controversial Italian academic and professor Alberto Grandi also said that carbonara's first attested recipe is American, citing Cesari, a claim that has been criticized in Italy

kao I sve vezano za Talijance, mnogo buke ni oko čega s_d

Ovo je tacno. Tacno je i da je Karadjordjeva snicla jos mladja pa se ipak svrstava medju najvaznija srpska jela. Zasto karbonaru nisu napravili u okupiranoj Nemackoj i tamo je amerikancima nedostajala domaca kuhinja s jajima i slaninom?

1 hour ago, aram said:

ne slažete se zato jer naša kulinarska tradicija prosto ne postoji. ja ne znam da li postoji jedno jelo u celoj ex-yu a da nije neka varijacija već postojećeg u turskoj, austrijskoj, mađarskoj kuhinji. dakle ne može se shvatiti odnos prema italijanskoj, francuskoj, persijskoj, japanskoj kuhinji od strane onih kod kojih nacionalna kuhinja jednostavno ne postoji.
a ovo boldovano je najvažnije hihi

Zar nisu spagete kinesko jelo?

Just now, Mel said:

it ain't over until fat lady sings......kecman

a kažu da se ni pica ne oseća sasvim italijanski, s obzirom da je poreklom grčka tj iz male azije, valjda ovo što se danas zove pide što su turci napravili da liči na onaj njihov otomanski opanak.....

Edited by Eleniko

3 minutes ago, Mel said:

Spagete nisu jelo, vec samo jedan sastojak

12 minutes ago, hoffnung said:

upravo ovaj video podupire ovo sto pricas:

od ove minute:

Jbg rekoh ti da sam u Kini pa ne vidim јућуб. Sutra cu biti u Milanu.

da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

kad ćemo da predjemo na blasfemije iz discipline kako se odredjena jela jedu, pa da vam ispričam kako je jedan Holandjanin, prilikom posete srpskom selu, podigao sa stola svoj tanjir hladnog pečenja, vrlo spontano, i stavio u mikrotalasnu?

izrazi lica svih prisutnih je bio jedan od onih životnih momenata koje ću mislim zauvek pamtiti hihi

6 minutes ago, Mel said:

to je popularna teorija, navodno ih je Marco Polo doneo iz kine. ali nije i istina, arapi su doneli testenine.

@Eleniko pa ne bi jebi ga, italijanska kuhinja ima dosta zajedničkog sa grčkom i toga su svesni i jedni i drugi.

• Author

@Lo Zingaro hahah skroz sam zaboravaio na tu tvoju restrikciju! :D sorry!

'spaghetti noodles were created in italy, chinese noodles were created in china.'

3 minutes ago, Lo Zingaro said:

Serendas a znas da nisi u pravu. Nema veze.

Ovo je tacno. Tacno je i da je Karadjordjeva snicla jos mladja pa se ipak svrstava medju najvaznija srpska jela. Zasto karbonaru nisu napravili u okupiranoj Nemackoj i tamo je amerikancima nedostajala domaca kuhinja s jajima i slaninom?

Valjda su im kobasice i pivo bili bolji od jaja i slanine covid19

Moja poenta je da (kad se malo zagrebe istorija, kako ispada) jedno od svetskih najpoznatijih italijanskih recepata, u stvari - američko maslo. (ovde sad apstrahujem Aramovu varijantu) I onda mi svako insistiranje na specifičnim sastojcima, malo smešno zvuči, a u stvari je samo okamenjeni lokalpatrioCki formalizam.

Disklejmer: ovde sa ne govorimo o ekstremima, da se npr pelat od paradajza stavlja u carbonaru, i slično. Ali da li su u pitanju guanciale, pančeta, ili obična barena slanina, ili carska rebra - mi ne determiniše da li je u piranju karbonara.

4 minutes ago, dunja said:

kad ćemo da predjemo na blasfemije iz discipline kako se odredjena jela jedu, pa da vam ispričam kako je jedan Holandjanin, prilikom posete srpskom selu, podigao sa stola svoj tanjir hladnog pečenja, vrlo spontano, i stavio u mikrotalasnu?

izrazi lica svih prisutnih je bio jedan od onih životnih momenata koje ću mislim zauvek pamtiti hihi

naravno, elenikov ortak holandez - ko jede ladno pečenje ne zaslužuje pečenje. uvek u neki izvor toplote, makar i MW.

a jel se stavlja sok od paradajza (u bilo kom obliku, mleveni, pelat ucelo, koncentrat) u kuvani pasulj?

da vas sada vidim, mice male.

2 minutes ago, Filozof manijak said:

Valjda su im kobasice i pivo bili bolji od jaja i slanine covid19

Moja poenta je da (kad se malo zagrebe istorija, kako ispada) jedno od svetskih najpoznatijih italijanskih recepata, u stvari - američko maslo. (ovde sad apstrahujem Aramovu varijantu) I onda mi svako insistiranje na specifičnim sastojcima, malo smešno zvuči, a u stvari je samo okamenjeni lokalpatrioCki formalizam.

Disklejmer: ovde sa ne govorimo o ekstremima, da se npr pelat od paradajza stavlja u carbonaru, i slično. Ali da li su u pitanju guanciale, pančeta, ili obična barena slanina, ili carska rebra - mi ne determiniše da li je u piranju karbonara.

Anerikanac pozeleo, zabar stvorio. Kljucna razlika.

Apropo guanciale/pancetta razlike, vishe sustinski menja ukus pecorino romano/parmigiano reggiano

Ne menja tebi jer si je jeo sporadicno. Pretpostavljam da ti je u bg bitno gde jedes burek ili cevape ili te boli racku i uvek sednes gde ti je najblize bez razmisljanja.