Jump to content

Jedno intuitivno putovanje ka babi Čohano

Featured Replies

• Replies 259
  • Views 4.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• svashtabezneshto
    svashtabezneshto

od ovog kuvara bih jela i onu sarmu od pirinča i suvog grožđa umotanu u kelj

• Onaj covek na ulici je rekao kljucnu stvar u vezi italijanske kuhinje, a to je da oni unose ljubav u kuvanje. Oni se prema namirnicama odnose nekako drugacije. Mi sve dinstamo i raskuvavamo dok ne ubi

• da italijani znaju da grci špagete sa mlevenim mesom zovu makaroni sa mlevenim mesom, radio bi avijano po tavernama

Posted Images

Ja sam jednom bila u Italiji u Ericeu na Siciliji. Obicno grilovano povrce tamo... ono je neopisivo. Mislim da da nije bilo toga ne bih nikad ukapirala o cemu ljudi pricaju kad govore o italijanskoj kuhinji. Mimo toga bila sam jednom u italiji kao siroti student bekpeker, jeli smo konzerve iz supermarketa i jednom kupili neku kao bajagi dobru picu koja nije licila ni na sta na nekom posecenom mestu usred Venecije. dosla sam sa puta jedno 5-6 kg laksa, bilo je sve fenomenalno ali para za restorane nije bilo uopste.

18 minutes ago, Lo Zingaro said:

Odlican primer italijanske inventnosti je bas tiramisu. Mascarpone sir sam je uzasan bljak. U ovoj verziji dozivljava svoju sublimaciju.

Palenta/krompir odnos se promenio vec decenijama u korist drugog nazalost.

Bio sam u tom regionu prije 10ak godina; Trento, Treviso, neka sela poput Fiera di Primiero, ako se dobro sjecam, svuda u restoranima bila palenta uz kojekave gulase od srnetine ili veprovine. Iako nisam ljubitelj palente, sve je bilo vr'. Ne mogu reci da sam ikad igdje u Italiji pojeo nesto da nije bilo vise nego dobro. Cak i u Veneciji i Bolonji je bilo ekstra, treba samo malo istraziti da se izbjegnu najgore turist traps. Stekao sam utisak da jako drze do reputacije.

9 minutes ago, aram said:

Ima vise od jedne 'origin story' , ko zna koja je prava.

Obituaries for the restaurateur Ado Campeol (1928–2021) reported that it was invented at his restaurant Le Beccherie in Treviso on 24 December 1969 by his wife Alba di Pillo (1929–2021) and the pastry chef Roberto Linguanotto (1943–2024).[17][18][19] The dish was added to its menu in 1972.[20][21][22] At the time of his death in July 2024, the Le Beccherie restaurant credited Linguanotto as the creator of the tiramisu.[23]

Ključno pitanje u svemu je uvek "zašto", kao i šta je suštinski bitno. Nekom je možda suštinski bitno da prati rigorozna pravila, ali lično mislim da je to dosadno. Osim toga mislim da se tu ne radi o kuhinji nego nekakvom kulturnom ratu gde neko pokušava sebe da napravim delom nedostižne kulture za običnog smrtnika.

Ponekad volim da pogledam reklamne clipove koje je Marco Pierre White snimio za Knorr. Možda može da se kritikuje "komercijalizacija" i reklamiranje supermarket proizvoda, ali generalno volim da pogledam kako gomila prosečnih likova doživljava nervni slom u komentarima. Bez obzira na to što je i kuvar Italijan i osim toga dostigao nešto što uglavnom nijedan od njih neće dostići. Iako čak i u ovoj situaciji običan čovek koji hoće da kuva može da nauči mnogo više od njega nego od bilo kog lika u komentarima. Npr

Inače mnogo volim onaj bell curve meme za koji mislim da može da opiše mnoge stvari u životu, osim iq dela, jer mislim da se ne radi o inteligenciji. U tom smislu

9swto8.jpg

57 minutes ago, hoffnung said:

cimet

cimet je apsolutno nepravedno stavljen u zacine za slatkise...odlican je u slanim jelima,posebno sa mlevenim mesima,sa paradajzom...

moja mama ga stavi i u lazanju D

10 minutes ago, ivy said:

cimet je apsolutno nepravedno stavljen u zacine za slatkise...odlican je u slanim jelima,posebno sa mlevenim mesima,sa paradajzom...

Jedno vreme sam redovno posipala pile cimetom.

35 minutes ago, Venom said:

Ključno pitanje u svemu je uvek "zašto", kao i šta je suštinski bitno. Nekom je možda suštinski bitno da prati rigorozna pravila, ali lično mislim da je to dosadno. Osim toga mislim da se tu ne radi o kuhinji nego nekakvom kulturnom ratu gde neko pokušava sebe da napravim delom nedostižne kulture za običnog smrtnika.

Ponekad volim da pogledam reklamne clipove koje je Marco Pierre White snimio za Knorr. Možda može da se kritikuje "komercijalizacija" i reklamiranje supermarket proizvoda, ali generalno volim da pogledam kako gomila prosečnih likova doživljava nervni slom u komentarima. Bez obzira na to što je i kuvar Italijan i osim toga dostigao nešto što uglavnom nijedan od njih neće dostići. Iako čak i u ovoj situaciji običan čovek koji hoće da kuva može da nauči mnogo više od njega nego od bilo kog lika u komentarima. Npr

Inače mnogo volim onaj bell curve meme za koji mislim da može da opiše mnoge stvari u životu, osim iq dela, jer mislim da se ne radi o inteligenciji. U tom smislu

9swto8.jpg

1 minute ago, svashtabezneshto said:

tzv. sarmonara covid19

• Author
15 minutes ago, ivy said:

verovatno, pogotovo treba uzeti u obzir da smo mi vrlo mladi [nase podneblje] kada su zacini u pitanju. npr moja generacija i stariji su poceli da koriste mnogo vise zacina od kako se npr pojavio dzejmi oliver. ja sam zaista mnogo naucio od njega i primenio u svojoj kuhinji. ne samo vezano za zacine, vec i za mnoga jela, nacin na koji on sprema. pre toga, mi smi vrlo malo koristili kao nacija zacine, one postojece: ruzmarin, persun, origano, bosiljak, nanu, lovorov list. verovatno mozda ima jos koji i ne mogu da se setim. svakako malo u odnosu na raznovrsnost koju poslednjih decenija koristimo.

meni je npr cimet usko povezan sa jednim zvakama [nisu odavde], sa sutlijasem i jabukama. ne obuhvata puno, a vezano je samo za slatkise. daleko od toga da bih bio uzdrzan da probam.

• Author
12 minutes ago, svashtabezneshto said:

meni to sto si sada spomenula apsolutno ne deluje kao neko svetogrdje, stavise - DAJ! eto sarma npr. kod nas verovatno niko ne bi pravio problem kada bi neko umesto sarme na koju smo navikli stavio nesto sto nikad niste imali na umu da to moze da se stavi - preokret i da i dalje zove sarma, verujem da se ne biste tangirali? ali to je aram vec obasnio u jednom postu, mi imamo - nase podneblje problem kada je tradicija kuhinje u pitanju, buduci da je jak uticaj izmedju ostalog turkse u pitanju i varijacije na temu iste.

8 minutes ago, hoffnung said:

meni to sto si sada spomenula apsolutno ne deluje kao neko svetogrdje, stavise - DAJ! eto sarma npr. kod nas verovatno niko ne bi pravio problem kada bi neko umesto sarme na koju smo navikli stavio nesto sto nikad niste imali na umu da to moze da se stavi - preokret i da i dalje zove sarma, verujem da se ne biste tangirali? ali to je aram vec obasnio u jednom postu, mi imamo - nase podneblje problem kada je tradicija kuhinje u pitanju, buduci da je jak uticaj izmedju ostalog turkse u pitanju i varijacije na temu iste.

ali bi zato cela nacija doživela kolektivni fras kad bismo sarmu izbacili sa slavske trpeze

1 hour ago, Seabass said:

Bio sam u tom regionu prije 10ak godina; Trento, Treviso, neka sela poput Fiera di Primiero, ako se dobro sjecam, svuda u restoranima bila palenta uz kojekave gulase od srnetine ili veprovine. Iako nisam ljubitelj palente, sve je bilo vr'. Ne mogu reci da sam ikad igdje u Italiji pojeo nesto da nije bilo vise nego dobro. Cak i u Veneciji i Bolonji je bilo ekstra, treba samo malo istraziti da se izbjegnu najgore turist traps. Stekao sam utisak da jako drze do reputacije.

Sto se vise penjes na brda ili planine tim vise palenta preuzima primat. Svi gulasi od vepra, magarca, srne i jelena su vr’ s palentom. Magarac pa i vepar i u dolini cesto zastupljen. Zenina keva zakiva s gulasom i palentom.

• Author

@dunja ali ne da se izbacuje! mislio sam samo na varijacije, ne bi smo se nesto snebivali/sablaznjavali. ja sarmu volim kao takvu. pogotovo sa kupusom koji sam stavljam i pretacem + proja i ren npr. barem tako ja jedem. meni je to zaista na godisnjem nivou - klasicna sarma, spektakl za nepca i vrlo volim da se prejedem. veliki lonac, a unutra ususkane sarme vrlo lepe velicine, nit' su male, nit' su velike - potaman, onako srednje. komadi slanine se ususkali sa hrskavicama ili rebrima tu negde izmedju. dole pri dnu serpe komadi kupusa pride...