May 1May 1 11 minutes ago, Pixisis said:Al se preteruje. Too intense.Stoji da se svaka veština najbolje usvaja ako ovladaš pravilima pa ih tek u sledećem koraku razvlačiš i kršiš, ali mislim 99% ljudi pravi hranu iz zadovoljstva i jede je iz istog razloga, a ne da bi odradili hirurški precizan i 100% pravoverni kulinarski zahvat i osećali se mnogo jako zbog toga.That said, burek je uvek burek, ofc pa nema veze pravoverni zahvat nego se radi o ukusu. ukus je razlicit, to je problem. mi taj problem nemamo jer nam kuhinja nije belosvetska. al da jeste pa zalutamo negde i vidimo paprikas na jelovniku, narucimo pa dobijemo nesto sto lici na paprikas a puno cimeta i karanfilica ne bi nam bilo svejedno nego bi insistirali da paprikas bude paprikas. bar bi vecina. moguce da nisam u pravu al menscini da se o tome radi.
May 1May 1 Pa šta znam, ne bih rekla da seča špageta menja ukus. Ili kad se vrte po kašici.Nije baš samo to.
May 1May 1 1 hour ago, adam said:mi taj problem nemamoMeni dovoljno. Još ako uveden i feminizam u priču..
May 1May 1 1 hour ago, Pixisis said:Čekaj, stani Andy je actually vrteo špagete viljuškom po kašici 😯da. to je sasvim ok. osim što će ti se neki Italijanski seljaci podsmevati jer numeš. kao što bi ti se i neki kinezi smejali jer numeš u štapiće.
May 1May 1 2 hours ago, adam said:nemam problem s eksperimentisanjem, prvi eksperimentisem sa svim i svacim i mnogo puta sam pravio i bacao razne splacine i ucio sta mi je ukusno a sta ne na taj nacin. i volim da probam i kombinujem svastaTo je ok ako spremas sebi. Ja sam se znao napusiti pa stavim u lonac sve sto imam + cipelu. Niko osim mene nije patio.Jednom je moj djed, bio sam predskolskog uzrasta, skuhao neki grah. Onda je u njega stavio tjesteninu, neke makarone, tako nesto. I vec tad mi je sve bilo sumnjivoi ali kad mi je u tanjir toga iscijedio limun, ja u plac. Djed popizdio jer ja necu da jedem, vriska i urnebes. RIP djede.Moze se i nase neko jelo sjebati bezveznim eksperimentisanjem. Edited May 1May 1 by Seabass
May 1May 1 Može, ali onolike žene koje većinom kuvaju u balkanskim kućama su intuitivno naučile taj set osnovnih jela, i kod svih se razlikuje (npr. pasulj moje mame, moj i sestrin), pa opet svi jedu i zovu to pasulj.Možda je to slučaj s fensi jelima ili tako nekim endemskim jelima koja baš moraju da budu poš i junik, poput pice i bolonjeza.
May 1May 1 Nema standard za pasulj jer to nije jedno jelo. Pasulj je glavni i jedini obavezni sastojak. Recepata zato ima milion.Ragu Bolognese, cinimise ali nisam siguran, ima DOP, trademarked. Razlika je u relativnoj kolicini i kvalitetu sastojaka, duzini kuhanja, temperaturi, ali svi koriste manje vise iste sastojke.Ja pravim bastardizovanu verziju sa paradajzom iz konzerve ili pasatom, a na kraju dodam i mlijeko jer mu da viskoznost i omogucava da se uhvati za tjesteninu umjesto da pojedem tijesto, a na tanjiru ostane bara sosa.
May 1May 1 3 minutes ago, aram said:a jes oće to, jednog jutra se probudiš i intuitivno odeš i skuvaš pasulj. Meni ispričala mama telefonom. Prvi pasulj mi je bio nejestiv. Danas dolaze kod mene na pasulj. E sad zamisli ako kažem da kod mene ima i krompir ponekad ali ne uvek!
May 2May 2 9 hours ago, aram said:da. to je sasvim ok. osim što će ti se neki Italijanski seljaci podsmevati jer numeš. kao što bi ti se i neki kinezi smejali jer numeš u štapiće.Znači, ima ipak nekog seljačizma u tome.Nije samo zbog odbrane "ukusa".
May 2May 2 A prvi pasulj sam stvarno skuvala intuitivno. Od maminih instrukcija tipa staviš X, pa onda onako od oka staviš Y i potom kuvaš dok ne vidiš da je gotovo sam digla ruke. Da iščitavam hiljadu recepata na netu da nađem neku njihovu kombinaciju koja mi se učini najboljom nisam imala volje/vremena. Nego, u se i u svoje kljuse. Ne kažem da je bio najukusniji pasulj ikada, ali ni za onaj 100-i po redu deca ne kažu da je kao baaakin
May 2May 2 9 hours ago, Seabass said:Ragu Bolognese, cinimise ali nisam siguran, ima DOP, trademarked.Ima ona neka jedna academia italiana della cuccina, iskače po inter netima - u njih je beli luk haram dodatak (!), dok se mleko dozvoljava.Nisam probao domaćinsku bolonjezu, te ne mogu da tvrdim, ali jednom sam je slupao po tom receptu - bez belaluka ne bih ponavljao, valjda stvar navike. U poslednje vreme se lakše nalaze nebarilla testenine koje nisu glatke, valjda ekstruzija kroz bronzane dizne - pa sos lepo obuče makaronu.