April 2Apr 2 13 minutes ago, Halvard said:Uopšte nemam predstavu kako rešiti taj problem.Ne znam ni ja. Klinci slušaju o digitalnom nasilju (na sve moguće načine) non stop. Bukvalno. I opet za nekoliko meseci urade upravo ono što im je rečeno da ne smeju nikako (krivično delo, itd.).
April 2Apr 2 On 1. 4. 2025. at 14:53, JPM said:Ja skoro počeo da gledam onu seriju13 reasons why.Nisam nastavio zbog obaveza. Jel ovo neka slična tematika?Jeste, po mom mišljenju, jako slična tema, sa tom važnom razlikom što u "13 razloga" žrtva pokušava da se sistemski suprotstavi agresorima, da alarmira školskog psihologa i policiju, a sistem je izneverava što je do kraja slomi. Dok u ovoj Adolescenciji nema nikakvog društvenog sistema kao opcije, niko ni ne pokušava da reši stvari institucionalno, nego se bes gomila, dok sve ne eskalira u divljaštvo i ludilo.
April 3Apr 3 Ocekujem u bliskoj buducnosti zestoko regulisanje socijalnih mreza, ovaj divlji zapad jednostavno ne moze da se nastavi.Nesto ovako:Australia approves social media ban on under-16s29 November 2024The ban will be enforced by the nation's internet regulatorAustralia will ban children under 16 from using social media, after its parliament approved the world's strictest laws.The ban, which will not take effect for at least 12 months, could see tech companies fined up to A$50m ($32.5m; £25.7m) if they don't comply.Prime Minister Anthony Albanese says the legislation is needed to protect young people from the "harms" of social media, something many parent groups have echoed.But critics say questions over how the ban will work - and its impact on privacy and social connection - have been left unanswered.This is not the first attempt globally to restrict children's social media use, but the minimum age of 16 is the highest set by any country. Unlike other attempts, it also does not include exemptions for existing users or those with parental consent.Having passed the Senate by 34 votes to 19 late on Thursday, the bill returned to the House of Representatives where it passed early on Friday.“We want our kids to have a childhood and parents to know we have their backs," Albanese told reporters afterwards.1:07What Australians think of the under-16 social media banThe legislation does not specify which platforms will be banned. Those decisions will be made later by Australia’s communications minister, who will seek advice from the eSafety Commissioner - an internet regulator that will enforce the rules.However the minister, Michelle Rowland, has said the ban will include Snapchat, TikTok, Facebook, Instagram and X. Gaming and messaging platforms are exempt, as are sites that can be accessed without an account, meaning YouTube, for instance, is likely to be spared.The government says will it rely on some form of age-verification technology to implement the restrictions, and options will be tested in the coming months. The onus will be on the social media platforms to add these processes themselves.However digital researchers have warned there are no guarantees the unspecified technology - which could rely on biometrics or identity information - will work. Critics have also sought assurances that privacy will be protected.They have also warned that restrictions could easily be circumvented through tools like a VPN - which can disguise a user’s location and make them appear to be logging on from another country.Children who find ways to flout the rules will not face penalties, however.Polling on the reforms, though limited, suggests it is supported by a majority of Australian parents and caregivers."For too long parents have had this impossible choice between giving in and getting their child an addictive device or seeing their child isolated and feeling left out," Amy Friedlander, who was among those lobbying for the ban, recently told the BBC."We’ve been trapped in a norm that no one wants to be a part of."But many experts say the ban is "too blunt an instrument" to effectively address the risks associated with social media use, and have warned it could end up pushing children into less regulated corners of the internet.During a short consultation period before the bill passed, Google and Snap criticised the legislation for not providing more detail, and Meta said the bill would be "ineffective" and not meet its stated aim of making kids safer.In its submission, TikTok said the government’s definition of a social media platform was so "broad and unclear" that "almost every online service could fall within [it]".X questioned the "lawfulness" of the bill - saying it may not be compatible with international regulations and human rights treaties which Australia has signed.Some youth advocates also accused the government of not fully understanding the role social media plays in their lives, and locking them out of the debate."We understand we are vulnerable to the risks and negative impacts of social media… but we need to be involved in developing solutions," wrote the eSafety Youth Council, which advises the regulator.Albanese has acknowledged the debate is complex but steadfastly defended the bill."We don't argue that its implementation will be perfect, just like the alcohol ban for [children] under 18 doesn’t mean that someone under 18 never has access – but we know that it’s the right thing to do," he said on Friday.Last year, France introduced legislation to block social media access for children under 15 without parental consent, though research indicates almost half of users were able to avoid the ban using a VPN.A law in the US state of Utah - which was similar to Australia’s - was overturned by a federal judge who found it unconstitutional.Australia’s laws are being watched with great interest by global leaders.Norway has recently pledged to follow in the country’s footsteps, and last week the UK’s technology secretary said a similar ban was “on the table” - though he later added “not... at the moment”.
April 4Apr 4 On 31. 3. 2025. at 12:10, Halvard said:Pa zapravo se vrlo jasno kaže koja je njegova uloga, tj. dobijamo njegovu verziju priče koja lako stvarno i može biti istinita, a policija očigledno nije našla dodatne dokaze protov njega.Ja bih rekao da Kejtina drugarica projektuje svoj bes na Rajana zato što prosto Džejmi fizički nije prisutan pa ne može da se iskali na njemu.Možda je njegova uloga u svemu bila veća, ali to nikada nećemo saznati, kao što u mnogim slučajevima u stvarnosti ne saznamo.Na kraju krajeva, i sve to o uticaju društvenih mreža i incel kulture je samo hipoteza, koja je najverovatnije odgovara istini, ali do kraja nema definitivne potvrde da je tako.I to je zapravo vrlo hrabro od serije, da na kraju ne ponudi odgovore, jer odgovori na pitanje "zašto" su nešto čemu prirodno težimo i što nam je zarad vlastitog psihičkog mira potrebno, a njih često jednostavno nema ili makar nisu jednoznačni.u razgovoru sa onom zenom rekla je kako je gubitak njene najbolje [i jedine] drugarice promenio sve vezano za njen buduci zivot, barem vezan za taj skolski deo. mozda nema nikoga ni van skole u smislu druzenja. ne znam, da ne idem tako daleko, ali slazem se sa boldovanim delom. takodje, rajan ce odgovarati zbog noza, ali nema neke jace price da nam se poturila koja podupire ili govori o nekom smisljenom, kolektivnom ubistvu. On 31. 3. 2025. at 18:23, autsajder said:Dok naša vlada glumcima i ostalim neposlušnim umjetnicima želi da ukine egzistenciju i potrpa ih u zatvore, britanski premijer je danas primio na razgovor autore Adolescencije u okviru šire društvene diskusije o temi koju je serija izbacila u prvi plan.Meni je jedan od utisaka i prikaz britanskog policijskog i pravnog sistema - kako se poštuju propisi i koliko su procedure efikasne; Cajci, advokati i ostali službenici u jednom trenutku čavrljaju neobavezno, ali kada krene posao momentalno uskaču u ulogu i postaju full automatika. Uzimam da je i to vjerno prikazano.Jedna od pouka posljednje epizode je da nije dovoljno ne batinati klinca kao što je moj stari mene i da nije dovoljno upisati ga na fudbal (ako je dječak). Tehnologija je ekstremno zakomplikovala roditeljstvo, jer je komunikacija među klincima međusobno, a i sa nama višeslojna, fluidna, trendovi se ređaju kao po traci, a ti u svemu budi i autoritet, ali i osoba od povjerenja, daj slobodu, ali i brani granice koje postaviš..moja mama je mislila da je to fikcija kada je njhova policijska birokratija u pitanju. ja sam inace svaki sekund te scene upijao i uzivao dok je trajalo.
April 4Apr 4 zanimljiv detalj, nisam ga ja otkrio, pojavljuje se dva puta. na pocetku i na kraju filma kada eddie - otac pada na krevet i isti taj "noz na zidu" simbolicno "zabada" u ledja.ima ga u ovom isecku:spoilerspoiler Edited April 4Apr 4 by hoffnung
April 4Apr 4 On 2. 4. 2025. at 19:55, Halvard said:Rekao bih da je ovo najveća promena u odnosu na ranija vremena i samim tim najveći izazov. Nekada je maltretiranje bilo uglavnom ograničeno na školu i druga socijalna okruženja, makar si kod kuće imao svoj safe space. Sad više nije tako, zbog društvenih mreža si izložen bukvalno 24/7, a krug potencijalnih zlostavljača se dramatično povećava i može da obuhvai i osobe koje zapravo i ne poznaješ. A klincima odustajanje od društvenih mreža nije opcija, to je kao da ne postojiš; kao kad su u seriji Džejmija pitali (da li detektiv ili psihologica, ne sećam se) zašto ima nalog na Instagramu, a on ih pogleda u fazonu kao da su ga pitali zašto ima nos i uši.Uopšte nemam predstavu kako rešiti taj problem.Cerka (12) je dobila telefon u petom razredu (nije ni da joj je tad bio potreban, ali ajde, tada su u drustvu vec svi imali pa nismo zeleli da odskace). Trazila bi povremeno godinu-dve ranije, ali smo uspevali bez vecih problema da odlozimo. Jednom je dosla kuci uplakana jer se posvadjala sa drugaricama iz ulice. I dok sam je tesila, iskoristila sam priliku da joj ukazem na cinjenicu da kada bi imala telefon ne bi mogla da se tek tako odvoji od njih. Stizale bi poruke, tako da bi se ta svadja i uvrede nastavile cak i kada je na najsigurnijem mestu, u svojoj sobi, u mom zagrljaju. Slozila se sa tim i zaista jedan duzi period uopste nije trazila. E sad, mi smo u Irskoj, ovde deca, posebno u manjim sredinama, imaju, cini mi se, duze detinjstvo nego u nekim drugim zapadnim sredinama, podseca me na nase detinjstvo. Hrpa dece na ulici, sa loptom, na biciklima, trotinetima, trce, igraju se...ne mozete videti osnovce da drze telefon napolju (to krece negde od sestog razreda, to je poslednji razred osnovne). U osnovnoj je telefon zabranjen (ne sme ni da se donese u skolu). U srednjoj moze da se donese, ali ne sme da se koristi dok si u skoli, ostaje u ormaricima (to sve zavisi od skole da skole, ali je u vecini slucajeva ovako).Nas je dogovor bio - telefon se koristi samo za poruke radi dogovora oko vidjanja ili nekih bitnih stvari i za pozive, ostaje u dnevnoj/kuhinji, nema drustvenih mreza do daljnjeg. Nema slanja fotografija, snimanja drugih, prepucavanja i ogovaranja preko poruka (ako ima nesto sa nekim to mora da resi oci u oci). Ja imam pristup telefonu (ovo je najskakljivije, ona se zali da joj zadirem u privatnost, meni isto to nije bas najprirodnije, ali rekla sam joj da moze da pise dnevnik, da joj to nikada ne bih pipnula, ali dok god za nesto sto uradi mogu ja da odgovaram pred zakonom, imam pravo da ispratim sta se desava.)I to za sada prilicno dobro funcionise. Naravno usput su se pravila malo rastegla, pa se dokucavaju preko poruka vise nego sto bih ja volela, ali za sada je to manje vise benigno. Imali su jedan period kada se spominjao Diddy. To je bila prilika da popricam sa njom (ispostavilo se da nema pojma ko je on, a izgleda ni ostali iz ekipe, samo su negde culi da je popularno "saliti" se na taj nacin) da mora da se informise i razmisli pre nego krene da prati neki trend, kao i o znacaju izgovorene/napisane reci. Ne opominjem za psovke, ali je podsetim da te poruke citaju i drugi roditelji. Upoznajemo je sa drustvenim mrezama, cemu sluze, kako se koriste, moze da pogleda sa nama ako je nesto interesuje, ali smatram da je prerano iz raznoraznih razloga da ih koristi. Umesto toga, ucila je da koristi word, powerpoint, canvu i tako razne neke korisne alate...Ne znam da li je ovo sto mi radimo dobro ili preterano, ali mene ova tema brine vec dugo, i jako puno istrazujem, preispitujem se, razgovaram sa drugima o tome. uglavnom sam na roditeljskom rolercosteru, nekad se potpuno pogubim, nekad mislim da smo na pravom putu. Ne bih da dete bude izopsteno niti da ima silna ogranicenja, ali ne mogu ni da kazem evo, radi sta hoces. I bas je tesko naci pravu meru. Sledece godine krece u srednju, ne znam sta nas sve ceka i kako cemo sve to... S druge strane, u realnom svetu moja deca imaju mnogo vecu slobodu nego ostala. I to mi je bas wtf momenat. Kako mozes dati detetu da gleda youtube bez ikakve kontrole, ali neces mu dati da ode dalje od ulice ili samo do skole u trecem razredu?Koliko god da su moja deca da kazem dobra, ne mogu da stavim ruku u vatru da nece nekome nesto iz gluposti nazao uciniti. Svakog pocetka skolske godine zamolim uciteljicu da me obavesti ukoliko kod deteta primeti neko ponasanje koje nije ok, ma koliko malo bilo, kako bih imala priliku da na vreme porpicamo o tome dok ne uzme maha. Nikada me nisu pozvali, ne zato sto nisu imali razloga (ne znam, ali sigurna sam da je bilo situacija kod jednog ili drugog deteta), vec zato sto je politika skole da se sve gura pod tepih dok god moze, a roditelji se pozovu kad stvar vec prevrsi meru.Ono sto sam ja (a verujem i vecina roditelja) pokusavala da nadjem gledajuci ovu seriju je taj neki uzrok, pre svega u porodici. Meni je bilo jako cudno npr. u prvoj epizodi kada je klinac u sobi sa ocem i med. sestrom, otac sedi pored deteta koje je uznemireno, uplaseno i nijednom ga ne zagrli, pomazi, dodirne...Ipak, oni deluju kao neka prosecna porodica, ni previse dobra ni previse losa. Kao da nema preteranih izliva ljubavi, ali ni vecih trauma. I upravo je to ono sto je zastrasilo sve -da se to moze svakome desiti. I hvala im na tome.Svako moze biti ili zrtva ili nasilnik. Na kraju, to se desava i odraslima, a kamoli deci. Zasto smo onda prepustili deci citav taj svet u kome se ni mi ne snalazimo najbolje, kada oni jos nemaju u potpunosti razvijen mozak ni mehanizme da ishendluju sve to?Iz straha da se deci nesto ne desi napolju (jer zaboga svet je opasno mesto), mi smo im taj svet (zajedno sa predatorima) doveli u spavacu sobu. I ostavili ih same.Iako to svaka generacija prica, verujem da nikada nije bilo teze biti roditelj nego danas. Pored neverending posla, ti moras da budes u toku sa svim trendovima, kako bi mogao da ispratis, razumes, usmeris... a sam si, nemas "village" koji je tu da uskoci kad ti ne mozes. S druge strane, mnogo je teze biti dete danas nego u nase vreme. Danas nemas pravo na gresku koja ce se zaboraviti za nedelju dana, cim se pojavi nesto drugo. Sve je usnimljeno, zabelezeno, da ostane tu zauvek. U godinama kad je nesigurnost njihovo drugo ime, imati takvo opterecenje na svakom koraku je za odlepiti.Bas mi je drago da se pojavila ova serija, i sto nije objasnila sve do kraja, jer ce nadam se razbuditi mnoge da malo porazmisle o ovim pitanjima. Ne verujem da ce se doci do nekog resenja doduse, ali barem da se malo vise obrati paznja, osvesti i prica o tome.
April 4Apr 4 Klinac Owen Cooper je prvi put na filmu. Malo je reći da sam oduševljena njegovom glumom.
April 6Apr 6 interesuje me sta mislite o drugoj episodi - skola? kada sam prvi put gledao tu episodu, ucenini kod profesora malika su bili isuvise bucni da nisam ispratio najbolje taj razred [jako je bitno kako se koji profesor postavio i to su uradili do perfekcije] pomislio sam samo.. "auuu koje rasulo!" a zapravo su samo bili bucni. onaj klinac iz prve klupe, koliko god da se cini da je mali bezobrazan, zapravo je samo bucan i nista vise, skoro pa simpatican, a na prvu loptu [prvo gledanje] mi je isao na nerve. zapravo, u tom razredu jedino ko ima cudno ponasanje je profesor malik.
April 7Apr 7 On 6. 4. 2025. at 21:56, hoffnung said:interesuje me sta mislite o drugoj episodi - skola? kada sam prvi put gledao tu episodu, ucenini kod profesora malika su bili isuvise bucni da nisam ispratio najbolje taj razred [jako je bitno kako se koji profesor postavio i to su uradili do perfekcije] pomislio sam samo.. "auuu koje rasulo!" a zapravo su samo bili bucni. onaj klinac iz prve klupe, koliko god da se cini da je mali bezobrazan, zapravo je samo bucan i nista vise, skoro pa simpatican, a na prvu loptu [prvo gledanje] mi je isao na nerve.zapravo, u tom razredu jedino ko ima cudno ponasanje je profesor malik.Ja sam pomislila kako je raspad kao i kod nas, a jedina razlika je u tome što tamo nose uniforme.
April 7Apr 7 On 31. 3. 2025. at 16:48, gagilija said:ima li negde taj recnik smajlija? i da li to znaci da je taj sifarnik vazeci za sve?sta ja sve nalupam u porukama onda.....Ево ја данима скролујем уназад Вајбер и Вацап и тражим ко ми је све слао љубичаста срца док сам био несвестан значења... c) can't tell
April 8Apr 8 Red heart - lovePurple heart - hornyYellow heart - I'm interestedPink heart - I'm interested, but not in sexOrange heart - you're going to be fine
April 8Apr 8 14 hours ago, Jimmy Kowalski said:Raspad, ali se ipak zna neki red..Da kažem u terminima pp službe: nije napravljen nikakav plan zaštite ostale dece.