Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

27 minutes ago, Eleniko said:

što se tiče kanona italijanske kuhinje, u njih sam verovao sve dok jednom u katoni, predgrađu glasovitog ređa, glavnog grada kalabrije, nisam video picu (na meru, iz pleha) sa pomfritom i seckanim viršlama. nisam probao tako da ne mogu da svedočim kvaliteti ali znam da mi je to objasnilo dosta toga i hvala joj na tome.

U sirem centru Rima ces tesko pojesti pravu karbonaru jer ce strani turista pojesti svako govno koj mu se ponudi ako estetski fino izgleda. To nema veze s kanonom vec ogromnom potraznjom bez ikakvog kulinarskog znanja. Tako i ta tvoja pica postoji sirom italije jer postoje kreteni kojima se dopada. Kao oni plasticni ultramasni tuzni bureci i peciva koji su preuzeli monopol u srpskim pekarskim lancima. Kad bih po njima ovenjivao srpska peciva i bureke bili bi pri dnu evropske lestvice a ne tako davno su bili pri vrhu.

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

15 minutes ago, aram said:

pa ako ti misliš da nije bitno da u jelu koje ima tri sastojka jedan zameniš nečim drugim, ok. samo to jednostavno nije više karbonara i ne razumem čemu insistiranje da jeste.

@Eleniko pica sa pomfritom i viršlama je super, probaj sledeći put. ali je niko ne zove pizza margherita.

Ipak i ovde zavisi od vrste i kvalitete virsle sto moze biti nebo i zemlja. Plus 50% zavisi i od kvaliteta testa. Jbg, nema jednostavnije kuhinje od italijanske i bas zato je mala odstupanja totalno iskrive.

1 minute ago, Lo Zingaro said:

U sirem centru Rima ces tesko pojesti pravu karbonaru jer ce strani turista pojesti svako govno koj mu se ponudi ako estetski fino izgleda. To nema veze s kanonom vec ogromnom potraznjom bez ikakvog kulinarskog znanja. Tako i ta tvoja pica postoji sirom italije jer postoje kreteni kojima se dopada. Kao oni plasticni ultramasni tuzni bureci i peciva koji su preuzeli monopol u srpskim pekarskim lancima. Kad bih po njima ovenjivao srpska peciva i bureke bili bi pri dnu evropske lestvice a ne tako davno su bili pri vrhu.

kao što ćeš na Gardi, ali i u drugim predelima gde ima puno nemačkih turista, neretko nailaziti na tiramisu sa pavlakom, uz objašnjenje da je to tako jer većina gostiju to preferira, plus je jeftinije

13 minutes ago, Eleniko said:

vrv si u pravu za ime pice ali ne znam za ovoliku dramu kao ovde da li je pekorino ili parmiđano di romana

da nisam jeo za nijansu manje kanonizovana jela od karbonare u kojima je bilo i jednog i drugog pa čak i oba sira, kad je jednog ponestalo u dovoljnoj količini. parmiđana di melancana. u italijanskoj kući, doduše modernijoj od zabrađenih baba. kuvarica je jako zgodna, možda je do toga.

Jbg, od tebe sam ocekivao da pravis jasnu razliku od ovcijeg i kravljeg sira. Plus, parmigiano mozes da jedes na parce i da uzivas u orgazmu. Pecorino romano ne bukvalno nejediv na parce. To nisu pizdarije vec ozbiljna razlika.

naravno, turističke zamke i prevare svuda postoje. pizza a taglio se jede tamo gde vidiš da jedu taksisti i bakice.

To se u kućama pravi kad baš nemaš ništa, bar u mom slučaju. Ista je stvar i s restoranom. Ili deci bolonjeze, to će jesti u svakom slučaju. Ja ću svakako uzeti nešto drugo.

Mislim da ovde na topiku ljudi ne potcenjuju, nego posmatraju precenjivanje i podizanje na pijedestal italijanske kuhinje*. Svaka čast svakome ko pravi šta god da pravi, a da je ukusno

* Tačnije, bitnost u životu baš specifičnih italijanskih jela. Ima i raznih drugih kuhinja. Mnogo

Edited by Svemir Zeka

najbolju karbonaru sam napravio samo jednom, za ortake, posle nekog protesta početkom devedesetih (kada je ortak izašao na CNN kako baca klupu iz parka na muriju, tamo gde danas ćaci pišaju i seru humusuju pionirski park. elem, karbonara ko karbonara, jaka muda, ali je fora u tome što smo bili kod ćaleta na gajbi a ja sam to poslužio u tanjirima koji posle kupovine nikad nisu bili oprani, na čijem je obodu (dokle vazduh može da dopre) bilo bukvalno crnilo od tašmajdanske prašine i smoga. to sam shvatio tek kada sam video kako se pomešala fina krema od sosa sa time u nešto otprilike sivkasto i gušće. nisam jeo dalje ali nisam hteo da narušavam zadovoljstvo drugima, samo sam ugasio svetlo da se manje vidi.

jebate, neko bi me uhapsio.

4 minutes ago, dunja said:

kao što ćeš na Gardi, ali i u drugim predelima gde ima puno nemačkih turista, neretko nailaziti na tiramisu sa pavlakom, uz objašnjenje da je to tako jer većina gostiju to preferira, plus je jeftinije

Pravilo je da sto je mesto turistickije, to je veca gastronomska prevara.

3 minutes ago, Lo Zingaro said:

Jbg, od tebe sam ocekivao da pravis jasnu razliku od ovcijeg i kravljeg sira. Plus, parmigiano mozes da jedes na parce i da uzivas u orgazmu. Pecorino romano ne bukvalno nejediv na parce. To nisu pizdarije vec ozbiljna razlika.

misliš da je trebalo da pristupimo degustaciji sira na parče pre nego što ga domaćica koja se nije dobro pripremila narenda preko drugog sira u jelu?

hmmm predložiću sledeći put

slažem se da je besmisleno @aram

i da napišem, iskopiram zaključak:

Food writer Alan Davidson and food blogger and historian Luca Cesari have both stated that carbonara was born in Rome around 1944, just after the liberation of the city, probably because of the bacon that flowed in quantity with the U.S. Army.,Cesari adds that the dish is mentioned in an Italian movie from 1951, while the first attested recipe is in an illustrated cookbook published in Chicago in 1952 by Patricia Bronté. According to Cesari, the recipe was probably brought to the United States by an American serviceman who had passed through Rome during the Italian campaign or by an Italian American who had met it in Rome,making carbonara a dish that closely links Italy and the United States.The controversial Italian academic and professor Alberto Grandi also said that carbonara's first attested recipe is American, citing Cesari, a claim that has been criticized in Italy

kao I sve vezano za Talijance, mnogo buke ni oko čega s_d

1 minute ago, Svemir Zeka said:

precenjivanje i podizanje na pijedestal italijanske kuhinje

rili? pa kakvo crno precenjivanje, italijanska kuhinja je jedna od 3 najbolje na svetu, ako ne i najbolja.

Just now, aram said:

ako ne i najbolja.

ne.

Nebitno mi je. Mislim da je i većini koja je ovde pisala nebitno da li će biti ili ne biti belog luka u bolonjezu (osim ako ne idu sa se ljube)

Jedu se i druge stvari, i ne traži se dlaka u jajetu i svi živi i zdravi

Nemam pojma čemu ovo.

• Author
17 minutes ago, Lo Zingaro said:

upravo ovaj video podupire ovo sto pricas:

od ove minute:

Just now, Lo Zingaro said:

Pravilo je da sto je mesto turistickije, to je veca gastronomska prevara.

To je tačno, s tim što ovde imamo situaciju gde je jedna kategorija turista dominantna i ona pristiže sa odredjenim očekivanjima o tome kako koje jelo izgleda. U Nemačkoj se tiramisu pravi sa pavlakom jer crkli bi Nemci kad bi im neko iz kuhinje izbacio Sahne i onda isto to očekuju i kad odu u Italiju.

Kao uostalom što očekuju da mogu da poruče i "Spaghetti-Eis", pa kako tražnja vuče ponudu, što im Italijani ne bi bi služili sladoled u obliku špageta clown