Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

• Author
53 minutes ago, Lo Zingaro said:

Moras da shvatis da se to ovde shvata kao kad bi i Srbiji stavio ananas na cevape. I ne vidim sta je tu cudno.

Sto se raznih pasta i njihovih sosova tice i oni imaju svoje precizne sastojke i njihovim menjanjem se menja sustina postojanja tih sosova bez obzira sto nekom moze da se svidja i taj novi ukus. U Italiji se na svakih 50/100 km drasticno menja vrsta kuhinje I glavnog lokalnog specijaliteta na kojeg su svi posebno ponosni i time automatski posebno osetljivi na pogresnu primenu njegovog recepta.

Ne postoje spagete sa sosom bolognese osim za turiste btw.

zapravo ja shvatam, ali ovo za srbiju i cevape.. pa ne znam da li bi bila ovakva reakcija, mozda gresim. ja sam i poceo ovu pricu da je nakaradno da menjas auteticnost nekog jela i dalje ga nazivas tako. kako si ti gledao npr na ovaj video: bio ti je tuzan, prevrtao si ocima ili si se nasmejao?

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

apsolutno nemam emotivnu vezu sa jelima kao takvim kao ni identifikaciju sa kuhinjom ili receptima

i ljude koji to imaju smatram nize svesti i inteligencije...to mi je u rangu sa nacionalizmom...potpuni besmisao.

zamisli toliko snazna identifikacija sa fucking spagetama da maltretiras ostatak sveta isuse

to insistiranje na striktnosti u kuhinji je besmisleno i usporava razvoj kulinarstva.

i mislim da bi ananas na cevapima isao sjajno!

1 hour ago, ivy said:

apsolutno nemam emotivnu vezu sa jelima kao takvim kao ni identifikaciju sa kuhinjom ili receptima

i ljude koji to imaju smatram nize svesti i inteligencije...to mi je u rangu sa nacionalizmom...potpuni besmisao.

zamisli toliko snazna identifikacija sa fucking spagetama da maltretiras ostatak sveta isuse

to insistiranje na striktnosti u kuhinji je besmisleno i usporava razvoj kulinarstva.

kako bi regovala kad bi u restoranu narucila cevape (sa ananasom), a dobila kolac sa ananasom?

2 hours ago, Marcus Wulffings said:

kada muško kuva ton ne sme da se povisi, ma idi begaj

Radfem on:

Žene od malena uče kuvanje gledajući majke i babe

Muškarci uče mnogo kasnije, pa moraju po receptu.

Radfem off

E izešgabaš u peršun, mogli smo makar da putujemo do babe Emilije Romane, ovako svi temperovani.

12 minutes ago, makaronee said:

E izešgabaš u peršun, mogli smo makar da putujemo do babe Emilije Romane, ovako svi temperovani.

Kad sam topikokrstitelj, a imam koleričan temperament 👁️‍🗨️

sorry not sorry man GIF

Ja sam za to da se vratimo babama. Moja baba je pravila gjuveč, jajca s urdu ili piperki, gravče, e sad ne znam da li ga je pravila po svetim pravilima bjrm Makedonije, ili je improvizovala.

Druga baba je više bila janje-oriented, pite zeljan'ce, krompiruše, razljevuše. Slabije se sećam njenih originalno jela, jer je već bila teško bolesna kad sam bila mala, pa su uglavnom mama i tetke preuzimale. Mada, i đed, on je kao svaki plemenski muškarac obezbeđivao mesište. Jedna od tetaka je nasledila taj talenat, njene razvučene pite su apsolutno nenadmašive. Kao i ljevak. Moja mama i druge tetke su se odrodile i zaboravile to, pa sad mese spelte, ali se sci radujemo odlasku kod tetke uBosnu, jer se tamo najbolje klopa.

5 hours ago, hoffnung said:

zapravo ja shvatam, ali ovo za srbiju i cevape.. pa ne znam da li bi bila ovakva reakcija, mozda gresim. ja sam i poceo ovu pricu da je nakaradno da menjas auteticnost nekog jela i dalje ga nazivas tako. kako si ti gledao npr na ovaj video: bio ti je tuzan, prevrtao si ocima ili si se nasmejao?

Ne vidim taj video jer sam trenutno u Kini 😄(brat Si stegao filtere) ali sam ti odgovorio jer znam kakvo je generalno misljenje ovde o pici s ananasom.

joj kakvi novi nivoi jadnosti se ovde dostižu, imam transfer neprijatnosti

4 hours ago, ivy said:

Cuj nacionalizam ocuvanje sopstvene kuhinje (jedne od najpopularnijih i imitiranijih na svetu). I kakve ono ima veze sa sputavanjem razvoja kulinarstva? Valjda zato i postoje nacionalne kuhinje i Fusion kuhinje. Verovatno nisi svesna koliko je tvoj stav o ovome rigidniji od rigidnosti za koju ga optuzujes.

ne..ocuvanje kuhinje je besmisleno kao i ocuvanje jezika..ne moze..ljudi se mesaju,dodaju,oduzimaju..

kuhinja posebno kreativni proces kojem insistiranjem na nepromenjivosti oduzimas samu sustinu..

a italijanska kuhinja je ,,najpopularnija,, samo zato sto su italijani najglasniji...mos misliti testenina pa jos sa tri sastojka...cudo kulinarstva...ma da..

i smoricete onoliko ako,nedajboze, dodas cetvrti sastojak rolleyes ...ne razumem kako ne vidite besmisao..

uostalom ovde,ako se ne varam, jedino ja imam nesto formalnog kulinarskog obrazovanja i bas zato sam razvila bunt prema striktnosti i svoj anarho-sihijski stil kuvanja D

7 minutes ago, ivy said:

a italijanska kuhinja je ,,najpopularnija,, samo zato sto su italijani najglasniji...mos misliti testenina pa jos sa tri sastojka...cudo kulinarstva...ma da..

Niko nema sta srbin imade…

12 minutes ago, ivy said:

ne..ocuvanje kuhinje je besmisleno kao i ocuvanje jezika..ne moze..ljudi se mesaju,dodaju,oduzimaju..

Da, uskoro cemo svi da pricamo esperanto.

Mislim, ja sam prvi koji voli da eksperimentise u kuhinji i prilagodjava neke stvari sopstvenom ukusu. Ono sto ne razum je povrsno gledanje razloge razlicitih tradicija. Orecchiete con le cime di rapa pravim i sam, ali u restoranu ih jedem samo u Bariju a ne u Parmi ili Milanu jer to jednostavno nije to. Kao sto ni tagliolini con il culatello e parmigiano se ne jedu nigde nego u Parmi jer se culatello samo u Parmi i proizvodi. O tjesteninama bih mogao beskonacno a one su manji deo raznovrsnosti italijanske kuhinje. Tradicije koje su se prenosile sa kolena na koleno da bi dostigle savrsenstvo i ravnotezu ukusa. Sve moze i treba da se menja, ali to su neka nova jela.

džabe trošiš vreme. ali nije bitno, ionako ti ničemu i ne služi kad si niže svesti i inteligencije...

Možda ne bi bilo loše da recepti ostanu na dostojnim topicima, a mi ovde da drobimo o bućkurišima i babama koje su nas učile

Ja sam tako razumela ovaj split

On 2. 5. 2025. at 0:24, Seabass said:

Osobe koje ne znaju kuhati pokusavaju usavrsiti recepte, a da nisu naucili ni originalni da spreme kako valja.Onaj sto stavlja vrhnje u karbonaru, a nije naucio ni da temperuje zumanjak sa parmezanom, o takvima pricam. Drugo sto primjecujem je da slabo ko kapira zacinske biljke i zacine uopste. Tu ima mijesanja svega i svacega, npr ruzmarin i korijander u jednom jelu. Te stvari su za mene najveci issue ali me ne tangira ako ne ide meni pod nos.

U karbonaru ne ide parmezan nego pekorino romano. To su dva razlicita ukusa. Ostalo si u pravu.

Samo da prijavim da u mom jugoslovensko-italijanskom domaćinstvu ima jedan član koji bi se ovde složio sa drugarom Lo Zingarom po pitanju geografskih varijacija i važnosti istih na Apeninskom poluostrvu, zapravo i insistirao na njima, a i ušao bi u fajt oko toga da ako nešto nije spremljeno kako tradicija nalaže, to je OK, ali ako praviš, ne znam, karbonaru sa parmezanom umesto sa pekorinom, treba da znaš da to nije originalni recept i da ti neko iz Rima može reći da, jebiga, to što ti jedeš nije karbonara, već varijacija na temu.

Ja sa tim nemam problem, ali mi je smešno koliko oni pasionirano o tome pričaju, ko da im život od toga zavisi.

Inače često oko tih stvari diskutujemo, ja volim da poredim naš i njihov odnos prema sopstvenim kulinarskim tradicijama, ne slažemo se uvek, ali se zato u našoj kući jede bogovski happy

edit: stajao mi post u editu i nisam videla post @Lo Zingaro, pa moram da napomenem da je primer sa karbonarom i pekorinom slučajna

Edited by dunja